Un elev din oraşul staţiune Covasna a fost premiat recent, la un concurs organizat în Ungaria, pentru un dispozitiv care ar putea converti orice text în limbaj Braille.

Ravasz Andras, care a terminat clasa a XI-a la Liceul Korosi Csoma din Covasna, a obţinut premiul al doilea la ediţia cu numărul 30 a Concursului naţional de tinere talente în domeniul ştiinţelor şi inovării desfăşurat la Budapesta, invenţia sa, denumită Braille Comfort Pack, fiind considerată deosebit de importantă pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere.

Elevul covăsnean a declarat că, practic, prin acest dispozitiv persoanele nevăzătoare ar putea avea posibilitatea de a citi orice carte, prin urmare s-ar putea dezvolta intelectual în orice domeniu, iar vieţile lor ar putea deveni mai uşoare.

Mama tânărului, Zorkoczy Zenobia, a declarat că fiul ei, care este pasionat de informatică şi electronică, şi-a dedicat în ultima perioadă, mai ales de când a apărut pandemia, foarte mult timp pentru proiectarea acestui dispozitiv inteligent pentru persoanele nevăzătoare. El l-a avut ca mentor principal pe Szabo Levente, fost profesor la liceul din Covasna, care a condus mai multe cercuri pentru elevi, printre care şi pe cel de electronică.

Szabo Levente a declarat că Ravasz Andras este într-adevăr un tânăr foarte inteligent şi talentat, care nu este la prima sa invenţie, iar proiectul său Braille Comfort Pack, premiat în cadrul concursului, s-a dovedit a fi viabil.

„Este un display care poate afişa orice text în limbaj Braille, iar pe viitor va avea şi o opţiune de citire cu voce tare. (…) Toate testele pe care le-am făcut până acum au ieşit bine şi lucrăm în continuare la prototip, pentru că a trebuit să îl mai perfecţionăm, dar într-o lună sau două va fi gata. Am luat legătura cu reprezentanţii unei asociaţii de nevăzători pentru a-l testa şi apoi vom merge mai departe” , a declarat Szabo Levente.

Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de persoanele cu deficienţe de vedere, literele fiind compuse din puncte ieşite în relief care pot fi descifrate cu ajutorul degetelor, prin pipăire.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Sursa foto: Vargha Fruzsina/Facebook.com

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail