Campania „Plantăm fapte bune”, prin intermediul căreia s-au plantat la sfârşitul săptămânii trecute aproape 5.000 de puieţi în localitatea covăsneană Vâlcele, va continua în acest an pe o suprafaţă de încă un hectar şi jumătate.

Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus”, Cătălin Lazăr, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că această campanie vizează împădurirea pe bază de voluntariat a terenurilor agricole neproductive ori degradate aflate în domeniul public, iar Covasna este cel de-al nouălea judeţ din ţară care a aderat la acest program.

Cătălin Lazăr a spus că acţiunea de plantare de la sfârşitul săptămânii trecute a angrenat aproape 550 de voluntari din judeţul Covasna, dar şi din alte judeţe, inclusiv studenţi din Braşov şi Sibiu, care au împădurit 1,3 hectare de teren în Poiana Grebului aflată pe raza localităţii Vâlcele. În lunile iunie şi iulie a.c. se vor face lucrări de praşilă, iar în octombrie sau noiembrie va urma cea de-a doua parte a proiectului, respectiv plantarea celeilalte suprafeţe de circa 1,5 hectare.

Liderul Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară Durabilă „Alutus” a subliniat că acţiunea s-a derulat cu sprijinul Primăriei Vâlcele, Prefecturii Covasna, a mai multor instituţii deconcentrate, dar şi al unor sponsori care au asigurat aproape 85% din necesarul de materiale, în natură ori în bani.

„Menţionez în mod deosebit acest lucru, campania nu s-a derulat din fonduri europene sau din bani publici, ci pe bază de voluntariat, prin implicarea comunităţii, a numeroase instituţii şi a sponsorilor”, a spus Cătălin Lazăr, potrivit căruia, pe lângă beneficiile directe asupra mediului înconjurător, un alt mare câştig al acestui proiect îl reprezintă responsabilizarea cetăţenilor.

Prefectul Dumitru Marinescu a declarat că instituţia pe care o conduce va continua să sprijine campania „Plantăm fapte bune”, prin urmare va trimite o adresă către toţi primarii din judeţ prin care le va solicita să identifice terenurile agricole degradate pe care s-ar putea realiza plantări de copaci şi introduce apoi în circuitul forestier.

Campania „Plantăm fapte bune” a fost iniţiată de Asociaţia EcoAssist din Bucureşti, care pe parcursul ultimilor doi ani a cooptat aproape 5.000 de voluntari din mai multe judeţe ale ţării şi au plantat în total circa 78.700 de puieţi pe o suprafaţă de 31 de hectare de teren agricol neproductiv, degradat, cu risc de alunecare ori afectat de deşertificare.

Pentru a stopa furturile de lemne din păduri echipa „Plantăm fapte bune” a lansat anul trecut, cu sprijinul Ambasadelor Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, o aplicaţie online intitulată „Harta tăierilor de păduri” unde orice persoană poate raporta tăierile ilegale. În anul 2012 au fost înregistrate 1.284 de raportări din mai multe judeţe, iar unele cazuri au ajuns în instanţă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail