Festivalul coral „George Sbârcea” s-a încheiat duminică, 15 aprilie, în ultima zi din Săptămâna Luminată. Lumină și bucurie a lăsat în urma sa ediția din acest an a îndrăgitei manifestări corale, dovadă stând și ecourile apărute după eveniment.

Unul dintre coordonatorii ansamblurilor corale participante a transmis Fundației „Mihai Viteazul” impresiile legate de eveniment, prin versuri, create (după cum a mărturisit), dintr-o suflare. Alți coordonatori au transmis prin scrisori, gânduri frumoase legate de eveniment.

Fraţilor  noştri din Sfântu Gheorghe!

 (Cu adâncă recunoştinţă pentru că nu ne uitaţi)

 

S-a mai dus o zi cu soare, mândră zi de sărbătoare!

Tot oraşul era floare!  Ne ningea, din pomi,  ninsoare…

Şi „Brâncuşi”  ne aştepta, tot cu flori în curtea sa;

Gazdele unul ca unul – de parcă-ar fi fost Crăciunul…

 

Zâmbetul  pe faţa voastră – ca florile din fereastră!

Inimi calde şi plăcute, pe noi toţi să ne inunde,

Să ne facă şi pe noi, buni şi calzi şi zâmbitori.

… Noi, darnici,   voi, primitori …

 

La  Catredrală-n muzeu, am veni  mereu-mereu

Să citim pe- a vremii pânză despre lupta noastră dârză,

Despre neam şi despre ţară şi-a inimii primăvară,

De cu zori şi până-n seară.

 

Până încă mai putem,  să ne ducem să-i vedem

Pe aceşti ,,soldaţi” de seamă, ce ne-adună şi  ne cheamă

Să ne spună din vechime  ori în proză ori în rime,

Despre cei care au fost şi şi-au dat viaţa cu rost

Ca să fim acum şi noi demni   urmaşi,  de bravi eroi.

 

Iată asta simt  acuma şi-mi merge singură mâna

Dragii noştri fraţi de mamă, de  un sânge şi de-o seamă!

Să ajute Dumnezeu să putem merge mereu

Să ne adunăm în cânt cât om mai fi pe pământ.

 

…..Dragilor, de-am fi putut, am fi stat încă, mai mult

Dar nu-i bai c-am stat puţin. Vremurile trec şi vin,

Şi iară ne-om aduna, dacă Dumnezeu a vrea,

Zile bune-n paza Sa; şi- om petrece şi-om cânta

Şi iară ne-om bucura.”- semnează – „Cu mare mulţumire,  din partea  Ansamblului Artistic de Amatori ,,PLAIURI TULGHEŞENE”- poezia „scrisă dintr-o suflare”, Lăcrămioara Pop, coordonatoarea Ansamblului „Plaiuri tulgheșene” din Tulgheș, județul Harghita.

Gânduri emoționante, scrise de mână, au sosit și din partea reprezentanților corului „I.D. Chirescu” al Casei de Cultură din Cernavodă, gânduri pe care le redăm, cu acordul președintei Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad:

„Timp de două zile, 14 și 15 aprilie 2018, s-a derulat în municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, cea de-a VII-a ediție a  Festivalului <<George Sbârcea>>, dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Corul Mixt <<Ioan D. Chirescu>> al Casei de Cultură Cernavodă a fost invitat de onoare al acestui festival cultural prestigios, acolo, în inima țării noastre dragi, de către cei care au organizat în mod exceptional acest eveniment, din partea organizatorilor excelând  în mod vizibil amfitrioana noastră, doamna prof. ing. Maria Peligrad, președintele Fundației <<Mihai Viteazul>>, o gazdă modestă, un om cu un frumos caracter, cu un pronunțat simț patriotic ce încearcă să mențină treaz sentimentul identității naționale și culturale a românilor de pe acele meleaguri.

Agenda culturală, timp de două zile, a fost diversificată, de la concert de pian și concert coral, până la răspunsuri liturgice la slujbele religioase ortodoxe din cadrul bisericilor din localitate.

Mulțumim din inimă organizatorilor pentru tradiționala ospitalitate românească și îi asigurăm pe românii ce trăiesc în acea parte a țării, că Cernavodă și Dobrogea sunt alături de ei cu sufletul. Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut! Coordonator coral, colonel (r) Constantin Grăjdeanu.”

 

„Festivalul coral <<George Sbârcea>> 2018, a reușit ceea ce și-a propus, astfel ca, la omagierea Centenarului Marii Uniri să reunească români din provinciile istorice ale României. Corul <<Plai Întorsurean>> nu putea lipsi de la o asemenea manifetare. Nu putem decât să ne bucurăm că am putut participa, că ne-am putut reîntâlni cu bunii noștri prieteni de la Cernavodă și Focșani. Mulțumim organizatorilor, mulțumim doamnei Peligrad, pentru eforturile depuse, pentru reușita acestui festival.”- a transmis și președintele Asociației „Plai Întorsurean”, Cornel Mihai Tonie, asociație sub egida căreia își desfășoară activitatea Corul „Plai Întorsurean” din  Întorsura Buzăului.

 

În legătură cu scrisorile și cu impresiile transmise de participanți, prof. ing. Maria Peligrad, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, a declarat ieri, cu emoție:

„Este adevărat că atunci când ești în fruntea unui ONG, responsabilitățile, aprecierile și criticile se îndreaptă către cel care este la conducere. Eu  accept întotdeauna criticile, dar aș vrea să spun că aprecierile trebuie să le împart cu echipa cu care am lucrat și cu care lucrăm de ani de zile. În mod egal, merită cu toții aceste aprecieri și aceste gânduri bune și frumoase, care ne pot mobiliza pe viitor!”

Festivalul coral „George Sbârcea”, aflat în cel de-al șaptelea an de organizare, conceput și derulat de către Fundația „Mihai Viteazul”, a fost cuprins în programul manifestărilor derulate sub genericul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe -2018”.

Dedicat lui George Sbârcea, unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”, festivalul a cuprins  binecunoscuta și apreciata componentă științifică, aceasta având forma unui colocviu cu tema „George Sbârcea – meleagurile natale, muzica și scrierile sale”.

Colocviul a reunit personalități ale vieții culturale din zonă și nu numai, la Muzeul Spiritualității Românești (de la subsolul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe). Evenimentul, moderat de dr. Ioan Lăcătușu, a inclus comunicări valoroase  printre care și  prezentarea realizată de dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, București, intitulată „George Sbârcea, – compozitor, folclorist și eseist”,  – pe care, dintr-o eroare,  am omis să o amintim în materialul publicat în ediția de luni, 16 aprilie.

În aceeași zi, sâmbătă, 14 aprilie, a avut loc și spectacolul coral din cadrul festivalului, concert aniversar „100+2000”, dedicat Centenarului.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail