Echipa Teatrului „Andrei Mureșanu” se pregătește de turneul italian pe care îl  va susține cu spectacolul „Hotel MiraMare”.

Spectacolul „Hotel MiraMare” în regia lui Riccardo Rombi, coproducție a Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și Compania „Catalyst” din Florența,  va fi prezentat, în 25 și 26 octombrie, la Teatrul „Corsini” din Barberino di Mugello (la doar 30 de kilometri de Florența).

În distribuția din „Hotel Miramare“, publicul din Sfântu Gheorghe îi va putea urmări pe Rosario Campisi, Francesco Franzosi, Alexandrina Ioana Costea și Elena Popa. Regia și scenografia sunt semnate de Riccardo Rombi și Ulpia Popa.

„Într-un viitor fictiv, trei turiști conduși de singurul ghid disponibil acceptă să facă un tur cultural. Ajung în incinta unui teatru, privit ca un muzeu de ochii neștiutori ai unor oameni care nu au văzut niciodată așa ceva. Rezultatul este o comedie savuroasă de situație, presărată cu condimente educative.”- se arată în descrierea spectacolului.

„Regia contemporană, înseamnă înainte de toate, rescrierea rolului publicului ca nefiind obiectul prezentării teatrale (și nu a reprezentației, care este termen  învechit al burgheziei din anii 1800), ci ca element activ din sistemul scenic. Această prezență, de fapt, modifică necontenit codurile teatrale și, modificându-le, creează condiții pentru experimente artistice continue, capabile să transfere Teatrul în centrul comunicării contemporane. Într-adevăr, imaginând sala unui teatru, în care bărbați și femei, din diferite categorii  sociale, asistă la un „ceva” ce propune modele comportamentale mai mult sau mai puțin desuete, este pură cercetare artistică. Hotel Miramare se naște deci, dintr-o ruptură (fractură) și un laborator lingvistic. O fractură care interesează Teatrul, în calitatea sa de  povestitor străin și distrat, față de sărăcia existențială a societății contemporane, și un laborator lingvistic, care in schimb, naște din întâlnirea dintre Teatrul A. Mureșanu din Sf. Gheorghe și Compania Catalyst din Florența. Protagonistul spectacolului este, în fapt, Teatrul, ca arhitect experimental, ca element capabil încă să modifice existența acelui dintotdeauna cel mai fragil animal numit Om.” –  a transmis regizorul Riccardo Rombi.

„Hotel MiraMare” vine în continuarea coproducțiilor bilingve anuale, cu care TAM și-a obișnuit deja publicul.

„Pentru a-i asigura un impact cât mai răsunător și a aduce un subiect de interes social în rândul a cât mai multor spectatori din cât mai multe orașe din cele două țări, proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) care facilitează turneul spectacolului, generic intitulat RO-IT, în România”,  informau, înainte de premiera din Sfântu Gheorghe, reprezentanții TAM.

TAM, la FNT

Perioada aceasta este una încărcată pentru echipa Teatrului „Andrei Mureșanu”.  Festivalul național „D-BUTAN-T”, organizat în perioada 15-20 octombrie, a avut  încă o ediție de succes. Imediat, echipa TAM a și pornit la drum, spre București, întrucât spectacolul „Despre oameni și cartofi”, în regia lui Radu Afrim, a fost selectat pentru a fi prezentat la Festivalul Național de Teatru (FNT), ediția cu numărul XXVIII, derulată între 19-29 octombrie. „Despre oameni și cartofi” a fost prezentat ieri, octombrie, dar poate fi văzut și astăzi, 23 octombrie, de la ora 21:00 – la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Atelier.

Spectacolul „Despre oameni și cartofi”,  este inspirat dintr-un eveniment real.

„În 2012, în Sfântu Gheorghe a avut loc o tragedie. Nouă oameni au murit într-un accident de muncă. Remorca în care se aflau a fost spulberată de un tren când se întorceau de la cules de cartofi. Erau zilieri. Erau persoane de etnie romă. Incidentul, deși extrem de grav, a avut puține ecouri în mass-media. Au trecut aproape 6 ani de atunci. Regizorul Radu Afrim, împreună cu echipa Teatrului <<Andrei Mureșanu>>, readuc evenimentul în atenția opiniei publice – mai mult absente la momentul tragediei  – oferindu-i șansa de a fi alături de familiile victimelor după ani buni de la producerea tragicului eveniment. Spectacolul-documentar vorbește despre viitor la trecut: ce au făcut familiile victimelor în toți acești ani, unde sunt acum, ce își mai aduc aminte despre eveniment, cum a continuat viața lor și cum este ea astăzi… sunt doar câteva din multiplele întrebări explorate”, se arată în prezentarea spectacolului.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail