Campionul paralimpic la ciclism Eduard Novak salută adoptarea modificărilor la legea sporturilor, care înlătură discrimările faţă de sportivii cu dizabilităţi şi consideră că este vorba de un nou început pentru sportivii paralimpici din România.
„Eu cred că este un nou început pentru sportivii paralimpici ai României faptul că s-a votat legea prin care sportivii paralimpici vor fi premiaţi cu aceeaşi sumă la concursurile europene, mondiale, olimpice, vor primi o rentă viageră şi, un lucru foarte important, se vor putea construi săli de sport doar dacă acestea vor avea accesibilitate pentru persoane cu dizabilităţi”, a declarat, pentru AGERPRES, Eduard Novak.
Acesta a punctat faptul că prin modificările aduse legii, sportivii paralimpici se simt egali faţă de cei valizi, ţinând cont că până acum au fost marginalizaţi.
„Eu consider că aceste elemente dau o nouă posibilitate sportului paralimpic să se dezvolte în România şi sportivii paralimpici se simt egali faţă de cei valizi, pentru că până acum, din păcate, am fost marginalizaţi şi după 25 de ani putem să spunem că am intrat în Europa, din acest punct de vedere. Totodată, mulţumesc foarte foarte mult domnilor Korodi Attila şi Tanczos Barna care au dat curs acestei cereri de a porni iniţiativa de schimbare a legii sportului şi sperăm că pe viitor vom schimba toată faţa sportului românesc, privitor la persoanele cu dizabilităţi”, a conchis ciclistul Eduard Novak, campion la Jocurile Paralimpice de la Londra.
Modificarea legii educaţiei fizice şi sportului s-a făcut în urma unei iniţiative a parlamentarilor UDMR din Harghita, Tanczos Barna şi Korodi Attila, la solicitarea lui Eduard Novak.
Deputatul Korodi Attila a declarat pentru AGERPRES că rezolvarea situaţiei paralimpicilor din România reprezenta o obligaţie de onoare, iar acesta este un pas foarte important pentru lumea sportului din ţara noastră.
„E un pas foarte important în lumea sportului pentru că, până acum, discriminarea era evidentă şi adoptarea de hotărâri de guvern sau ordine de ministru pentru compensarea discriminării nu ajutau, ci rezolvau punctual anumite lucruri. A rezolva situaţia paralimpicilor din România şi mai ales pentru noi, cei din zona Ciuc, era o obligaţie morală, pentru că s-a demonstrat că poţi să duci onoarea ţării foarte sus şi având dizabilităţi. De acum încolo, accesul la bazele sportive, la finanţare şi la premiere este acelaşi pentru orice cetăţean din România, indiferent la ce federaţie este afiliat sau nu, adică indiferent dacă practică sporturi din categoria olimpică sau paralimpică”, a mai declarat Korodi Attila.
AGERPRES
. .
www.agerpres.ro