Elevi din şapte judeţe ale ţării vor participa la proiectul „Salvează Delta! Scrie viitorul!”, care se va derula pe parcursul următoarelor cinci luni sub coordonarea sucursalei Covasna a Societăţii Ornitologice Române.

Proiectul, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, îşi propune să educe în spirit ecologist un număr cât mai mare de tineri, să-i implice în acţiuni de conservare a biodiversităţii, iar în final să creeze o reţea naţională de voluntari care să acţioneze în scopul protecţiei naturii şi promovării valorilor naturale.

Coordonatorul proiectului, drd. Anamaria Lazăr, a declarat că acesta se va derula în mai multe etape şi va cuprinde, printre altele, un concurs interşcolar cu tematică de ornitologie şi de mediu, precum şi o tabără de educaţie ecologică de tip Junior Ranger în Delta Dunării.

Ziua biodiversităţii care se sărbătoreşte pe data de 22 mai va fi marcată în şapte şcoli din judeţele Covasna, Braşov, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Alba şi Tulcea, iar în această acţiune vor fi implicaţi aproape 700 de elevi. Concursul de ornitologie şi educaţie ecologică intitulat „CIP-CIP- Cunoaşte Iubeşte Protejează”, care se adresează elevilor din ciclul gimnazial din cele şapte judeţe, include trei probe – prima constă în identificarea de către fiecare echipă participantă a unei specii de păsări vulnerabile şi găsirea măsurilor de protejare a acesteia, un test de cunoştiinţe teoretice cu privire la păsări şi habitatele lor şi o probă practică de recunoaştere a speciilor de păsări din aria protejată Dumbrăviţa, judeţul Braşov.

Un număr de 20 de copii selecţionaţi în urma acestui concurs vor participa în vară la o tabără de zece zile în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, respectiv în localităţile Maliuc şi Vadu, unde vor fi prezenţi şi botanişti, muzeografi, pedologi, ornitologi şi alţi specialişti. Printre aceştia se va număra muzeograful Andreea Chiricescu de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe care le va prezenta tinerilor modele de păsări ce apar pe ţesături şi obiecte ceramice din patrimoniul instituţiei.

Închiderea proiectului va fi marcată pe data de 1 septembrie, când se sărbătoreşte Ziua Deltei Dunării, prin proiecţia filmului „Delta Dunării, un paradis aproape pierdut” la Casa municipală de cultură din Sfântu Gheorghe.

Proiectul „Salvează Delta!”, iniţiat de Sucursala Covasna FALCO Tinnunculus a Societăţii Ornitologice Române, se va derula în parteneriat cu alte instituţii, printre care Direcţia de tineret şi sport Covasna care va asigura premiile concursului de ornitologie.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail