Avem obligația în această lume tulburată, de a ne întoarce și de a avea grijă de rădăcinile care definesc spiritul neamului” – primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă

 

Cea de-a 46-a ediție a Festivalului folcloric „Ciobănașul” a adus ieri pe scena din zona Camping din Întorsura Buzăului, sute de artiști din zonă și din țară.
Festivalul de folclor „Ciobănașul” este unul dintre evenimentele cu cea mai mare vechime din orașul Întorsura Buzăului, iar prima duminică din septembrie îi este dedicată. Astfel, ieri, în organizarea Casei de Cultură și a Primăriei Întorsura Buzăului și a Asociației „Cununa Carpaților”, zona camping din localitate a fost punctul de întâlnire al iubitorilor și promotorilor tradițiilor, jocului și cântecului popular.
„Uniți în cuget și în simțiri, în Anul Centenar al Marii Uniri, ne împărtășim și astăzi, 2 septembrie 2018, pentru a 46 ediție a Festivalului <<Ciobănașul>>, cu picătura folclorului, din marele potir al tradiției. Concertul iubirii de folclor își cântă frumusețea pe clapele timpului, aici, la Întorsura (…).”, s-a arătat în deschiderea evenimentului.
„Alintați de aripi de baladă, mângâindu-ne sufletul și vibrând de jocul popular în zările catifelate ale acestui septembrie 2018, uniți în bucuria de a fi din nou împreună, clipă de clipă, vom naviga și în acest an pe scenă, la cea de-a 46-a ediție a Festivalului folcloric <<Ciobănașul>>, alături de formații consacrate, din județele Covasna, Brașov, Prahova, Buzău; formații de dansuri populare și corale din toată zona Buzaielor, invitați de onoare din Republica Moldova și binecunoscutele soliste de muzică populară Steliana Sima și Elena Pădure”, a declarat directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean.
Primarul orașului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat că festivalul are ca scop păstrarea tradițiilor și oferirea unui prilej de bucurie și de socializare pentru oamenii locului.
„46 de ani sunt în spatele acestui eveniment. Într-o zi anume, în prima duminică din septembrie, comunitatea își dă întâlnire în acest spațiu, cu gând bun, urmărind două obiective: cel mai important dintre ele este de a da curs efortului de păstrare a tradițiilor care definesc personalitatea neamului nostru (că indiferent cum am lua-o, tradiția este bun care face din noi ceea ce suntem astăzi; ba mai mult, ne și obligă, pentru că, vedeți dumneavoastră, lumea din jurul nostru se uită numai în față (…), în spate puțini sunt cei care fac efortul de a se uita, ori, noi avem obligația în această lume tulburată, de a ne întoarce și de a avea grijă de rădăcinile care definesc spiritul neamului). A fi român înseamnă dincolo de înscrisul din buletin sau din pașaport; a fi român înseamnă a iubi ceea ce definește trăsăturile neamului, una dintre ele fiind tradiția, după cum e și biserica, după cum e și limba și nevoia de a trăi în spațiul public împreună. Al doilea obiectiv pe care îl dorim cu toții este de a ne bucura împreună. Este un prilej de a fi împreună, dincolo de vecinătate, de rudă, de prietenii, astăzi, dragi cetățeni, Dumnezeu a creat un context ideal: e o zi frumoasă, se anunță că nu va ploua; veniți cu sufletele dumneavoastră curate, la întâlnirea cu vecinii dumneavoastră, cu prietenii dumneavoastră și să uităm de tot răul care în mod curent face parte din viața noastră, și să ne bucurăm astăzi că suntem împreună. (…)”, a declarat, în deschiderea evenimentului, primarul Leca Băncilă.
Câteva sute de invitați, artiști, interpreți și formații din județul Covasna, dar și din alte județe și chiar și din Republica Moldova au urcat apoi pe scenă și au oferit un spectacol amplu.
Soliștii de muzică populară Mălina Boricean, Andreea Oltean, Liviu Ardelean, Florin Filip, formații folclorice din județele Covasna, Brașov, Buzău, Prahova și Bacău, soliști vocali și instrumentiști din toată zona Buzaielor; formația „Drăgaica” a Casei Raionale de Cultură din Raionul Ungheni – Republica Moldova, Ansamblul „Cununa Carpaților” se numără printre cei care au încântat publicul.
Binecunoscutele soliste de muzică populară Steliana Sima și Elena Pădure s-au numărat printre invitații speciali ai ediției de anul acesta.
Weekendul a fost dedicat, totodată, Zilelor orașului Întorsura Buzăului, astfel că sâmbătă, 1 septembrie, începând cu ora 18.00, pe scena amenajată în zona Camping a fost organizată o discotecă în aer liber.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail