Peste 30 de elevi ai claselor a XI-a și a XII-a din judeţul Covasna, care au susținut simularea națională a probelor scrise ale examenului de Bacalaureat, în perioada 7-10 martie (a.c.), au luat note de 10, cele mai multe fiind obţinute la proba la alegere a profilului şi specializării, 14, precum şi la Limba maghiară, 12.
Rezultatele date publicității de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna arată că la nivelul județului, la clasa a XI-a, procentul de promovabilitate este 24,49%, iar la clasa a XII-a, procentul de promovabilitate este de 37,80 %, ambele fiind mai ridicate decât cele înregistrate la simularea organizată în anul școlar precedent.
Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, se arată că la simularea națională a probelor scrise ale examenului de bacalaureat, susținută în perioada 7-10 martie (a.c.), au fost înscriși 1.468 elevi din clasa a XII-a, au fost prezenți 1.230 și au promovat 465 elevi (37,80%). Din clasa a XI-a, au fost înscriși la simulare 1.398 elevi, au fost prezenți 1.229 elevi și au promovat 301 (24,49%).
Trebuie precizat că media minimă de promovare, pe fiecare disciplină în parte, trebuie să fie 5, iar media finală, totală, a notelor la toate disciplinele, necesară pentru promovarea examenului de Bacalaureat, trebuie să fie minimum 6.
Potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, la clasa a XII-a, la proba de limba si literatura română – rata de promovare a fost de 57,02%. Din cei 1.296 elevi prezenți, 739 au obținut note peste 5, nefiind înregistrată nicio notă de 10.
La proba de limba și literatura maghiară, procentul de promovabilitate a fost de 69,08%, 8 elevi reușind să obțină nota maximă.
La matematică, din cei 866 elevi prezenți, 361 (41,69%) au obținut note peste 5, dintre care unul a obținut nota 10.
La istorie au obținut note de promovare 83,84% dintre elevii prezenți și s-a înregistrat o notă de 10, iar la proba la alegere a profilului – proba E d), din cei 1.278 elevi prezenți, 847 au obținut note peste 5, rata de promovabilitate fiind de 66, 28%. La această probă s-au înregistrat 14 note de 10.
În ceea ce privește rezultatele obținute la această simulare de elevii de clasa a XI-a . . din județ, datele ISJ Covasna arată că la simularea probei de limba și literatura română, din cei 1.282 elevi prezenți, 626 (48,83%) au obținut note peste 5, doi dintre aceștia obținând nota 10.
La simularea probei de limba maghiară, procentul de promovabilitate a fost de 67,25%, astfel că dintre cei 919 elevi prezenți, 618 au obținut note peste 5, patru dintre aceștia obținând nota 10.
La matematică, 208 din cei 814 elevi prezenți au obținut note peste 5, procentul de promovabilitate fiind de 25,55%. La această probă, nici un elev nu a obținut nota 10.
La istorie, din cei 432 elevi prezenți, 271 au obținut note peste 5 (62,73%), unul dintre aceștia obținând nota 10.
Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere.
Potrivit inspectorului școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre, rezultatele sunt, totuşi, mai bune decât cele obținute la simularea națională a examenului de bacalaureat organizată în anul școlar trecut. Inspectorul şcolar general al ISJ Covasna consideră că dacă notele ar fi trecute în catalog, elevii ar putea fi mai motivaţi să se pregătească pentru această simulare:
„Ca de obicei, aşa cum ne-am obişnuit, elevi au considerat că a fost doar o simulare şi mai ales, dacă notele nu sunt trecute în catalog, înseamnă că şi procentajul este pe măsură, la un moment dat. Contează şi acest lucru foarte mult (…). Dacă notele ar fi fost trecute în catalog, poate aveam procente de promovabilitate cu cel puţin 10% mai mari, pentru că pentru unii nota, totuşi, contează (…). Procentajele acestea sunt mici, nu putem să fim satisfăcuţi de aceste rezultate, dar faţă de simularea naţională de anul şcolar trecut şi chiar faţă de simularea organizată la nivelul judeţului, rezultatele sunt puţin mai bune, deci înseamnă că totuşi au fost copii care au luat în serios această simulare şi, cât de cât, după simularea organizată la nivel judeţean, s-au apucat de învăţat. Faţă de anul şcolar trecut, creşterea cred că într-un fel se explică şi datorită faptului că numărul din care calculăm procentajele este un pic mai mic, pentru că anual sunt mai puţini absolvenţi de clasa a XII-a (…)”. – a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.
Potrivit comunicatului de presă al ISJ Covasna, comparativ cu rezultatele de la simularea județeană organizată de ISJ Covasna în decembrie 2015, situația se prezintă astfel: la proba de limba și literatura română procentul de promovabilitate este cu 0,14 % mai mic; la limba și literatura maghiară, procentul de promovabilitate înregistrat este cu 3,11% mai mare; la matematică, procentul de promovabilitate înregistrat la simularea națională este cu 5,50% mai mare, iar la istorie, procentul de promovabilitate este cu 0,84% mai mare decât la simularea județeană din decembrie 2015.
Inspectorul general al ISJ Covasna a transmis elevilor să acorde mai multă importanţă învăţăturii:
„Transmit şi de această dată mesajul ca elevii să se apuce de învăţat!” – a declarat inspectorul general Kiss Imre.
Simularea a fost organizată la nivel naţional de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pentru a-i familiariza pe elevi cu rigorile examenului de bacalaureat național şi pentru optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar, la finalul studiilor liceale.
Ana Alina Costache