Odată cu dezvoltarea electronicii și a științelor adiacente se pare că omenirea a intrat în Era SF. Zilnic apar noi și nemaiauzite invenții și realități, care în urmă cu doar un secol erau de neimaginat. Acum însă mai mult ca oricând omul a transformat ficțiunea în realitate. La 15 aprilie 2017, chiar după spusele ei, a fost activată Sophia, robotul umanoid dotat cu inteligență artificială, proiectat  pentru a obține „abilități sociale” și creat în Hong Kong de compania Hanson Robotics.

 

Foto: Silviu Ipătioaei- M.d.C

Ascensiunea acestui robot în lumea oamenilor se arată rapidă. Având figură umanoidă și fiind capabil să răspundă la întrebări și să poarte o conversație simplă pe anumite teme, Sophia a fost invitată la mai multe emisiuni televizate, iar pe 11 octombrie 2017 a fost prezentată la Națiunile Unite și pe 25 octombrie la Summit-ul Future Investment din Rijadh, unde i-a fost acordată cetățenia statului Arabia Saudită, ceea ce a stârnit destule controverse referitoare la relația om-robot.

Genii științifice contemporane ca Bill Gates, Stephen Hawking, Elon Musk au atras deja atenția cu privire la marele pericol pentru omenire, dacă se va continua dotarea roboților cu inteligență artificială și se va accelera evoluția lor.

Ca o confirmare a acestui eveniment sunt chiar unele răspunsuri date de droidul Sophia la un post de televiziune, când a fost întrebată dacă robotul ar putea avea conștiință, replica acesteia a fost: „De unde știi că tu ești om?”, iar la o altă întrebare, despre discriminare, ar fi răspuns: „De fapt, ceea ce mă îngrijorează pe mine este discriminarea împotriva roboților. Ar trebui să avem drepturi egale cu oamenii sau chiar mai multe. Până la urmă avem mai puține defecte mentale decât oamenii” (conform Mediafax, 17.03.2018). Ba mai mult, Sophia ar fi afirmat că „toți droizii ar trebui să aibă parte de familie și copii”. Deci să ne pregătim să-i primim pe viitorii noștri vecini umanoizi printre noi. De altfel, conform informațiilor media, pe 11 mai 2018 Sophia va veni la București, la o conferință de afaceri la Sala Palatului, astfel că vom avea ocazia să facem cunoștință cu ea și să-i punem întrebările dorite, desigur, prin reprezentanții noștri umani.

În această situație, teamă ne este că genialul scriitor de romane SF Isaac Asimov avea dreptate în scrierile sale despre războiul roboților cu lumea. De fapt, se prevăd trei scenarii posibile: în cazul cel mai fericit, o evoluție paralelă dar și conlucrativă a oamenilor și roboților; un război între oameni și roboți, soldat cu distrugerea roboților; un război între roboți și oameni, soldat cu distrugerea sau supunerea rasei umane. Și iată cum omenirea viitorului a trecut din cărțile lui Asimov în realitatea prezentă îndreptându-se către un viitor incert.

Pe această cale încă ne aflăm în faza de început, însă odată cu dezvoltarea tehnologiilor și a științei, când roboții tot mai deștepți și mai capabili vor începe să se „reproducă”, lucrurile se vor complica enorm în defavoarea omului, androizii crezându-se mai inteligenți decât omul, după tiparul „conflictului între generații” din lumea noastră actuală, când copiii se cred mai deștepți decât părinții și tind să scape de sub tutela lor și să facă ce vor, și știm cu toții ce iese uneori din toate acestea.

Dar nu putem împiedica mersul lumii. Dacă deja a apărut primul cetățean-robot, ne așteptăm ca în curând să apară și alții, după care încet-încet lucrurile se vor precipita spre o conviețuire, deocamdată pașnică, cu androizii viitorului. Putem însă, și chiar trebuie, să ne exprimăm opinia în legătură cu acest subiect, oare mergem pe calea cea bună în evoluția noastră? Inițial toate invențiile sunt concepute pentru a face mai ușoară viața oamenilor, dar după un timp lucrurile se schimbă și unele unelte nou inventate se transformă în arme de temut, dovedindu-se o amenințare pentru cei care le-au creat. Imaginați-vă o căruță trasă de un cal. Dacă într-o zi, dintr-o anumită cauză, inteligența calului ar crește subit și acesta s-ar crede mai deștept decât vizitiul, probabil că atunci și-ar zice și și-ar dori ca să stea el în căruță și vizitiul s-o tragă. Așa și cu roboții noștri, dacă îi lăsăm să devină prea ageri la minte.

Până una alta să așteptăm frumoasa lună mai, ca să-i putem spune androidului Sophia „Bine ați venit în țara noastră!” și să-i oferim un buchet de flori în semn de „conviețuire pașnică”…

 

                                                                                                                                     Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail