Șapte elevi de la Liceul de Artă Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe vor participa vineri, 27 februarie (a.c.), la Concursul Național de Interpretare a Studiilor – . . Șansă egală” – ce se va desfășura la Târgu Mureș.

 

Concursul- aflat la prima ediție- este organizat de Asociația LMG din Galați, Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș și cu sprijinul mai multor sponsori, și se adresează elevilor de la clasele I-VIII ale liceelor de artă din țară, dar și celor care studiază în particular.

Competiția este structurată pe două secțiuni: pian și vioară și va avea două etape. Astfel, în prima etapă, participanții vor interpreta un studiu impus, diferit pentru fiecare grupă de vârstă, iar în a doua etapă, vor interpreta un studiu la alegere.

Peste 90 de participanți

 

La eveniment au anunțat participarea peste 90 de concurenți din mai multe zone ale țării, printre care și elevi de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, delegația din județul Covasna fiind, potrivit organizatorilor, una dintre cele mai numeroase.

Mai exact, din județul nostru vor participa la concurs, la secțiunea pian, șapte elevi – de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” – pregătiți de prof. Rápolti Irma, Constantin Rozalia și Opra Monica. Este vorba despre cinci elevi din clasa I – Bábos Kata (prof. Rápolti Irma), Grosos Anja (prof. Opra Monica), Lázár Robert (prof. Rápolti Irma), Novacescu Alessia-Ioana (prof. Opra Monica), Pakucs Sonia-Nicole (prof. Constantin Rozalia); Sinka Noémi, elevă în clasa a VII-a (prof. Rápolti Irma), și elevul Török Ákos, clasa a VIII-a (prof. Constantin Rozalia).

Concurs… în spatele cortinei

 

Sorin Patriche, unul dintre organizatorii concursului, reprezentant al Asociației LMG, ne-a spus că formatul competiției este unul unic în țară și că urmărește să ofere „șansă egală” tuturor participanților și să elimine subiectivismul. Astfel, în prima etapă, concurenții vor interpreta studiul impus de organizatori, în spatele unei cortine, iar juriul va realiza evaluarea doar pe baza auzului, și abia în a doua etapă concurenții vor trebui să interpreteze un studiu la alegere, pe scenă, în fața publicului.

„Concursul <<Șansă egală >> este condus de către doamna profesoară Gyarmaty Andrea,  dânsa fiind omul de la care a și pornit ideea acestui proiect. Competiția se bazează pe un concept unic în țară, din câte știm noi. Mai exact, prima secțiune se va desfășura după o cortină, iar juriul nu va știi cine cântă în spate. Practic, juriul va nota niște numere și abia în partea a doua a concursului, aceste numere vor căpăta o identitate și va avea loc etapa de departajare, respectiv un al doilea studiu, la care nu există nicio impunere de complexitate, deci fiecare copil poate să cânte studiul cu care s-a pregătit, chiar dacă nu este corelat cu vârsta pe care o are, astfel că poate să interpreteze și un studiu mult, mult mai complex. Tocmai datorită formatului acestui concurs, noi considerăm că putem elimina suspiciunea care a cuprins întreaga societate. Fiecare dintre noi ne lovim aproape zilnic de tot felul de aranjamente, de oameni care reușesc să pătrundă în locuri în care în mod normal nu le-ar fi accesibile (…). Trăim într-o țară a aranjamentelor și atunci, exact conceptul acesta, al cortinei, deosebește concursul nostru de toate celelalte concursuri. Practic, noi dorim să eliminăm subiectivismul”, a spus Sorin Patriche.

Acesta a precizat că participarea la concurs este gratuită și că la finalul competiției, vor fi acordate premii constând în diverse obiecte.

„Șansă egală este un concurs finanțat sută la sută din fonduri private, este un concurs pentru care suntem dispuși să facem foarte multe eforturi și veți vedea că anul viitor acesta va fi un concurs de referință la nivel național. Le doresc concurenților să-și fructifice șansa egală și să o ducă de aici din Mureș în fiecare zonă a țării!”, a mai spus Sorin Patriche, reprezentantul Asociației LMG.

Informații suplimentare pot fi aflate accesând site-ul concursului: http://sansaegala.ro/.

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail