Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că se aşteaptă ca recenta vizită a premierului Victor Ponta în judeţele Covasna şi Harghita să fie urmată şi de o serie de legi în favoarea comunităţii maghiare.

Antal Arpad, care este şi primar al municipiului Sfântu Gheorghe, a menţionat că nu vrea să interpreteze din perspectivă electorală prezenţa premierului la ceremonia desfăşurată duminică în pasul Nyerges, apreciind că aceasta reprezintă un semn înspre normalizarea relaţiilor româno-maghiare.

„Nu cred că e bine şi nici nu vreau să analizez din perspectivă electorală participarea premierului (…) E un semn de normalitate pe care îl apreciez, dar aştept ca în relaţiile româno-maghiare să fie o schimbare mult mai profundă. E un semn pozitiv în această direcţie participarea premierului (la Nyerges -n.r). Aştept gesturi mult mai des de la cei care conduc această ţară (…), aştept în primul rând legi care să fie mai bune, mai corecte (…) Legile nu sunt bune, legile sunt proaste, legile nu sunt corecte faţă de comunitatea maghiară şi aştept ca această prezenţă a premierului să fie urmată şi de o serie de legi care să fie în favoarea comunităţii maghiare, să ne simţim şi noi cetăţeni de rangul întâi aşa cum se simt şi cetăţenii de naţionalitate română”, a afirmat Antal Arpad.

În context, el a menţionat că principalul motiv pentru care UDMR nu a solicitat prefect maghiar în judeţul Covasna după intrarea la guvernare alături de PSD îl reprezintă faptul că, indiferent de etnie, reprezentantul Guvernului în teritoriu trebuie să vegheze la respectarea legii, chiar dacă aceasta este bună sau rea.

Premierul Victor Ponta a participat duminică după amiază la ceremonia desfăşurată la monumentul de pe vârful Nyerges, din judeţul Harghita, prilejuită de comemorarea a 165 de ani de la bătălia care a avut loc în zonă, la eveniment fiind prezent, printre alţii, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Premierul a spus că a venit la comemorare pentru că a vrut să arate respect pentru cei peste 200 de secui care s-au jertfit aici, adăugând că, în spiritul respectului şi înţelegerii reciproce, există obligaţia de a participa împreună şi la comemorarea evenimentelor din trecut care i-au despărţit pe români şi maghiari.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail