Echipe de bucătari amatori din ţară, dar şi străinătate și-au anunțat participarea la „Parada cârnaților” și Festivalul Verzei,  evenimente gastronomice derulate la sfârșit de săptămână, la Sfântu Gheorghe. Înscrierile continuă până vineri.

Festivalul gastronomic „Parada Cârnaţilor”, ediția a XIII-a, va avea loc sâmbătă, 10 octombrie, în centrul orașului Sfântu Gheorghe, iar Festivalul Verzei, aflat la a IV-a ediție, se va desfășura duminică, 11 octombrie, în aceeași locație, evenimentele având ca scop promovarea gastronomiei locale.

Directorul executiv al Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, unul dintre principalii organizatori, a declarat ieri, că la „Parada cârnaților” au anunțat participarea, până în prezent, 30 de echipe, din țară și din Ungaria, însă numărul acestora ar putea crește, întrucât înscrierile continuă până vineri.

 Echipele vor fi formate din maximum patru persoane. În schimbul unei taxe de participare în valoare de 300 de lei, organizatorii vor asigura  masa de lucru, un vas de plastic, 10 kg de carne, șorțuri, 15 m de membrană, banderole și 6 bilete pentru „suporteri”. Din carnea primită și adăugând condimente și alte ingrediente (aduse de membrii echipei), concurenții vor trebui să prepare cârnaţi.  La final, echipele vor trebui să predea juriului câte un cârnat de 50 cm pentru evaluare, iar restul preparatelor vor putea fi luate acasă și consumate după bunul plac.

La „Festivalul Verzei”, taxa de participare este 60 de lei. În schimbul acesteia, echipele, compuse din maxim patru persoane, vor primi o masă pe care să lucreze, patru kg de carne, șorțuri, banderole și șase bilete de participare la eveniment – pentru susținători. Echipele participante la acest eveniment vor trebui să asigure condimentele și ingredientele necesare (în afară de carne). La final, fiecare echipă va trebui să predea juriului o porție din preparat, pentru evaluare.

Momentan, sunt înscrise 18 echipe, a precizat directorul executiv Vajda Lajos.

Marele premiu, o excursie la Praga

Juriul va puncta atât gustul şi aspectul general al acestuia, pregătirea ingredientelor pentru preparate – dar şi decorarea mesei (aspect, decorare, folosirea de produse tradiţionale, originalitate), ţinuta echipei, organizarea, buna dispoziţie.

Fiecare echipă va primi diplomă de participare, iar cele mai bune vor fi premiate. Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat că marele premiu, în cadrul ambelor festivaluri, va consta într-o  excursie la Praga, premiu oferit de Agenția de Turism „Sun Travel”.

„Marele premiu, la ambele concursuri, constă într-un sfârșit de săptămână la Praga, deci o excursie la Praga, oferită de Agenția „Sun Travel”. Totodată, echipa câștigătoare a marelui premiu va putea participa la Festivalul Cârnaților din Békéscsaba (Ungaria)”, a declarat directorul executiv Vajda Lajos.

Acesta a precizat că, sâmbătă, la ora 15.00, cu ocazia celor două evenimente gastronomice, va avea loc o paradă a membrilor Ordinului Cavaleresc Gastronomic România, urmată de inițierea noilor membri.

Ordinul Cavaleresc Gastronomic a fost înființat în anul 2007, în Ungaria și promovează participarea la evenimente gastronomice, organizarea unor evenimente gastronomice, păstrarea tradițiilor și este adresat pasionaților de gastronomie, și în special celor cărora le place să gătească în aer liber.

Cei interesați să participe la „Parada cârnaților” și la „Festivalul Verzei”, ca și concurenți, trebuie să completeze fișa de înscriere ce va fi pusă la dispoziție de organizatori. Informații suplimentare pot fi aflate prin email la adresa:[email protected], sau prin telefon la numărul 0367-620141.

Cele două evenimente sunt organizate de Ordinul Gastronomic Cavaleresc România,  Asociația ASIMCOV, Asociația Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), în parteneriat cu Consiliul Judeţean Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, Camera de Comerț și Industrie Covasna și Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului.

 

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail