Desfășurat sub forma unui festival – concurs la finele săptămânii, între 3 și 4 februarie, evenimentul a avut ca scop principal păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor gastronomice și a reunit participanți din țări printre care Serbia, Ucraina, Ungaria și România. Țara noastră a fost reprezentată de două echipe din județul Covasna – o echipă din Turia și una din Vâlcele. Ambele s-au pregătit cum au putut mai bine și au prezentat preparate care mai de care mai gustoase.

„Echipa noastră a fost compusă din șase persoane – din trei familii- soț și soție. Noi am pregătit o linie de meniu ce a cuprins, printre altele, pâine cu untură, decorată cu Balvanyos, Turia și cu stema localității, șorici, ciorbă cu zeamă de varză, carne proaspătă – creier de porc și hrean proaspăt; caltaboș servit cu varză acră, cârnați cu sfeclă roșie; mămăligă sub formă de inel, având în mijloc pomana porcului și servită cu murături asortate printre care pepene, gogonele, castraveți; am avut și compot de prune, iar ca desert am pregătit paste cu afine, cu dulceață de afine. Am pregătit și o surpriză: am făcut o opincă din piele, cusută, și în opincă am așezat răcituri, decorate cu morcovi și cu tot ce trebuie. La concurs am obținut locul II, la toate.”- ne-a declarat ieri coordonatorul echipei din Turia, primarul localității, Daragus Attila.

Echipa din Vâlcele a fost formată din cinci membri, reprezentanți ai Primăriei.

„A fost foarte frumos! A participat echipa Primăriei, formată din cinci persoane și condusă de domnul primar (Kovacs Laszlo –n.r.) (…). Am luat locul II, la categoria păstrarea tradițiilor. Am pregătit foarte multe: cârnați, tobă, caltaboși, jumări, ficat în prapori, gușă. Noi am fost la a patra participare. Mi-a plăcut foarte mult că ne-am întâlnit cu echipe din țări diverse; evenimentul a fost și un prilej de socializare, a fost foarte, foarte frumos.”- ne-a spus, ieri, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu.

Festival gastronomic internațional, în curând, la Balvanyos

Între 23-25 februarie (a.c), la Băile Balvanyos, se va derula o nouă ediție a festivalului gastronomic internațional „Pomana Porcului”. Evenimentul, al cărui organizator este primarul comunei Turia și vicepreședintele Asociației Naționale pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC), va aduce la start aproximativ 15 echipe, din județ, din alte județe ale țării, dar și din Ungaria și, posibil și din Germania.

Echipele, compuse din maxim patru membri, vor trebui să pregătească diverse preparate de porc, după obiceiurile zonei din care provin, după care se vor prezenta în faţa juriului.

Carnea, masa de lucru, paie pentru pârlit și ceaune de 40 de litri, vase, apă caldă şi un aragaz, vor fi puse la dispoziţia participanţilor de către organizatori. Concurenții vor trebui să aducă ustensilele de lucru – mașină de tocat, mașină de umplut cârnați, mirodenii, maţe de porc, mirodenii, cuţite, un drapel sau o stemă a localităţii pe care o reprezintă, o gustare cu pălincă sau ţuică, o faţă de masă tradiţională şi elemente de decorare a mesei.

Daragus Attila a precizat că noutatea ediției din acest an o dă faptul că deschiderea festivalului va fi anunțată de un armurier.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail