Este alertă maximă la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Pesta porcină africană și dermatoza nodulară contagioasă la bovine amenință granițele României.

 Într-o conferință de presă care a avut loc ieri, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a explicat că granițele României sunt amenințate. Virusul care produce pesta porcină africană și cel care produce dermatoza nodulară contagioasă la bovine se află la doar câteva zeci de kilometri față de granițele țării noastre și ar putea produce mari pagube socio-economice.

„Pesta porcină africană este una dintre cele două boli care din păcate ne amenință acum, în ultima perioadă. Pentru cele două boli ANSVSA este la nivelul maxim de alertă. Ceea ce este interesant este faptul că vine din ce în ce mai aproape, dinspre Ucraina. Ultimele focare care au fost depistate sunt deja la nivelul Odessei, Nikolaev, cam la 150, maxim 200 de kilometri față de graniță. Problema este că nu este o boală care se poate stopa la graniță, se vehiculează cu mistreți, cu insectele hematofage, căpușe, țânțari și așa mai departe. Pericolul, și în cazul acestei boli și în cazul dermatozei, va fi vara: cum se încălzește vremea țânțarii și căpușele încep să migreze, să parcurgă distanțe mai mari și din nefericire tare ne temem că ne va afecta și pe noi. (…) În 2006, în zona Corsica a fost primul focar, în 2007 deja prin intermediul unor produse alimentare a ajuns în Asia, tot atunci în Georgia au apărut foarte multe focare, iar între 2007 și 2008 Georgia a rămas fără niciun porc. Pericolul cel mai mare al acestei boli nu este numai mortalitatea crescută ci și faptul că toate animalele porcine bolnave sau suspecte de boală, fie ele domestice sau sălbatice, trebuie ucise și arse sau îngropate; pe plan mondial nu există nicio altă modalitate. (…) În 2015 a apărut deja la granița cu Moldova deci distanța este destul de mică față de noi.” – a declarat directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor.

Animalele suspecte de boală trebuie ucise și incinerate pe loc!

Potrivit acestuia, obligația majoră atât a gestionarilor fondurilor de vânătoare, a vânătorilor cât și a proprietarilor de porcine este ca în cazul în care rata mortalității acestor animale crește și în cazul în care apar semne hemoragice la animalele pe care aceștia le dețin, să anunțe imediat DSVSA.

„Tot ce este animal bolnav sau suspect se omoară imediat. (…) Se vor recolta în mod obligatoriu probe pentru examenul de laborator de la toți mistreții împușcați sau găsiți morți. Dacă găsiți mistreți morți nu îi cărați jumătate din județ cu sânge picurând și cu organe atârnânde, pentru că difuzăm boala în cazul în care se confirmă că există. Cel mai bine este să ne anunțați imediat, noi ne deplasăm, sau trimitem pe cineva la fața locului, cu măsurile adecvate de prevenire a extinderii acestei boli. Avem o relație bună cu Garda Forestieră și în următoarea perioadă vom colabora pentru a vedea câți mistreți au fost vânați pe teritoriul județului, și dacă nu corespunde numărul mistreților vânați cu numărul de probe în laborator, vom interzice orice mișcare de trofee de altceva, mergând până la urmă la interzicerea vânătorilor pentru că așa prevede legislația comunitară.” – a mai spus Siko Barabasi Sandor.

Liniștitor este faptul că, deși poate produce pagube mari în gospodăriile oamenilor, pesta porcină africană nu se transmite la om. Cu toate acestea, legislația comunitară în vigoare prevede ca în cazul în care boala este confirmată la animale, să fie oprită complet circulația porcinelor si a produselor din carne porcină, în zona unde a fost găsit focarul sau, în cazurile unde boala este extinsă la un nivel mai mare, să se interzică pe tot teritoriul țării: „Populația ar putea consuma produsele din carne însă nu este recomandat pentru că are un aspect mai neplăcut.”

Dermatoza nodulară contagioasă bovină se poate răspândi și la om…

 O altă boală care se apropie alarmant de repede de granițele țării noastre este dermatoza nodulară bovină, care spre deosebire de pesta porcină, poate fi transmisă și la om, iar efectele nu sunt dintre cele mai plăcute: „Este tot o boală virotică, vine din Asia și are o progresivitate alarmantă, vine foarte rapid, aproape în fiecare zi apar alte focare: în Bulgaria, deja a intrat în Macedonia și este foarte aproape de Serbia. Este, la fel, transmisă prin insecte hematofage (țânțari, căpușe, bondari). În 2014 în Cipru, în 2015 Grecia, Bulgaria, dar originea bolii este în Orientul Mijlociu: Turcia, Siria, Israel. În martie 2013 a apărut în Turcia în 236 de gospodării, exploatații de bovine, îmbolnăvind 953 de bovine și omorând 256, cam 21,6% din animale au murit. În 2015 a fost primul focar depistat în Grecia la 133 de focare, 318 exploatații, 1950 de bovine și a dus la moartea a peste 300 de bovine. În aprilie 2016 a apărut primul focar în Bulgaria, s-au depistat în zona graniței cu Grecia 31 de focare și a dus la uciderea a 967 de bovine. Toate aceste animale au fost ucise și incinerate. La mijlocul lunii aprilie a acestui an, jumătatea de sud a Bulgariei era complet afectată, acolo toată circulația de animale este complet oprită. În 15 aprilie a apărut primul focar în Macedonia, alte focare sunt aproape de Serbia, zona sud-vestică a Bulgariei și se extinde. Ieri (n.red: marți) am primit o notificare de la Autoritate că tendința de extindere este momentan în Macedonia, Serbia și urmează România, ori din Serbia ori de la Bulgari.”

Pe data de 25 aprilie Grecia a interzis comerțul cu bovine provenite din Bulgaria și România, iar Turcia a interzis intrarea în țară a animalelor cu tranzit prin Bulgaria. Boala poate apărea și la animalele cervidee, însă ce este cel mai îngrijorător este faptul că virusul poate fi transmis și la om.

„Cam la asta ne putem aștepta în perioada următoare. Trebuie să fim pregătiți, asta este esența. (…) Am rugămintea față de acele organe cu care de obicei colaborăm în astfel de cazuri: ISU, Poliția, Vama, Garda Forestieră și Instituția Prefectului, ca în cazul în care apare orice problemă să putem apela la ei și să acționăm imediat.” – a explicat directorul DSVSA Covasna.

Acesta mai spune că în cazul dermatozei ar există o modalitate de vaccinare și că în unele țări se încearcă deja vaccinarea contra acestei boli, însă procedura birocratică este de lungă durată întrucât este necesară aprobarea din partea Comisiei Europene. Vaccinarea nu este una preventivă, serul putând fi administrat doar în caz de boală. Directorul DSVSA Covasna spune că pentru România cei mai importanți factori de risc îi reprezintă insectele hematofage, comerțul ilegal cu diferite produse de origine animală și transporturile ilegale de bovine, porcine și cervidee.

. . Proprietarii nu vor fi despăgubiți …

 Paguba pe care ar putea să o producă aceste boli este imensă întrucât nici pesta porcină africană și nici dermatoza nodulară contagioasă bovină nu sunt incluse în legislația care prevede despăgubirea proprietarilor în cazul în care aceste boli sunt descoperite la animale din gospodării, și acestea sunt ucise și arse. Potrivit directorului DSVSA Covasna, toate animalele din speciile susceptibile, din exploatație, trebuiesc ucise pe loc iar carcasele arse sau îngropate, chiar dacă boala apare la o singură bovină. De asemenea, furajele alături de alte elemente din grajd care ar putea prezenta pericol ulterior de îmbolnăvire a animalelor vor fi arse. Acesta spune că este necesar ca la nivelul județului nostru, pentru zonele Sfântu Gheorghe, Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc și Baraolt să se stabilească o zonă unde animalele bolnave sau suspecte de boală să poată să fie îngropate sau arse.

Întreg comerțul cu porcine și bovine ar putea fi oprit complet dacă cele două boli vor afecta zone extinse ale țării.

„La Garda Forestieră și respectiv la Agenția de Mediu avem o colaborare pe care trebuie să o intensificăm, în sensul în care dacă vor fi cazuri la noi în județ, de porci, mistreți sau bovine moarte, în funcție de cele două boli, acestea să nu fie vehiculate în tot județul pentru că pot disemina boala, și în cele cinci zone geografice ale județului să găsim o modalitate de a le îngropa sau de a le incinera, de a neutraliza pe loc, la o distanță cât se poate de mică față de  focarul sau de gospodăria în care aceste boli pot apărea. (…) Sunt 28 de fonduri de vânătoare, gestionate de persoane juridice mai mult, dar din nefericire acești gestionari ai fondurilor de vânătoare nu participă aproape deloc la aceste întruniri, deși pesta porcină africană poate să afecteze în special mistreții. La porcul domestic se mai pot lua măsuri de securitate, de prevenire, însă mistreții au și mai mare contact cu insectele hematofage care transmit această boală, acest virus, pe de-o parte, și pe de altă parte nici circulația lor nu poate fi reglementată. (…) Din nefericire, în cazul în care apare oricare dintre cele două boli măsurile vor fi foarte drastice, pentru că cele mai importante măsuri sunt cele de ucidere imediată a animalelor și incinerarea sau distrugerea acestora. În plus, tot ceea ce reprezintă mișcarea animalelor în țară, în spațiul comunitar, către țările terțe se blochează complet. (…) Ceea ce este bine să știe crescătorii de animale, în general, este să nu cumpere animale din locuri neautorizate, din alte județe, din alte țări fără să fi trecut prin filiera autorităților veterinare. (…) La fel, este foarte important ca în cazul în care avem o gospodărie să nu se perinde toată lumea pe acolo, nu este sănătos pentru că pot vehicula aceste boli inclusiv cu pantofii, cu hainele.” – a mai spus Siko Barabasi Sandor.

Pesta porcină africană nu reprezintă un risc pentru sănătatea omului însă pot produce pagube mari în rândul crescătorilor. Cele mai apropiate focare ale acestui virus sunt la aproximativ 120-180 de kilometri de granița țării noastre, zona Deltei Dunării fiind cea mai amenințată la momentul actual. Și virusul care produce dermatoza nodulară bovină se apropie îngrijorător de rapid, cele mai apropiate focare fiind localizate de asemenea la aproximativ 180 de kilometri, la nord de Sofia. Dat fiind faptul că deja s-a răspândit în Macedonia și Serbia, directorul DSVSA spunde cu îngrijorare că este doar o chestiune de timp până când virusul va pătrunde și în România.

„Avem un serviciu de permanență pe de-o parte, pe de altă parte avem mașini dotate și echipamente, deci suntem pregătiți în permanență și putem interveni oricând. (…) Este obligatoriu ca toți gestionarii fondurilor de vânătoare și vânătorii, în cazul în care găsesc cadavre de mistreți pe teritoriul unde își desfășoară activitatea, să ne anunțe imediat, indiferent că este noaptea, că este sâmbătă, duminică, sau că este sărbătoare, (…) iar în cazul animalelor domestice, aici mă refer la porci domestici și la bovine, în cazul în care apar mortalități mai multe, în cazul în care apar acele semne la porci cu sângerare masivă, iar la bovine cu niște excrescențe la nivelul pielii, sub formă de negi, de dimensiunea unei alune și chiar până la dimensiunea unei nuci, acelea deja sunt semne care ne pot dirija către aceste boli. Dermatoza nodulară poate să afecteze și cervideele, căpriorii și cerbii, și la fel, în cazul în care sunt găsite astfel de animale moarte sau împușcate cu ocazia partidelor de vânătoare, trebuie să fim imediat anunțați. Încă un aspect pe care aș dori să îl subliniez este că faptul că în cazul în care nu avem suficiente probe de păsări de exemplu, pentru gripa aviară, de mistreți pentru determinarea pestei porcine africane, de cervidee pentru determinarea bolilor cervideelor și respectiv a dermatozei, dacă nu avem suficiente probe pe care să putem să le analizăm la laboratorul județean sau național de referință nu putem să avem certitudinea că  teritoriul respectiv este indemn de boli. Deci în astfel de cazuri, când noi avem un program, le-am difuzat programul, le-am spus cât au de recoltat din aceste probe și ei nu binevoiesc să le aducă vom fi nevoiți să interzicem tot ce este export de trofee.” – a mai declarat directorul DSVSA Covasna, Siko Barabasi Sandor.

 

Până la apariția suspiciunii sau a confirmării bolii pe teritoriul României, micilor fermieri li se recomandă ca, indiferent de specie (porcine, bovine) și indiferent de zonele de proveniență ale acestora, comerțul de animale să se efectueze doar cu aviz sanitar-veterinar. De asemenea, aceștia trebuie să se evite contactul direct sau apropierea animalelor din fermele învecinate. În fermele mari din județ se aplică măsura biosecurității, unde nimeni nu poate intra pătrunde decât după o atentă dezinfecție și cu o ținută anume. De asemenea, contaminarea animalelor se poate face și prin intermediul animalelor sălbatice, al păsărilor, prin consumul apei contaminate, sau în timpul pășunatului.

 

În cazul în care aveți suspiciuni în ceea ce privește sănătatea animalelor pe care le dețineți în gospodărie, este recomandat să anunțați imediat inspectorii DSVSA, iar în cazul în care găsiți bovine sau porcine moarte pe raza județului Covasna, DSVSA solicită să apelați imediat numărul de telefon 0722 700 699, contact: Siko Barabasi Sandor.

 

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail