V-aţi întrebat vreodată care ar putea fi cunoştinţele elevilor întorsureni despre subiecte precum „educaţie ecologică” sau „dezvoltare durabilă”? Evenimentul de vineri, 27 martie a.c., organizat în sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, ne-a convins că aceştia ştiu nu numai care sunt problemele pe care le are zona Întorsurii când vine vorba de ecologie şi dezvoltare durabilă, ba mai mult, tinerii chiar reuşesc să găsească soluţii viabile, folosind un buget minim, pentru a remedia aceste probleme.
4 echipe, formate din elevi ai claselor IX C, XC, XI C1 şi XI C2, au susţinut, în faţa colegilor prezenţi la eveniment, proiectele pe tema dezvoltării durabile, la care au muncit timp de câteva luni bune.
După cum ne-a dezvăluit şi coordonatorul pe plan local al iniţiativei, Doina Pătrunjel, lucrările elevilor sunt parte a proiectului de cooperare româno – norvegian, Greenovation Challenge. Liceul „Mircea Eliade” şi-a anunţat participarea la această iniţiativă încă din luna noiembrie a anului trecut.
Toate cele 4 proiecte au fost trimise la faza naţională pentru a fi jurizate. În acest moment, proiectele elevilor întorsureni se află în competiţie cu alte proiecte realizate de elevi din România. Echipele care vor câştiga locurile I, II şi III, vor avea ocazia să participe la un schimb de experienţă cu elevi din Norvegia.
4 echipe, 4 proiecte, 4 probleme şi 4 soluţii
Sarcina celor 4 echipe înscrise în concurs a fost să identifice o problemă de dezvoltare durabilă în zona în care locuiesc şi să propună o soluţie care să poată fi implementată de cetăţeni şi voluntari, dar care să aibă un buget minim şi resurse cât mai uşor de achiziţionat.
„Împreună pentru un parc nu tocmai obişnuit” este numele proiectului realizat de Iuliana Marin, Mădălina Aldea, Răzvan Despa şi Loredana Vereguţ din clasa a IX – a C. Elevii au fost coordonaţi de profesoara lor, Emilia Ştefan.
Problema identificată de aceştia este lipsa unor locuri de relaxare şi destindere în aer liber. Soluţia identificată de tineri a fost construirea spaţiu special amenajat într-un mod cât mai creativ şi atractiv pentru copii, tineri şi familiile acestora.
Florina Covaci, Elena Gociman, Andreea Minea, Diana Precup şi Delia Stroie sunt eleve în clasa a X – C. Acestea, alături de coordonatorul lor, Doina Pătrunjel, au realizat proiectul „Piramida de la Întorsura Buzăului”.
Problema identificată de această echipă a fost „valorificarea redusă a potențialului turistic din zona Întorsura Buzăului”, aşa cum au precizat în prezentarea susţinută vineri. În ceea ce privesc soluţiile, echipa de fete din clasa a X –a C a propus alcătuirea unui traseu turistic, care să cuprindă baza dealului Bobeș şi „Piramida” din dealul Secuiului, precum şi includerea sa în circuitul turistic al zonei Întorsurii.
Echipa formată din elevele Gheorghița Aurelia Banciu, Carmen Maria Bularca, Raluca Teodora Bularca, Luminița Rohan şi Neluța Todor, din clasa a XI –a C1, a realizat proiectul numit „Plămânul verde al naturii”. Coordonate de profesoara Sanda Maria Vieru, cele 5 eleve au identificat problema defrişării ca fiind una importantă pentru zona noastră. Soluţiile găsite de echipa clasei a XI – a C1 vizează educarea populaţiei, impunerea de pedepse şi acţiuni de plantare de puieţi.
Elevii Mădălin Baniţă, Denis Banciu, Mihai Comăniţă, Iulia Sporea şi Gheorghe Boriceanu, din clasa XI C2, coordonaţi de profesorul Călin Murea, au propus proiectul „Sănătate pentru Întorsura noastră”, prin care îşi propun implementarea unei fose septice. Problema identificată de această echipă a fost poluarea din sol, care determină ca pământul să fie nefertil.
Greenovation Challenge
Proiectul de cooperare româno – norvegian pe teme de educaţie ecologică angrenează peste 900 de elevi şi 40 de profesori din cele două ţări participante. Aceştia „vor căuta soluții pentru problemele de mediu din zonele în care trăiesc și vor încerca să convingă primarii din localitățile lor să le implementeze”, se anunţa în comunicatul de presă oficial, transmis în momentul lansării evenimentului.
„Participarea la acest proiect educațional internațional oferă șansa fiecărui elev de a deveni un bun cetățean, adică un membru responsabil al comunității din care face parte.”, a declarat într-un interviu acordat la demararea proiectului, Doina Pătrunjel, profesor al liceului „Mircea Eliade” şi coordonatorul local al proiectului.
Timp de doi ani elevii participanţi la Greenovation Challenge vor avea posibilitatea de a propune proiecte de dezvoltare sustenabilă, de a crea campanii de comunicare și de a mobiliza membrii comunității pentru a convinge autoritățile locale să sprijine sau să pună în aplicare ideile lor.
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului este singurul liceu al judeţului Covasna care participă la acest proiect. Alte licee din România angrenate în acest proiect sunt din orașele Cugir (Alba), Câmpulung (Argeș), Năsăud (Bistrița Năsăud), Brașov (Brașov), Teregova (Caraș Severin), Toplița (Harghita), Petrila (Hunedoara), Baia Mare (Maramureş), Piatra-Neamț (Neamț) şi Câmpulung Moldovenesc (Suceava).
„Proiectul „Greenovation Challenge: dezvoltarea competențelor tinerilor pentru inovare în dezvoltarea durabilă” este finanțat prin granturile SEE (Spațiul Economic European) 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 140.890 Euro.”, se arată într-un comunicat de presă.
Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul http://greenovationchallenge.jaromania.org/.
. .
Iulia Drăghici – Taraş