Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au efectuat peste 1.500 de controale, în primul semestru al anului în curs, în cadrul cărora au constatat și au sancționat nerespectarea legislației privind sănătatea și bunăstarea animalelor, circulația medicamentelor de uz veterinar, producerea și comercializarea furajelor pentru animale, identificarea și înregistrarea animalelor, precum și unele aspecte în domeniul siguranței alimentelor.

 

Potrivit directorului executiv al DSVSA, dr. Siko Barabasi Sandor, au fost aplicate un număr mare de avertismente scrise, dar și 68 amenzi contravenționale, în valoare totală de 98.000 lei. Totodată, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au dispus suspendarea  autorizației de funcționare în cazul unui număr de 13 unități și retragerea definitivă în cazul a 26 de unități. Acesta a menționat că în primele șase luni din acest an  au avut loc 29 acțiuni de alertă rapidă.

„Din depozite, magazine, unități de alimentație publică etc. au fost retrase de la  comercializare, confiscate și neutralizate  110 tone produse alimentare de origine animală și de origine nonanimală (carne și produse din carne, produse din lapte, pește și icre, miere, dulciuri, condimente, făină și produse de patiserie, legume și fructe din import) și  0,7 tone de furaje și alimente pentru animale de companie. Principalele cauze: prezența de microorganisme patogene, paraziți sau alergeni (Salmonella, E.coli, micotoxine etc.), conținut necorespunzător, depășirea unor parametri fizico-chimici, termen de valabilitate depășit, etichetare necorespunzătoare, lipsa trasabilității, modificări organoleptice de aspect, culoare și miros, prezența de corp străin etc.

În prezent și în perioada imediat următoare, date fiind căldurile caniculare și sezonul estival,  inspectorii DSVSA vor urmări îndeosebi aspecte privind bunăstarea animalelor aflate pe pășuni, siguranța alimentelor din unitățile de producere și procesare, unitățile de comercializare, hoteluri, pensiuni, tabere de copii, restaurante, târguri tradiționale etc.” a precizat dr. Siko Barabasi Sandor.

 

M.D.C. . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail