Liceeni din cinci unităţi de învăţământ au participat ieri la finala „Concursul ideilor”, ce a presupus prezentarea unor evenimente sau programe imaginate de elevi pentru locuitorii oraşului Sfântu Gheorghe. Potrivit organizatorilor, evenimentul a avut succes şi există şanse ca proiectele tinerilor să fie puse în practică.
Aflat la cea de-a doua ediţie, „Concursul ideilor” a fost organizat de Asociaţia „Junior Business Club” (JBC), în parteneriat cu Asociaţia „KOVAKÖ” Asociaţia „Hárit”, Asociaţia de Tineret „Ecou” şi Centrul de Informare Europe Direct Sfântu Gheorghe, cu sprijinul conducerii Liceului Tehnologic Administrativ Economic Berde Áron. Evenimentul a fost sponsorizat de Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport (DJST) Covasna.
Conform reprezentanţilor JBC, competiţia, adresată elevilor din clasele IX-XII, din liceele din Sfântu Gheorghe şi-a propus să sprijine dezvoltarea creativității și implicarea tinerilor în viața socială.
Astfel, în urmă cu aproximativ două săptămâni, liceenii din municipiu au fost invitaţi de organizatori să se înscrie la concurs şi să conceapă proiecte privind organizarea unui eveniment sau program, în Sfântu Gheorghe. Din cadrul unui liceu, o singură echipă a reprezentat instituţia de învăţământ la finala concursului – ce a avut loc ieri, 15 octombrie (a.c), la Liceul Tehnologic Economic și Administrativ „Berde Áron” din Sfântu Gheorghe.
La eveniment au participat echipe din cinci unităţi de învăţământ, care s-au întrecut în a –şi prezenta cât mai bine ideile şi în a convinge juriul că merită ca acestea să fie puse în practică.
„Am avut participanţi din cinci licee, deci au fost cinci echipe. Au fost prezentate idei foarte bune. Astfel, echipa de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ <<Berde Áron>> a propus organizarea unui festival de dans, pentru toate categoriile de vârstă; echipa de la Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuşi>> a propus realizarea unui program prin care să îi înveţe pe oameni ce presupune carving –ul- sculptură din legume şi fructe; echipa de la Liceul <<Mikes Kelemen>> a venit cu ideea organizării unui concursul la ştrand; echipa Liceului de Artă <<Plugor Sándor>> a propus un proiect complex privind organizarea unui festival cu durată de trei zile, iar echipa Liceului Tehnologic Puskas Tivadar a propus organizarea unui schimb de roluri între elevi şi profesori. (…)”, a spus, ieri, reprezentanta JBC, Kristó Kinga, unul dintre organizatorii „Concursului ideilor”
La final, membrii juriului – Grüman Éva Orsolya, reprezentanta Centrului de voluntari „HITI”, Oltean Csongor, reprezentantul Asociației „HÁRIT”, Madarasi Csilla, reprezentanta „Europe Direct”, Mădălin Guruianu, reprezentant al Asociaţiei de Tineret „Ecou”, Tőkés Hunor, reprezentant al Asociaţiei „KOVAKÖ” – au evaluat ideile prezentate.
„Proiectul echipei de la Liceul <<Mikes Kelemen>> a fost desemnat cel mai fezabil, cel al echipei Liceului Tehnologic <<Constantin Brâncuşi>> a fost desemnat cel mai creativ, dar a primit şi premiul special al Centrului de Informare Europe Direct ai căror reprezentanţi au spus că se alătură proiectului şi că va sprijini echipa să ţină cursuri de carving; proiectul echipei Liceului Tehnologic Economic Administrativ <<Berde Áron>> a primit titlul de cel mai dinamic proiect, cel al elevilor de la Liceul de Artă <<Plugor Sándor>> a fost desemnat cel mai complex , iar ideea celor de la Liceul Tehnologic <<Puskás Tivadar>> a fost desemnată ca fiind cea mai haioasă”, ne-a spus reprezentanta JBC, Kristó Kinga. Potrivit acesteia, cea de-a doua ediţie a Concursului de idei a avut succes: „Eu zic că această ediţie a avut mare succes. Pentru mine a fost o zi specială. Copiii au plecat cu zâmbetul pe buze, au interacţionat cu reprezentanţii asociaţiilor şi la final au primit promisiuni şi sfaturi din partea tuturor. Spre exemplu, Asociaţia de Tineret Ecou, din partea JBC, Asociaţia Hárit şi Europe Direct şi-au arătat dorinţa de susţinere a acestor tineri. Concursul va fi organizat şi anul viitor, cu mici schimbări (…)”, a mai spus Kristó Kinga.
Mădălin Guruianu, coordonator de proiecte în cadrul Asociaţiei Ecou a declarat că Asociaţia intenţionează să susţină cel puţin trei din cele cinci proiecte prezentate de tinerii liceeni: „Ideea acestui concurs este foarte, foarte bună şi îi felicit din plin pe cei de la JBC că au continuat această competiţie. Anul trecut nu am putut să particip, dar anul acesta am fost foarte impresionat de faptul că echipe de tineri liceeni vin cu idei pentru Sfântu Gheorghe, unele idei bune, altele mai puţin potrivite, dar cu siguranţă sunt tineri pe care ne vom baza cu toţii în viitorul acţiunilor de voluntariat din Sfântu Gheorghe. Organizaţiile din Sfântu Gheorghe pot să stea liniştite, deoarece există tineri care le vor continua munca şi eforturile, iar asta mă bucură în mod deosebit. Ca şi coorganizatori ne-am bucurat foarte mult că proiectul celor de la Liceul <<Mikes Kelemen>> – „concursul de la ştrand” – va fi sigur pus în practică (…) Asociaţia <<Ecou>> va sta în spatele acestui proiect şi va sprijini cum va putea mai bine ca acesta să fie realizat. Foarte impresionat am fost de echipa de la Liceul <<Constantin Brâncuşi>>, şi la fel, de cei de la Liceul <<Berde Aron>>. Echipa celor de la << Berde Aron>> are promisă susţinerea noastră- a Asociaţiilor de Tineret Ecou şi Harit- ca şi coorganizatori la Cortul de Tineret de la anul- şi, cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe 2015, va putea fi văzut festivalul de dans modern organizat de tinerii de la acest liceu, iar echipa din liceul <<Constantin Brâncuşi>> sunt sigur că va putea fi văzută la multe dintre activităţile pe care le organizăm, pentru că activitatea de carving – scobire în legume şi fructe – este foarte frumoasă şi poate să ne ofere un avantaj în zona în care ne aflăm, iar ceea ce această echipă a făcut a suscitat mult interes din partea juriului. Ne bucurăm că reprezentanţii Europe Direct îi consideră parteneri pe aceşti tineri pentru următorul an de zile şi vor merge cu acest gen de exponate (sculpturi în legume şi fructe) în mai multe părţi ale judeţului sau chiar ale ţării, pentru a le promova”, a declarat Mădălin Guruianu.
Ana Alina Costache