Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, marți, că pensiile speciale pentru parlamentari se justifică prin aceea că aceștia au un venit brut sub 5.000 de lei, ceea ce îi situează în poziția a 14-a pe lista salariilor bugetarilor, iar regimul de interdicții și incompatibilități îi pune în situația de a nu putea să aibă activități comerciale de niciun fel.

„Justificarea și justețea acestui proiect de lege din partea grupului PSD este următoarea: în perioada activității parlamentare, senatorii și deputații au un venit brut de sub 5.000 de lei, ceea ce îi situează în poziția a 14-a dintre salariile bugetarilor, poziția asta este cu mult surclasată de salarii bugetare din România care se ridică la sume până la 20.000 de lei. Regimul de interdicții și incompatibilități pune parlamentarul în situația de a nu avea posibilitatea să aibă activități comerciale de niciun fel în sensul de a produce alte activități, inclusiv de a profesa propriile meserii”, a spus Duvăz, la dezbaterea din plenul comun al Parlamentului pe proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor.

. .

El a adăugat că o serie de angajați din sistemul public, cum ar fi magistrații, ofițerii, inclusiv cei din servicii speciale, chiar și subofițerii, având adeseori răspunderi discutabil mai mari sau mai mici în raport cu parlamentarii, „au această protecție ca să fie într-un fel stimulați să decidă corect”.

„În majoritatea democrațiilor consolidate, inclusiv în țările membre ale UE, ca și în Parlamentul European, există această formulă de indemnizație, care este plafonată la maximum 3 mandate ca și la noi, și această indemnizație face parte din angajamentul, să zicem, reciproc al parlamentarului cu cei care îl aleg în fond, pentru că el trebuie să fie pus în situația de a fi calificat, de a fi profesionalizat și nu de a fi un om care vine aici ca să își creeze o platformă după care să aibă beneficii”, a menționat Duvăz.

Deputatul PSD a precizat că efortul bugetar este sub 1% din bugetul acordat pentru pensiile speciale, pensii de militari, pensii pentru servicii speciale, pensii pentru juriști, grefieri.

„Sugerez colegilor mei o lectură foarte interesantă, o culegere de texte ale lui Umberto Eco, care se numește „Înainte ca racul”, dar care are ca subtitlu „Războiul cald sau populismul mediatic”. Aviz amatorilor”, a mai spus Duvăz.

Plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat marți proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi pentru, 124 împotrivă și două abțineri.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail