În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradițional comercializarea și consumul unor cantități de alimente de origine animală crește considerabil, DSVSA Covasna ia măsuri suplimentare pentru verificarea modului în care se produc, depozitează, transportă și valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum și alte produse de origine animală respectiv non-animală.

În acest sens, inspectorii DSVSA Covasna vor intensifica controalele urmărind modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri etc.), precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Într-un comunicat de presă transmis către redacția noastră, de reprezentanții DSVSA Covasna, se menționează că aceste controale oficiale efectuate vor urmări, în principal, condițiile sanitare veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse alimentare, autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, precum și a mijloacelor de transport al produselor alimentare de origine animala și nonanimală, condițiile de depozitare a produselor alimentare de origine animală și nonanimală, proveniența alimentelor, respectarea „lanțului de frig”, prin asigurarea temperaturilor optime de păstrare a materiilor prime, ingredientelor, produselor intermediare și a produselor finite, trasabilitatea produselor alimentare și altele.

De asemenea, vor fi efectuate verificări detaliate în unități, asupra capacităților de depozitare a materiilor prime și produselor finite, pentru evitarea stocurilor mari de produse, ceea ce ar putea afecta prospețimea, calitatea și securitatea alimentară a produselor fabricate, depozitate și comercializate în această perioadă.

Totodată, la nivelul DSVSA Covasna a fost asigurată serviciul de permanență. Inspectorii pot fi sesizați cu privire la  nereguli în domeniul siguranței alimentelor la numerele de telefon 0267.351.712 , fax 0267.312.315 și e-mail : [email protected].

Un alt motiv  pentru organizarea serviciului de permanență este cel reprezentat de alerta privind creșterea nivelului de risc pentru pesta porcină africană, generat de confirmarea acestei boli în Ucraina si R.Moldova precum si a unor focare de gripa aviara cu virusul H5N8 aproape de granița cu Ungaria.

 

În ceea ce privește sacrificarea porcilor pentru consum public, directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor atenționează că  „se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri fiind efectuat, în mod obligatoriu, prin grija proprietarilor de animale, la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare urbane și rurale”.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail