În perioada 24 aprilie – 1 mai 2018, cu ocazia Zilelor municipiului Sfântu Gheorghe și a minivacanței de 1 Mai, inspectorii Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au efectuat o serie de controale tematice. Zeci de unități au fost verificate.

În ceea ce privește controalele tematice derulate cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, potrivit directorului executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, acestea „au fost efectuate la standurile de comercializare a produselor alimentare (mâncare gătită, mezeluri, lactate, înghețată, kurtoskalacs, sandwich, gemuri, siropuri, miere, turtă dulce, ciocolată, sucuri etc. – în total la un număr de 57 standuri.” Potrivit aceleiași surse, nu au fost constatate deficiențe majore. Toți comercianții de produse alimentare s-au conformat cerințelor privind siguranța alimentelor.

În urma controalelor efectuate cu prilejul minivacanței de 1 Mai, însă, au existat cazuri în care au fost aplicate amenzi contravenționale și au fost confiscate produse alimentare.

„Cu ocazia controalelor tematice din perioada minivacanței, au fost verificați 43 producători, respectiv restaurante, pizzerii, cantine, cofetării, pensiuni turistice, magazine alimentare, hipermarketuri etc. S-au constatat deficiențe privind trasabilitatea și valabilitatea produselor alimentare, nerespectarea condițiilor de etichetare, depozitare și comercializare. Au fost aplicate un număr de 3 amenzi contravenționale în valoare totală de 4600 lei, au fost confiscate 106 kg produse alimentare și s-au retras de la comercializare 4730 kg improprii pentru consum uman. Totodată au fost emise două avertismente scrise.”- a transmis directorul executiv al DSVSA Covasna.

Controale efectuate și de inspectorii CJPC Covasna. Amenzi în valoare totală de 8000 de lei

Și reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna au efectuat controale, cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe. Într-un comunicat de presă semnat de Comisar – Şef Adjunct Mircea Diacon, se arată că în perioada perioada 27 aprilie – 1 mai 2018, în urma verificării respectării prevederilor legale la comercializarea bunurilor alimentare, nealimentare și prestări de servicii alimentare asupra operatorilor economici participanți la Zilele Sfântu Gheorghe s-au constatat o serie de nereguli.

Spre exemplu, „o întreprindere individuală avea expuse la comercializare produse cosmetice fără notificarea Ministerului Sănătății, produsele nu aveau inscripționate adresa producătorului, termenul de valabilitate, numărul lotului de fabricație. Pentru abaterile constatatate. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu avertisment și amendă în valoare de 2000 lei.”

Conform comunicatului, un prestator de servicii alimentare comercializa sandwich-uri fără ca produsele să fie măsurate cu cântar verificat metrologic. De asemenea, consumatorii nu au fost avertizați asupra ingredientele alergene. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu avertisment și amendă în valoare de 2000 lei.

Aceeași sursă arată că o unitate din Harghita producea și comercializa langoș cu cașcaval, folosind preparat alimentar pe bază de ulei vegetal și proteine din lapte în loc de cașcaval, consumatorii fiind induși în eroare. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2000 lei.

Un alt operator  comercializa produse de panificație fără a informa consumatorii asupra ingredientelor alergene. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu avertisment; o unitate de alimentație publică avea spre comercializare preparate din carne, fără să respecte instrucțiunile de păstrare și depozitare și, de asemenea, informațiile de pe eticheta produselor nu aveau traducere în limba română. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu avertisment și amendă în valoare de 2000 lei.

La o tonetă se comercializau produse de panificație fără a informa consumatorii asupra ingredientelor alergene. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu avertisment.

La un stand se comercializau preparate alimentare fără a informa consumatorii asupra faptului că la prepararea mâncării se folosesc produse congelate, iar produsele de panificație nu aveau informații privind  ingredientele alergene. Operatorul economic a fost sancționat contravențional cu avertisment.

Potrivit comisarului – șef adjunct Mircea Diacon, în total, în perioada amintită, s-au verificat 8 operatori economici. La 7 dintre aceștia s-au constatat abateri, s-au aplicat un număr de 10 sancțiuni contravenționale din care 6 avertismente și 4 amenzi în valoare totală de 8000 lei.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail