Un  cititor al ziarului Mesagerul de Covasna  ne-a semnalat faptul că apele menajere ale orașului Întorsura Buzăului sunt  deversate  direct în albia râului  Buzău.

Dorind  să aflăm dacă lucrurile stau întocmai așa cum ne-au fost semnlate, am luat legătura cu conducerea SC Gospodărie  Comunală SA (Gosp Com) Sfântu Gheorghe.  Potrivit declaraţiilor făcute de domnul Kojokar Attila, directorul executiv adjunct al societății, pe parcursul lucrărilor de modernizare care au avut loc la staţiile de epurare din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului au fost necesare câteva acţiuni de deviaţie a apei reziduale, fără de care lucrările nu ar fi putut înainta.

Punctual, despre situaţia semnalată de cititorul nostru  în oraşul Întorsura Buzăului, Kojokar Attila a răspuns: „Cum au avansat lucrările de investiţii, la un moment dat era nevoie de o autorizaţie din partea Apelor Române pentru a devia cursul apei reziduale din staţie. Anul trecut am avut această autorizaţie în august, apoi în decembrie,  şi acum suntem spre finalul investiţiei, aşa că la sfârşitul lunii august ar trebui să înceapă efectuarea probelor şi probabil luna viitoare să fie terminate investiţiile şi să funcţionăm în mod normal. Acum sunt două situaţiie în care nu avem deviaţie, ci se face o epurare primară, adică apa reziduală trece prin grătarele rare şi se face şi o diluare, aşa cum este înţelegerea cu autorităţile locale, pentru a nu depăşi normele de poluare. Cam peste două săptămâni şi jumătate ar trebui să se înceapă testările,  şi de luna viitoare ar trebui să funcţionăm în mod normal. Valoarea investiţiei este la 17,5 milioane de lei şi constă în modernizarea completă a staţiei de epurare. Deci vom avea o staţie modernă, aproape complet automatizată, adică va funcţiona mult mai eficient. Sperăm să nu mai fie cazuri pe viitor de asemenea autorizări. Din păcate numai aşa se pot efectua lucrările.”

Acesta a explicat că pentru deviaţiile apei reziduale au fost eliberate autorizaţii de către autorităţile competente, fiind limitate în timp pentru o lună sau două, cel mult. În perioada deviaţiei se efectuează teste zilnice, pentru ca apa reziduală să nu depăşească limitele legale. În momentul de faţă, lucrările la cele trei staţii sunt pe ultima sută de metri, stadiul de finalizare al  lucrărilor fiind de aproximativ 90%.

„Până când se finalizează investiţia, noi trebuie să obţinem aviz de la autorităţile statului – SGA, Mediu ş.a. De obicei aceste avize se dau pe o perioadă de o lună-o lună jumătate. Avem situaţia aceasta la staţia de epurare, respectiv nu se fac toate tratamentele care se fac în mod normal. Din această cauză suntem obligaţi să facem monitorizări zilnice, să ne asigurăm că nu depăşim anumite limite legale. Aceste măsurători le facem doar  până se termină investiţiile. (…)Am fost  sesizați şi ieri, şi săptămâna trecută cu privire la  mirosul din oraş, dar nu are legătură cu activitatea noastră”, a conchis directorul executiv adjunct al Gosp Com Sfântu Gheorghe.

. .

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail