Elevi ai Liceului Profesional nr. 1 din Chişinău participă astăzi la ultimele activităţi ale stagiului de practică la şcoala parteneră din Sfântu Gheorghe – Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”.
Început în urmă cu o săptămână, stagiul de practică este organizat în cadrul unui parteneriat pe care Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” îl are cu Liceul Profesional nr. 1, din Chişinău – o şcoală cu specializări similare din Republica Moldova. Acest parteneriat a fost încheiat în luna mai a anului trecut, cu ocazia ediţiei a X-a a zilelor şcolii „Constantin Brâncuşi”. Iniţiativa acestui parteneriat îi aparţine directoarei Liceului Tehnologic, doamnei Rodica Pârvan:
„Eu am o deviză: cred în Dumnezeu, în muncă și în oameni. Pentru că deviza mea este ”cred în Dumnezeu”, eu am considerat acest parteneriat ca pe un dar divin, cu ocazia celor zece ani de când liceul nostru poartă numele ”Constantin Brâncuși”. Nimic nu este întâmplător. Mulți ani de zile am căutat un parteneriat cu Chișinăul (…) M-a interesat foarte mult legătura cu Basarabia, încă din 1989 (…) și ne-am dorit foarte mult un astfel de parteneriat (…) M-am interesat, m-am tot informat. Am căutat pe internet, am făcut o primă încercare către o școală de acolo, o scrisoare de intenție, nu am reușit și a doua încercare a fost către Liceul Profesional nr. 1 (…) Doamna directoare ne-a răspuns. Se întâmpla anul trecut, cam cu o lună, două înainte de Zilele Şcolii și am considerat că e un dar de la Dumnezeu, cu ocazia împlinirii a zece ani de când liceului nostru i s-a atribuit numele Constantin Brâncuşi”, ne-a spus doamna Rodica Pârvan.
La rândul său, doamna directoare a Liceului Profesional Nr.1, din Chişinău a declarat: „Avem cu Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Sfântu Gheorghe un parteneriat deosebit de frumos, pe care l-am așteptat de mult timp. Inițiativa de a lucra împreună a fost a doamnei director Rodica Pârvan, care ne-a contactat prin poșta electronică și ne-a trimis o scrisoare de intenție deosebit de caldă. Aşa a început un parteneriat deosebit de frumos pentru noi. Doamna Pârvan este un manager deosebit. Am preluat foarte multe lucruri interesante și frumoase de la domnia sa (…)”, ne-a spus doamna directoare Viorica Dobândă.
Cea de-a treia întâlnire din cadrul acestui parteneriat a debutat luni, în data de 20 mai (a.c.): „Suntem deja la a III-a întâlnire. Noi am mai venit aici anul trecut la Zilele ”Constantin Brâncuși”. Prima întâlnire a fost deosebită. Am avut emoții, deoarece nu știam ce va fi și cum va fi, dar când am ajuns aici am avut senzația că am venit de acasă, acasă. A fost o atmosferă foarte frumoasă, foarte caldă. Am văzut expoziții atunci, ne-am întâlnit cu colegi directori, cu alți profesori, a fost domnul Dumitru Burtea, pe care îl cunoșteam de la alte activități. Profesorii au fost încântați. Am preluat metode, curricula de aici, de toate. Cea de-a doua întâlnire a avut loc în octombrie 2012, la Chișinău, unde doamna director Rodica Pârvan a venit împreună cu o echipă de profesori și un grup de elevi (…) Am stabilit atunci un stagiu de practică între elevi”, ne-a spus doamna directoare Viorica Dobândă. Dânsa a precizat că selectarea participanţilor la acest stagiu de practică a fost dificilă, deoarece foarte mulţi elevi şi-au arătat dorinţa de a participa. În cele din urmă, au fost selectaţi șase elevi: „Au venit cu noi trei elevi bucătari, doi elevi de la turism și un elev de la ospătari. Au făcut cunoștință cu elevii de la ”Constantin Brâncuși” la Chișinău, știau ce îi așteaptă și sunt emoționați (…) Copiii vor să știe, vor să cunoască… comunicarea între copii este foarte importantă şi s-au integrat foarte bine”, ne-a spus doamna directoare Viorica Dobândă.
Conducerea şi cadrele didactice ale Liceului „Constantin Brâncuşi” au pregătit o mulţime de activităţi şi momente frumoase pentru oaspeţii din Chişinău. Programul a cuprins, spre exemplu, activităţi demonstrative organizate în laboratoarele de specialitate ale şcolii, ore de practică de specialitate, o activitate interactivă –„Gătim împreună”- cu elevii de la Şcoala Specială, Sfântu Gheorghe, dar şi vizitarea oraşului – vizite la Catedrala Ortodoxă, Muzeul Spiritualităţii Româneşti, Prima Şcoală Românească, Muzeul Carpaţilor Răsăriteni, Centrul Ecleziastic „Nicolae Colan. De asemenea, oaspeţii, însoţiţi de gazde, au vizitat staţiunea Şugaş – Băi, dar şi unităţile turistice 4-5 stele „Aro Palace” şi „Capitol” din municipiul Braşov şi s-au deplasat la Sovata. În plus, Consiliul Elevilor a organizat seri distractive.
Un moment din programul activităţilor a fost activitatea demonstrativă „Nouvelle cuisine” organizată în colaborare cu d-l Dumitru Burtea, Preşedinte Euro-Toques, România, membru de onoare al WACS.
Ultimele activităţi din cadrul întâlnirii reprezentanţilor celor două instituţii de învăţământ au loc astăzi, când sunt programate evaluarea stagiului de practică, festivitatea de premiere şi cina festivă.
„Până acum, noi spunem că au trecut etapele de cunoaștere. Acum trebuie să punem, tehnic, la punct partea aceasta de schimb de experiență. Luni (n.r.- astăzi) avem o zi de concluzii, o evaluare a activității de practică; se vor înmâna diplome celor care au participat la concursuri, celor care au participat la activități și împreună vom avea niște discuții finale, în care vom analiza partea tehnică a activităților”, ne-a spus doamna directoare a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, prof. Rodica Pârvan.
În ceea ce priveşte impresiile de la finalul activităţii, doamna directoare a declarat: „Eu cred că impresiile sunt dintre cele mai bune. Sunt convinsă că impresiile sunt dintre cele mai bune. Eu zic că activitatea și-a atins scopul”.
La rândul său, directoarea Liceului Profesional Nr. 1, doamna Viorica Dobândă, ne-a spus: „Această întâlnire ni s-a părut foarte necesară. Întâlnirile pe care le-am avut le păstrăm în arhiva noastră spirituală. Aceste întâlniri sunt, în primul rând de suflet, dar și legate de profesiile pe care noi le îmbrățișăm (…)Avem foarte multe parteneriate, dar parteneriatul cu Liceul ”Constantin Brâncuși” este pus pe primul loc și am povestit în repetate rânduri și am promovat acest parteneriat și la alți colegi din școlile profesionale de la noi”.
Aceasta a precizat că printre planurile de viitor în ceea ce priveşte instituţia pe care o conduce se numără preluarea denumirii „Constantin Brâncuşi”, proiect pentru care se vor face toate demersurile.
Un pas următor al acestui parteneriat ar fi deplasarea elevilor și profesorilor de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” la Chişinău, pentru un stagiu de practică la Liceul Profesional Nr. 1. Evenimentul este programat pentru această toamnă.
Ana Alina Costache