Delegația compusă din șase persoane, reprezentanți ai Primăriei Vâlcele și nu numai, a reprezentat localitatea la un concurs gastronomic internațional desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în Ungaria, la Kistarcsa. La finalul evenimentului, echipa din Vâlcele a obținut titlul de „Cea mai tradițională echipă”, pentru preparatele cu care s-a prezentat în fața juriului.

A fost un concurs internațional de tăiere a porcului, în Ungaria, lângă Budapesta, în localitatea Kistarcsa. Echipa noastră a fost formată din șase persoane. Au participat, în total 18 echipe, dintre care două din România – noi și  o echipă de șase persoane din Turia,  o echipă din Ucraina și 15 echipe din Ungaria. În ceea ce ne privește, pot să spun că nu a fost prima participare la acest eveniment. În cadrul concursului  ne-am prezentat în fața juriului cu preparate tradiționale – tobă, răcituri, cârnați, jumări, gușă, pâine de casă, kurtoskallacs, apă minerală de Vâlcele și altele. În plus, am dus și am lucrat cu unelte –manuale, ca pe vremuri, deci nu am folosit niciun echipament electric. Ne-am simțit bine, oamenii au apreciat produsele aduse de noi, iar la final juriul ne-a dat diplomă pentru <<Cea mai tradițională echipă>>. Anul trecut am obținut premiul pentru <<Cea mai bună pălincă>>. A fost foarte frumos!” – a declarat viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu.

Potrivit acestuia, comuna Vâlcele va fi reprezentată și la Festivalul Internațional „Pomana Porcului”  ce va avea loc la Balvanyos, în perioada 19 – 21 februarie (a.c.).

Preşedintele Asociaţiei pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC) Covasna, Daragus Attila, care este şi primar al comunei Turia și unul dintre organizatorii Festivalului „Pomana Porcului” de la Băile Balvanyos, a declarat recent că la eveniment sunt așteptate echipe din țară, dar și din Ungaria și Croația.

 

. . Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail