Oamenii care refuză vaccinarea pentru ei sau pentru copiii lor reprezintă o provocare tot mai mare pentru medici, care doresc reducă decalajul ratelor de imunizare. Este epidemie de rujeolă în mai multe zone din țară, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri de la începutul anului și până în prezent a depășit, în unele județe, numărul celor înregistrate pe tot parcursul anului trecut.

Medicul epidemiolog Santa Ferenc a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că în județul nostru nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă în ultimul an, însă neîncrederea oamenilor în vaccinurile aflate pe piață, în ultima vreme, este din ce în ce mai mare, aceștia preferând să se ghideze după sfaturile găsite pe diferite site-uri online, sau să apeleze la leacuri băbești.

Rujeola este cea mai molipsitoare boală respiratorie care există la momentul actual

„Țara are probleme, a început în primăvara anului trecut. Din toate țările unde în proporție de peste 95% nu sunt vaccinați cu ser antirujeolic, se adună numărul copiilor nevaccinați de-a lungul anilor, și se declanșează o epidemie de rujeolă. Acest lucru este iminent, este cea mai molipsitoare boală respiratorie care există la momentul actual.”, a explicat medicul epidemiolog.

Santa Ferenc a subliniat că acest fenomen este unul extrem de grav, și că cetățenii ar trebui să conștientizeze că în momentul în care refuză imunizarea, nu numai că își pun în pericol propria sănătate, dar riscă să declanșeze în timp adevărate epidemii. Cu toate acestea, se pare că în județul nostru imunizarea populației a fost efectuată corespunzător întrucât, spune medicul, în ultima vreme nu au existat cazuri severe.

„Noi am avut foarte puține cazuri, (epidemia – n.red.) nu a trecut prin județul nostru, deci chiar dacă a intrat în Araci, nu a ajuns nici măcar la Sfântu Gheorghe, care e aproape. În prezent nu avem încă, a trecut imediat un an de zile și încă nu avem cazuri, dar dacă apar … Și la noi sunt nevaccinați, pentru că sunt oameni care nu se ghidează după sfatul medicului, ci după Mass-media, sau după vorbe. Trăim într-o epocă în care neîncrederea a devenit un flagel.”, a mai declarat medicul.

***

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume. Atunci când acoperirea vaccinală este ridicată, numărul persoanelor care contractează boala se reduce considerabil. În lipsa vaccinării, sau atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90%, sunt probabile reapariția bolilor și manifestările epidemice. Unul dintre cele mai importante rezultate ale vaccinării a fost eradicarea variolei, ultimul caz de variolă naturală fiind înregistrat, potrivit OMS, în anul 1977 în Somalia, ceea ce a dus la încetarea vaccinării variolice. Și pentru alte boli, precum poliomielita sau rujeola OMS are ca țintă eradicarea, iar dacă acest deziderat va fi atins și în cazul acestor boli, vaccinarea va înceta.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail