1. Mesaj din partea profesorului Petre Străchinaru – Sfântu Gheorghe

Ce am vrut să spun când am cerut să iau cuvântul la festivitatea de deschidere a ediției din 2021 a suitei de manifestări „Zilele Andrei Șaguna”

 

Dragi prieteni,

„De bunăvoie și nesilit de nimeni”, m-am retras din viața publică din dorința de a relua începuturile vieții familiale după inevitabilul sfârșit al celei comunitare, dar și dintr-un prea plin de trăire a unor satisfacții sau dezamăgiri, izolându-mă vrând-nevrând de eforturile voastre de a păstra și a continua cele inițiate, concepute și înfăptuite împreună. Mi-am păstrat bucuria de a urmări roadele și împlinirile acestor eforturi, uneori cu satisfacția  împlinirilor, alteori cu amărăciunea neajungerii lor la sorocul pe care-l întrezăream în nerăbdarea noastră de a recupera  cele rămase  din datoriile ce ni le-am asumat față de condiția noastră de români trăitori aici.

Așa am ajuns să gândesc, în liniște dar cu neliniște, că în drumul nostru comun fiecare dintre noi  am ajuns să fim recunoscuți de concetățenii noștri, identificându-ne fiecare în parte ca fiind: darnici, deștepți, frumoși, muncitori, tenace, etc., dar și urâți, leneși, invidioși, sau mai știu eu cum.  Însă fără  de o cât de cât meritată recunoștință, măcar pentru abnegația cu care am încercat să împământenim o parte din crezul nostru și al unora dintre  concetățenii noștri.

Ceea ce m-a condus la revelația deosebirii dintre recunoaștere și recunoștință.

Gustând adeseori din amărăciunea acestei alăturări semantice, doresc să reliefez cu atât mai mult semnificația pentru noi a acestui „Prinos de recunoștință” pe care actuala conducere a Ligii Cultural- Creștine „Andrei Șaguna” ni l-a adus. Și cu atât mai mult trebuie să-i mulțumim celui dintre noi „rămas pe baricade”, sigur aflat în umbra acestei inițiative pilduitoare, singurul care n-a fost dăruit în acest moment festiv cu acest simbolic însemn, dar căruia fiecare dintre noi îi datorăm o părticică din onoarea care ni s-a făcut.

Personal, îți mulțumesc Ionică pentru că m-ai făcut să depășesc pragul pătrunderii în înțelesul semnificației celor două realități ce ne-au marcat drumul în acești 30 de ani: recunoașterea și recunoștința.

 

P.S.  Sper să mă „recunoașteți” în actualizarea adusă unei mai vechi ziceri șugubețe:

Treizeci de ani nu-s lucru mare

Și nu sunt împliniți pe veci……

Așa cum  văd, suntem în stare

Să mai sărbătorim treizeci…..

Așa să ne ajute Dumnezeu !

 

* Dragă Ionică,

                   Luat de valul indignării față de atitudinea și reacția unora dintre concetățenii noștri în privința monumentalei statui a patronului spiritual al confreriei noastre, un cuvenit de respect act de pioșenie (nemurit în opera sculptorului Paul Vasilescu, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani ai României), cu care am înnobilat patrimoniul cultural dintr-o zonă presărată cu numeroase însemne (pe care le respectăm, chiar dacă nu au pentru noi nici măcar valoare artistică), nu am mai dat curs impulsului sub care am dorit să intervin. O fac acum, ca o datorie de suflet, lăsând la latitudinea ta dacă merit să mă bucuri făcând-o  publică. Petre Străchinaru

                                

2.Mesaj din partea d-lui prof. univ. dr., ambasador

Dumitru Preda – București

 

Am traversat cu bine un circuit ştiinţific intens pe ruta București – Iași-București-Brașov-Sf. Gheorghe, prilej de numeroase întâlniri-revederi-discuții și contacte cu personalităţi ale vieții publice, culturale si artistice, toate având un impact stimulator pentru viitoare proiecte si activităţi, deopotrivă pe linia cercetării ştiinţifice, a acțiunilor Fundaţiei Europene Titulescu si a Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Le mulțumesc tuturor pentru căldura primirii si sentimentele de prețuire sincera și calda prietenie, de încredere în strădaniile mele si ale organizațiilor pe care le reprezint (Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni și Fundația Europeană Titulescu (…)

 

Iubite Frate Ioan, Dragii mei,

 

Mâine voi ajunge de dimineață la Brașov, în Schei, pentru a participa ca Director științific al Fundației Europene Titulescu, dar și ca președinte executiv al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni la parastasul oficiat de IPS Mitropolit al Ardealului la mormântul lui Nicolae Titulescu. În funcție de cele discutate anterior sper să ne revedem, chiar și pentru scurt timp. Va fi prezent și Ing. Alexandru Dan Bartoc, președintele Fundației culturale cu același nume și al AEROFILATELIA.

 

Iată și volumele pe care aș dori să le prezint:

Romania in the Great War for National Unity 1916-1920 (am donat cartea deja la ultima întâlnire) și România în timpul Primului Război Mondial. Mărturii contemporane, vol. I-II.

Vă îmbrățișez și vă doresc multă putere în continuarea Zilelor ”Andrei Șaguna ”.

 

  1. Mesajul prof. univ. dr. Stoica Lascu – Constanța

 

Vă mulţumesc, stimaţi organizatori, pentru invitaţiune – pe care am confirmat-o încă de la început. Şi care mă onorează în mod deosebit. Cu recunoștinţă, prof. Stoica Lascu, Constanța

 P.S. Vă sunt recunoscător, de asemenea, dacă aş putea intra – ramburs – în posesiunea volumelor din Profesioniştii noştri, dedicate domnilor Vasile Stanciu şi, respectiv, Cornel Sigmirean.

 

 

  1. Mesajul d-rei Mihaela Bolea – Feldioara

 

Stimate domnule profesor Lăcătușu Ioan, privim cu infinită recunoștință bucuria și onoarea de-a fi parte a acestui eveniment cu totul deosebit! Gazde ospitaliere, invitați aleși, remarcabili, o atmosferă extraordinară, toate rânduite după sufletul dumneavoastră minunat! Vă mulțumim din suflet, cu recunoștință și prețuire, în numele comunităţii noastre din Comuna Feldioara, Județul Brașov! Bunul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate și bucurii pe măsura generozității dumneavoastră!”

 

  1. Mesajul d-lui Dorin Suciu – Tg. Mureș

 

Programul e foarte interesant și îmi pare rău că nu pot fi cu voi. Sufletește vă sunt alături. Mult succes!

  1. Comentariul d-lui Gheorghe Voicu

             Felicitări Mesagerului de Covasna! A prins viață această zonă de țară. Mulțumim celor ce contribuie la prezența zonei în viața țării!”

 

Ioan Lăcătușu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail