Două trupe de teatru din judeţul Covasna au obţinut premiul I la Concursul naţional de teatru destinat elevilor „PADIF”, desfăşurat recent în judeţul Sălaj. Este vorba despre trupa ce aparţine Liceului Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc şi despre trupa Liceului Tehnologic „ Korosi Csoma Sandor” din Covasna.
Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, Concursul naţional de teatru „PADIF”, dedicat elevilor din clasele V-XII, s-a desfăşurat spre sfârşitul lunii octombrie, la Cehu Silvaniei. La eveniment au participat trupe de teatru din mai multe localităţi din ţară, printre care şi din judeţul Covasna.
Trupele participante au fost premiate pe categorii: gimnaziu şi liceu. La ambele secţiuni, premiul I a fost obţinut de elevi din două şcoli din judeţul nostru. Juriul a fost compus din specialişti, oameni de teatru, dar şi din reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, profesori universitari şi inspectori şcolari.
Elevii Liceului Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc, prima participare, primul loc ocupat
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, premiul I la categoria gimnaziu a fost acordat trupei de teatru ce aparţine Liceului Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc. Coordonaţi de prof. Székely Brigitta, cei cinci elevi de clasa a VIII-a care fac parte din trupă s-au prezentat la concurs cu piesa „Umbra”. Liceul Teoretic „Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc a participat pentru prima oară la acest concurs.
Liceul Tehnologic „Kőrősi Csoma Sándor” din Covasna, din nou pe primul loc
La secţiunea „liceu”, premiul I a fost obţinut de trupa compusă din 14 elevi ai Liceului Tehnologic „Kőrősi Cosma Sándor” din Covasna. Aceştia au fost coordonaţi de domnul profesor Molnár János. Liceul Kőrősi Cosma Sándor participă la această competiţie începând din anul 2007, trupa de teatru obţinând de-a lungul timpului mai multe premii. Spre exemplu, de două ori a luat premiul I, de trei ori a luat premiul II, iar anul trecut a obţinut premiul special. Anul acesta, trupa s-a prezentat la concurs cu piesa « Destinul », regizată de domnul profesor Molnár János. Piesa face parte din colecţia de « Nuvele de un minut » a lui Örkény István.
„PADIF” a fost nominalizat în Calendarul concursurilor naționale școlare finanţate de către Ministerul Educaţiei. Printre organizatorii evenimentului se numără Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băsești” din Cehu Silvaniei, Primăria și Casa de Cultură Cehu Silvaniei, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.
Ana Alina Costache