În preajma sărbătorilor pascale și cu ocazia Zilelor municipiului Sfântu Gheorghe și a minivacanței de 1 Mai, inspectorii Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna au efectuat o serie de controale tematice. Numeroase unități au fost verificate, nefiind înregistrate probleme majore.

Directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor, în perioada amintită au fost efectuate, în total, 341 de controale, în județ.

Dintre acestea, 226 de controale au avut loc la nivelul restaurantelor, piețelor, pensiunilor și hotelurilor din județ, acțiuni în urma cărora au fost aplicate 10 amenzi, în valoare totală de 44.400 lei, 5 avertismente, și au fost confiscate în jur de 70 de kilograme de produse alimentare.

Legumele și fructele, la control

O altă categorie de controale a fost cea privind comerțul intra-comunitar de legume și fructe. Astfel, au fost efectuate 22 de controale care au vizat comerțul intra-comunitar de legume și fructe, respectiv morcovi, cartofi, ceapă, care proveneau din Ungaria, Franța, Belgia și Olanda.

„Din 22 de transporturi de legume și fructe, în cazul a două transporturi s-au găsit deficiențe de trasabilitate, etichetare, nu aveau buletin de analiză pentru a demonstra că produsele nu conțin pesticide peste nivelul admis. Aproximativ 50 de tone de cartofi au fost sechestrate, până la clarificarea situației, iar cei doi operatori au primit câte 18.000 de lei amendă, deci, în total, cele două amenzi se cifrează la 36.000 de lei.”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, Directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Totodată, s-au efectuat 93 de controale strict legate de Paște și de minivacanța de 1 mai și de Zilele Sfântu Gheorghe, în piețe, magazine alimentare, unități de desfacere, etc.

1800 de miei sacrificați în abatoarele covăsnene, în perioada sărbătorilor pascale

Datele DSVSA Covasna, arată că în total, în această perioadă au fost sacrificați 1800 de miei, în cele două abatoare din județ, din care 190 au ajuns pe piața covăsneană, iar restul, pe piața altor județe sau în magazine proprii sau au fost destinați vânzării direct din abator.

O amendă, aplicată de Zilele Sfântu Gheorghe

Cu ocazia controalelor efectuate de Zilele Sfântu Gheorghe, s-a aplicat o singură amendă în cuantum de 1200 de lei, printre abaterile constatate numărându-se întreruperea lanțului frigorific și lipsa de igienă, a informat directorul DSVSA Covasna.

Covăsnenii, mai responsabili cu privire la siguranța alimentelor

Acesta a declarat că oamenii din județ sunt mai responsabili ca acum câțiva ani, în ceea ce privește protejarea sănătăţii consumatorilor.

„Eu consider că oamenii, odată cu trecerea timpului, oamenii din județ au început să învețe și să-și dea seama că într-adevăr este necesar să fie atenți la păstrarea alimentelor, la proveniența acestora și la comercializarea acestora. Față de acum aproximativ 8-10 ani, covăsnenii s-au educat mult mai mult s-au educat și și-au dat seama mult mai mult că dacă își expun afacerea la o posibilă problemă – de toxiinfecție alimentară, de exemplu, sau  de orice altă natură, este o reclamă foarte negativă a activității lor. Pot să zic că nu sunt probleme majore; pot să zic că mai ales cei din județul nostru și cei care frecventează  destul de des evenimentele de la noi din județ, au văzut că nu prea le merge să facă lucruri care nu sunt în regulă.”- a concluzionat directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail