70 de echipe formate din liceeni din mai multe zone ale țării, dar și din Republica Moldova, au confirmat participarea la cea de-a XI-a ediţie a competiţiei „Covalact – Saint George, City of Debate”, ce va avea loc în luna martie la Sfântu Gheorghe, în organizarea Clubului de Dezbateri din Sfântu Gheorghe (al Asociației de Tineret „Ecou”) și sub tutela Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) Transilvania.
„Covalact Saint George, City of Debate” se va desfășura între 3 și 5 martie (a.c.), cu sprijinul mai multor parteneri publici, va reuni 70 de echipe, dintre care două din Republica Moldova și peste 70 de arbitri, a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Vlad Vidican, managerul proiectului, care a preluat ștafeta de la inițiatorul competiției și cel care a coordonat edițiile anterioare, Mădălin Guruianu.
Pregătirile pentru competiție sunt pe ultima sută de metri, și până acum au decurs conform așteptărilor, a spus Vlad Vidican.
„Ne aflăm pe ultima sută de metri cu organizarea celui mai mare concurs de dezbateri din țară, pentru elevi – <<Covalact – Saint George, City of Debate>>, ediția a XI-a, sau << Covalact – Saint George, City of Debate -1.1 >> – cum ne place nouă să îi spunem, și cu bucurie și speranță vreau să vă spun că planul inițial pe care l-am enunțat și în urmă cu aproape un an, imediat după ce am preluat proiectul în calitate de manager (…) a fost îndeplinit; am reușit, în principiu, să ne îndeplinim toate obiectivele. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, ediția de anul acesta se bazează foarte mult pe calitate, pe creșterea calității evenimentului și nu atât de mult pe cantitate, raportat la numărul de participanți. Avem 70 de echipe participante, însemnând 210 elevi de liceu și peste 70 de arbitri – începând de la studenți și terminând cu profesori, oameni care lucrează în diferite domenii (…). Din Sfântu Gheorghe sunt trei echipe înscrise și confirmate. O premieră, pot să spun, pentru <<Saint George, City of Debate>>, este aceea că vom avea două echipe din Republica Moldova. Acestea ne-au confirmat participarea, inclusiv cu doi arbitri însoțitori din Republica Moldova.” – a declarat Vlad Vidican.
Oaspeții vor fi cazați în mai multe locații din Sfântu Gheorghe.
Exceptând finala, care va avea loc în sala de festivități a Liceului „Szekely Miko”, competiția se va desfășura la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Echipa de arbitri va fi condusă de Șerban Pitic și David Moscovici, ambii având rezultate remarcabile în domeniul dezbaterilor, pe plan național și internațional.
„Avem parteneriatul, ca în fiecare an, al Colegiului Național <<Mihai Viteazul>>, unde se va desfășura concursul, între datele de 3-5 martie (a.c.). Ne este confirmată, din nou, toată implicarea din partea echipei de organizare care se ocupă strict cu partea de dezbateri: este vorba despre Șerban Pitic și David Moscovici, doi dintre arbitrii și trainerii consacrați ai României, care se ocupă momentan de pregătirea lotului mondial de dezbateri din partea României.” – a spus Vlad Vidican.
Potrivit acestuia, în organizarea evenimentului sunt implicați zeci de voluntari: „Avem, ca în fiecare an, o echipă de peste 50 de voluntari care ne vor ajuta începând de la cazări, la împărțirea materialelor promoționale, efectiv, la desfășurarea concursului în cele mai bune condiții.” – a menționat managerul de proiect.
Moțiuni pregătite, dar și „Impromptu”
Competiția se va derula pe baza a două moțiuni pregătite, dar și a unor moțiuni anunțate cu o oră înainte de dezbatere, a spus managerul de proiect.
„Anul acesta sunt două moțiuni pregătite, restul de moțiuni fiind anunțate cu o oră înaintea dezbaterilor, pe sistem impromptu. Prima moțiune este <<Acest Parlament (AP) crede că în România, stabilirea vinovăției în procesele penale ar trebui realizată de către un juriu>>, iar moțiunea a doua este: <<AP, ca părinte nereligios, și-ar încuraja activ copilul să se alăture religiei majoritare din societatea sa>>. Sunt două teme, credem noi, destul de interesante, de actualitate, raportat la contextul global, dar și la contextul european și în special la România. Ne așteptăm la niște dezbateri calitative.”- a declarat Vlad Vidican.
El a menționat că în data de 3 martie (a.c.) se vor derula sesiuni de pregătire pentru participanți.
„Împreună cu echipa de arbitraj, vom face în ziua de vineri, 3 martie (a.c.), când vor sosi participanții, sesiuni de traininguri, pe grade de dificultate și pe nivelul de pregătire al fiecărui debater. Concurenții se vor putea înscrie în prealabil, la aceste traininguri, pentru a avea proaspăt în minte ceea ce urmează să facă a doua și a treia zi, respectiv sâmbătă și duminică, deci încercăm să pregătim debaterii pentru dezbateri și să îi încurajăm, să îi facilităm să producă și să aibă niște dezbateri cât mai pe subiect, cât mai frumoase, cât mai bine arumentate.” – a spus Vlad Vidican.
Acesta a precizat că își dorește ca ediția de anul acesta a competiției să fie la standardul impus de edițiile anterioare.
„Ne dorim să păstrăm calitatea evenimentului, raportat la edițiile anterioare, să reușim să menținem standardul de calitate impus pe parcursul anilor de această competiție.(…) Mai sunt competiții foarte bine organizate, nu zic nu, dar aceasta, de câțiva ani, este în topul competițiilor din țară și dorim și facem eforturi ca acest titlu, câștigat pe parcursul celor 10 ediții anterioare, să se mențină.” –a spus Vlad Vidican.
Ediția a XI-a a competiției este realizată cu sprijinul a diverși sponsori și parteneri.
Bugetul total estimat al evenimentului este de 85.000 lei.
„Bugetul total estimat este undeva la 85.000 lei și o bună parte din această sumă este acoperită din contribuția sponsorilor. Avem și anul acesta partenerul principal <<Covalact>>, care a acoperit o bună parte din acest buget, și așteptăm un răspuns chiar mâine (astăzi – n.r.), sper, din partea Primăriei municipiului.”- a spus Vlad Vidican.
Vom reveni cu informații.
Ana Ciorici Costache