Conducerea Spitalului de Urgenţă “Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe  în parteneriat cu cele trei spitale din judeţ – Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Cardiologie Covasna şi Spitalul Orăşenesc Baraolt, au depus în data de 15 iulie a.c un proiect  pentru a aplica la programul E-Health (E-Sănătate) finanţat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).

Programul are ca scop dezvoltarea serviciilor medicale prin achiziţionarea unui suport fizic de hardware, server, staţii de lucru şi alte echipamente necesare unui sistem informatic integrat. Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă, Andras Nagy Robert “prin această soluţie informatizată, informaţiile medicale pot să ajungă mai repede de la laboratoarele de analize, la medici. Astfel, cu ajutorul informaţilor obţinute vom obţine datele necesare stabilirii diagnosticului şi tratării ulterioare, din punct de vedere medical, mai repede decât a fost posibil până astăzi. Un alt avantaj  al acestui sistem este acela că permite un acces permanent la baza de date  a pacientului, în sensul că medicul curant poate să obţină informaţii în mod eficient cu privire la starea de sănătate din trecut a pacientului”.

Suma necesară pentru implementarea acestui proiect este de 5,8 milioane de lei din care 2,5 milioane la Spitalului “Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe, 1,24 milioane lei pentru Spitalul de Cardiologie Covasna, 1,3 milioane lei la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, şi 747.000 lei pentru Spitalul Orăşenesc din Baraolt. Andras Nagy Robert a mai menţionat că, deocamdată, proiectele depuse sunt în fază de evaluare.

Conform estimărilor MCST, după stabilirea proiectelor câştigătoare, urmează ca până la sfârşitul anului să se  implementeze  programului E-sănătate, în spitale.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail