Ziua Universală a iei și Ziua Drapelului Național au fost sărbătorite, împreună, la Covasna, în contextul Centenarului Marii Uniri, printr-un amplu program derulat duminică, 24 iunie,  în prezența a numeroși participanți, localnici ai stațiunii, dar și turiști veniți din toate colțurile țării. Cu acest prilej, un steag de 100 de metri a „îmbrățișat” Valea Zânelor, la desfășurarea acestuia fiind implicate sute de persoane.

Ziua Universală a iei este celebrată la Covasna, în Valea Zânelor, de câțiva ani, însă acum, în contextul Centenarului Marii Uniri de la 1918, Asociația GRIT și-a propus să sărbătorească evenimentul printr-un  program special, dedicat, totodată, Zilei Drapelului Național. În acest sens, cu sprijinul SC Turism Covasna SA și al Casei Orășenești de Cultură Covasna, GRIT a pregătit duminică o serie de activități dedicate promovării iei, a tradițiilor și valorilor românești și, în același timp, asociația a implementat proiectul „Culorile ce ne reprezintă”, realizat cu sprijinul financiar al orașului Covasna, în parteneriat cu Alianța pentru Centenar și Inspectoratul de Jandarmi Județean Covasna.

Astfel, pe lângă programul artistic susținut de Grupul vocal „Voievozii Munților” din Vâlcele, Ansamblul „Junii covăsneni”, Ansamblul „Florile Zagonului”, Ana Maria Sandulea, Alexandru Baciu, Alina Oană, Tripletele Oprea, „Mugurașii” – grup de fluierași din Covasna și Zăbala și „Românașii” – de la Grădiniță, a fost organizat un mic târg cu artizani şi produse tradiţionale, dar și o expoziție de fotografii vechi, înfățișând voineșteni din secolul trecut îmbrăcați în frumoase costume populare. O tombolă cu premii atractive: o ie veche de peste 50 de ani și una nou-nouță, cărți despre Voineștii Covasnei (cu autograful autorului, editate de Asociația GRIT), o păpușă de caș, sute de brățări tricolore și baloane roșii, galbene și albastre, steaguri și tricouri, s-au numărat printre surprizele pe care le-au pregătit organizatorii.

La activități au participat atât localnici, cât și turiști din toate colțurile țării, majoritatea fiind îmbrăcați în costume populare sau purtând elemente ale acestora sau haine roșii, galbene și albastre, astfel că Valea Zânelor s-a transformat într-o vale a românismului. Cel mai tânăr purtător de ie – un copil în vârstă de cinci luni – și cei mai vârstnici purtători de ie –au fost premiați cu o diplomă simbolică.

„A fost fantastic! A participat foarte, foarte multă lume! În timpul evenimentului, am afișat o hartă a României Mari și am rugat oamenii să marcheze pe această hartă locul de unde au venit. Astfel, am aflat că au venit oameni din toate colțurile țării. Am avut participanți din Sighetu Marmației, din Borșa, din Constanța, Galați, Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Timișoara, Iașă, Vaslui, Sibiu, și desigur, din împrejurimi. Am început cu un moment dedicat sărbătoririi Zilei Drapelului Național și am întins steagul de 100 de metri al Alianței pentru Centenar, care a venit la Covasna direct din Republica Moldova, de la Monumentul Eroilor de la Țiganca. Am rugat oamenii să țină de acel drapel, cu gândul la acei mulți eroi care și-au dat viața pentru Neam, pentru cele trei culori, eroi cunoscuți, pe care îi știm din cărțile de istorie, dar mai ales pentru sutele de mii de eroi neștiuți care și-au lăsat acasă familiile, gospodării, speranțe, visuri și au plecat să lupte pentru țară. Momentul a fost extraordinar! Organizatorii au împărțit tuturor celor care au participat la programul din Valea Zânelor baloane roșii, galbene și albastre, legate între ele, și le-au prins la mâna dreaptă brățări tricolore; s-au împărțit tricouri roșii, galbene și albastre, stegulețe. Cu ajutorul jandarmilor, cu două zile înainte, înălțasem deja un steag într-un vârf de brad, care a fluturat pe toată durata evenimentului și va flutura mereu, de acum încolo. A fost minunat! Sunt sigură că oamenii, veniți din toată țara, au plecat cu amintiri plăcute de la Covasna”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, Florentina Teacă, reprezentanta Asociației GRIT.

Aceasta a transmis mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestor activități.

„Le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți duminică, la activitățile din Valea Zânelor: copiiilor, cercetașilor covăsneni care m-au ajutat; mulțumesc celor care ne-au sponsorizat, celor care ne-au sprijinit; le mulțumesc gazdelor, artiștilor, tuturor! Cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima recunoștința mea!”- a spus Florentina Teacă.

Ziua Drapelului Național, celebrată, astăzi, la Sfântu Gheorghe

Proclamată prin Legea nr. 96/1998, Ziua Drapelului Național, se sărbătorește, anual, în data de 26 iunie. Cu această ocazie, Instituția Prefectului – Județul Covasna, împreună cu Garnizoana Sfântu Gheorghe și Asociația GRIT, a pregătit o serie de festivități. Acestea au debutat ieri și continuă astăzi.

Astfel, azi, la ora 9:00, la capela U.M.01048 Sfântu Gheorghe, cu oficierea slujbei de sfințire a drapelului ce urmează să fie arborat. Începând cu ora 14:00, la „Monumentul Ostașului Român” din municipiul Sfântu Gheorghe, se va desfășura ceremonia publică de înălțare pe catarg a Drapelului României.

În cadrul ceremoniei va avea loc și o demonstrație aviatică a piloților și parașutiștilor de la Aeroclubul Teritorial Brașov, au informat organizatorii, care au transmis că, pe această cale, invită locuitorii județului Covasna să participe la aceste evenimente, cu rugămintea de a purta articole vestimentare în culorile Tricolorului (albastre, galbene sau/și roșii).

La eveniment va fi adus și tricolorul de 100 de metri ce a învăluit duminică Valea Zânelor.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail