Odată cu introducerea legală în România a mefedronei – stimulent ale cărui efecte fizice sunt comparabile cu cele produse de Ecstasy – consumul de droguri a luat amploare nu numai în judeţele mari, ci şi în Covasna.

Capsule de mefedronă

Acest drog a fost introdus sub control naţional prin două acte normative – Ordonanţa de urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 şi Hotărârea nr. 575 din 16 iunie 2010 -, alături de alte 42 de noi substanţe. Astfel, din punct de vedere legislativ, au fost realizate toate demersurile de implementare a aquis-ului comunitar, odată cu semnalarea şi identificarea a noi substanţe, prin stabilirea unor măsuri de punere sub control.

Este greu de stabilit  care sunt locaţiile în care se consumă droguri sau  dacă tinerii cu o condiţie socială mai bună fumează sau prizează mai multe droguri decât cei cu o situaţie financiară mai modestă. Însă un lucru este cert: în Covasna se consumă. Inspectorul pentru prevenirea cri­minalităţii din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Covasna, Liliana Lazea, ne-a confirmat acest lucru, precizând că în mai toate liceele din oraşul nostru există consumatori de droguri „şi nu de azi, de ieri”. Potrivit informaţiilor obţinute de la Liliana Lazea, la ora actuală CPECA Covasna, oferă servicii de consiliere psihologică pentru doi beneficiari, începând  cu  luna februarie a.c. Aceasta ne-a spus că, la nivelulul judeţului nostru, nu există o evidenţă a numărului de consumatori de droguri, din cauză că mulţi dintre  aceştia nu s-au confruntat încă cu probleme serioase. Media de vârstă a con­sumatorilor de substanţe haluci­nogene din Sfântu Gheor­­ghe este de 18 ani şi urcă până la 24 de ani.

Legat de su­biect, medicului şef de la secţia Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Sfântu Gheorghe, Camelia Mândru, ne-a spus că în ultimii ani tot mai mulţi tineri au ajuns la camera de gardă după ce au făcut abuz de me­dicamente. Adeseori, acestea sunt considerate cazuri de tentativă de sinucidere, însă mulţi dintre consumatori nu ştiu că unele medicamente conţin opiu sau derivaţi ai opiului ce au efecte sedative şi halucinogene, dacă sunt consumate în cantităţi exagerate, mai ales în combinaţie cu alcoolul.

În funcţie de compoziţie, banalul sirop de tuse combinat cu alcool devine "un soi de droguleţ".

De la o farmacistă din Sfântu Gheor­ghe, am aflat că multe dintre siropurile de tuse  pot fi considerate “un soi de droguleţ”, având efect sedativ care duce la reprimarea sistemului nervos central. În combinaţie cu alcoolul, efectele secundare pot fi grave ajungându-se  până la  tulburări respiratorii  sau chiar comă. Cel mai “popular” sirop de tuse care conţine derivaţi ai opiului este cel pe bază de codeină, care, deşi tratează eficient tusea, produce ameţeli, somnolenţă şi halucinaţii. Astfel de siropuri se pot procura foarte uşor din farmacii, la preţuri relativ mici.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail