. . Mai multe școli din județul Covasna vor primi, în această perioadă, echipament pentru practicarea jocului de rugby tag, în cadrul unui proiect implementat de Federația Română de Rugby (FRR).

Derulat la nivel național, de Federația Română de Rugby (FRR) –  prin departamentul dezvoltare și în parteneriat cu firma „DHL”, proiectul are ca scop dezvoltarea acestui sport la nivelul județelor care nu au o tradiție în acest sens.

Directorul național de dezvoltare din cadrul FRR, Ciprian Popa, declara, recent, pentru „Mesagerul de Covasna” că județul Covasna este angrenat încă de acum aproximativ un an și jumătate în proiecte derulate de Federație în scopul promovării rugby-ului și apropierii elevilor de acest sport. Unul dintre aceste proiecte a fost cel intitulat „Muguri de campion”- desfășurat de FRR în anul 2014,  în cadrul căruia două școli covăsnene au participat la competiția de rugby tag organizată, și au ajuns în faza finală; iar alt proiect a fost „Drum olimpic”, din anul 2015, ambele proiecte fiind desfășurate prin Programul „Pierre de Coubertin” al Ministerului Tineretului și Sportului.

În cadrul proiectului actual, mai multe de școli din județ, alese de către Directorul Regional de Dezvoltare Transilvania – Sud din cadrul FRR (regiune ce cuprinde opt județe, printre care și Covasna), Sorin Rus, împreună Inspectoratul Școlar Județean Covasna – vor primi echipamente de rugby tag livrate prin firma „DHL”.

Livrările au început la finele săptămânii trecute, a precizat, vineri, Directorul Regional de Dezvoltare (DRD) Transilvania – Sud din cadrul FRR, Sorin Rus.

„Au fost nominalizate 20 de unități de învățământ din județul Covasna (n.r.- pentru a beneficia de echipamentul oferit în cadrul acestui proiect).” – a declarat inspectorul de specialitate din cadrul ISJ Covasna, prof. Farkas Csaba.

Instituțiile de învățământ covăsnene care vor primi echipament de rugby tag sunt: Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Liceul Teoretic „Szekely Miko”, Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, Liceul de Arte „Plugor Sandor”, Școala Gimnazială „Ady Endre”, din Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Kalnoky Ludmila”, din Valea Crișului, Școala Gimnazială „Antos Janos”, din Reci, Liceul „Korosi Csoma Sandor”, din Covasna, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, din Covasna, Școala Gimnazială „Vegh Antal”, din Cernat, Școala Gimnazială „Nagy Mozes”, din Estelnic;  Școala Gimnazială „Bem Jozsef”, din Lemnia; Școala Gimnazială „Petofi Sandor”, din Târgu Secuiesc; Școala Gimnazială „Turoczi Mozes”, din Târgu Secuiesc; Școala Gimnazială „Kicsi Antal”, din Turia; Școala Gimnazială „Gaal Mozes”, din Baraolt; Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, din Întorsura Buzăului; Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, din Sita Buzăului; Școala Gimnazială „Borbath Karoly”, din Vârghiș și Școala Gimnazială „Benko Jozsef” din Brăduț, a transmis DRD Transilvania – Sud, Sorin Rus.

El a amintit că numărul profesorilor de educație fizică și sport din județul Covasna, implicați în promovarea și dezvoltarea rugby-ului a crescut, de la an la an:

„Încă din 2014 exista activitate de rugby tag la nivelul localității Baraolt, și de acolo am început dezvoltarea.  Am colaborat foarte bine cu inspectorul de specialitate din cadrul ISJ Covasna, domnul prof. Farkas Csaba. La început, în rugby-ul covăsnean erau implicați 9 profesori,  dar pe parcurs numărul a crescut, astfel că am ajuns  la 21-22 de profesori implicați. Avem intenția de a dezvolta rugby-ul în această zonă. Cea mai mare problemă pe care o întâlnim aici este faptul că nu sunt cluburi formate. Tot ce încercăm să dezvoltăm pe parcurs, va trebui ca la un moment dat să funcționeze în cadrul unui club (…).” – a declarat Sorin Rus.

Inspectorul școlar de specialitate din cadrul ISJ Covasna, Farkas Csaba a menționat, că în prezent, la nivelul județului, rugby-ul se practică școli, majoritatea din zona Baraolt, prin acest proiect dorindu-se și dezvoltarea celorlalte zone din județ.

Pregătiri pentru competiții de rugby

Potrivit DRD Transilvania – Sud, Sorin Rus, echipe din județ vor fi angrenate în curând într-un campionat județean de rugby, numărul lor fiind mult mai mare decât până acum, ca urmare a dotării școlilor cu echipamentele oferite în cadrul acestui proiect.

Etapa națională a acestui campionat va avea loc în primăvara anului viitor, a menționat DRD Transilvania – Sud, Sorin Rus.

În plus, în data de 3 aprilie (a.c.), echipe din județ vor participa la faza județeană a competiției intitulate ”Olimpiada Gimnaziilor”, organizată în cadrul unui protocol de colaborare încheiat între Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS), Comitetul Olimpic și Sportiv Român (C.O.S.R.) și zece federații sportive naționale.

DRD Transilvania – Sud, Sorin Rus a menționat că „rugby-ul este considerat un sport care se poate juca prin adaptare la orice vârstă, pe orice teren de către oricine: bărbați, femei, băieți sau fete. Acest sport formează munca în echipă, înțelegerea, cooperarea și respectul. Bazele sale sunt aceleași care au fost întotdeauna: plăcerea de a juca, îndemânarea și curajul pe care le cere jocul, dragostea pentru jocul de echipă care îmbogățește viețile tuturor celor implicați și prieteniile care se leagă și durează o viață. Datorită caracteristicilor jocului de rugby, intens fizice și sportive, se formează un spirit de camaraderie foarte pronunțat între coechipieri, precum și un profund sentiment de respect față de adversari (…)”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail