Peste 150 de elevi  din zona Buzaielor, cu vârsta între 7 și 16 ani, frecventează cursurile de dans popular organizate în cadrul Căminului Cultural Sita Buzăului.

. . Directorul Căminului Cultural Sita Buzăului, Daniel Neagoe, a declarat că a făcut cunoscută intenția sa de organizare a acestor cursuri, la finele anului trecut. Anunțul oficial privind debutul înscrierilor în vederea formării unei noi grupe de cursanți a fost lansat la începutul lunii februarie, prima întâlnire aducând laolaltă aproximativ 35 de copii. Numărul elevilor interesați să învețe dansuri populare a crescut de la o săptămână la alta, ajungând astăzi la 152:

„La serbarea copiilor (n.r.- din Ansamblul ”Brâulețul” din Sita Buzăului) ce a avut loc la sfârșitul anului 2015, am făcut public, în prezența părinților, că doresc să încep o nouă echipă de dansuri – așa am numit-o în acea perioadă și nu știam ce mă așteaptă – și că îi invit pe copiii care sunt interesați, să se înscrie. Pe loc, atunci, după serbare, au venit peste 20 de copii, cu părinții, și s-au înscris, deși eu nu le spusesem o dată concretă de începere a repetițiilor. Ulterior, după sărbătorile de iarnă am hotărât data la care începem – sâmbătă, 6 februarie – și am postat anunțul privind debutul repetițiilor, pe o rețea de socializare. În plus, i-am și contactat telefonic pe cei care deja se înscriseseră și i-am anunțat. La prima întâlnire, din februarie, au fost aproximativ 35 de copii. La a doua întâlnire au venit 50 și ceva de copii, în a treia sâmbătă au venit  91 de persoane și exact la o lună de la prima repetiție, au venit 152 de copii. Astfel, în momentul de față sunt 152 de persoane înscrise, cu vârsta între 7 și 16 ani.” – a spus directorul Căminului Cultural Sita Buzăului, Daniel Neagoe.

Potrivit acestuia, majoritatea celor înscriși sunt din Sita Buzăului sau din satele aparținătoare, dar sunt și participanți din alte localități. Copiii au fost împărțiți în două grupe, cursurile fiind susținute de directorul Căminului Cultural, Daniel Neagoe și de prof. Rodica Boieru, care este și coregraf.

Dansurile principale pe care cursanții le vor învăța vor fi cele locale.

„Încercăm să facem  tot ce putem și în primul rând să îi învățăm pe toți dansurile locale, pentru că de fapt, asta este cel mai important și ne dorim ca participanții, copiii să știe cel puțin dansul popular zonal (…).” – a precizat directorul Daniel Neagoe.

Cursurile au loc o singură dată pe săptămână, deocamdată, a spus acesta. Cei mai buni cursanți ar putea fi integrați, ulterior, în Ansamblul „Brâulețul”, a menționat Daniel Neagoe.

„Le-am spus părinților de la început că vor fi momente în care va trebui să îi alegem pe cei mai buni pentru a ieși pe scenă cu ei și i-am rugat pe părinți să înțeleagă că nu toți putem dansa și cânta, fiindcă acesta este un dar pe care Bunul Dumnezeu ni-l dă și cei care îl descoperim putem face și carieră în domeniul acesta. Eu sunt mulțumit! Din 152 de copii, foarte puțini vor fi cei care nu vor putea dansa. Nu ne așteptam la acest număr, nici pe departe. Chiar le-am spus și părinților acest lucru și le-am mulțumit. Pentru mine a fost o surpriză plăcută să văd atâtea persoane interesate să își înscrie copiii la un curs de dans popular. Pe de altă parte, este firesc, pentru că ei la vârsta aceasta sunt interesați de dans și nu prea au unde să învețe și ajung apoi la 16,18, 20 de ani să nu poată să danseze nimic și dacă  se duc la o petrecere, neștiind să danseze, din cauza jenei, stau pe margine și una dintre motivații asta este. A doua, nivelul la care au ajuns cei din Ansamblul <<Brâulețul>>, cei mari cred că le-a dat curaj și cred că i-a impulsionat să își dorească și ei să fie pe scenă. Cei mai buni vor fi integrați în Ansamblul <<Brâulețul>>, echipa cea mare, dar vom face două -trei echipe de dansatori, vom lucra concomitent cu ei și cei care vor dori să învețe mai mult vor trece de la începători la avansați și vom lucra, separat cu aceştia. Generație după generație, motivația noastră este clară: în primul rând de a contribui la dezvoltarea laturii culturale a localității, pentru ca oamenii să cunoască, pe lângă dans, obiceiurile (…). ” – a spus directorul Căminului Cultural, Daniel Neagoe.

Potrivit acestuia, cursurile sunt gratuite.

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail