Primarul comunei Ozun, dr.Ráduly István, care a fost nominalizat de UDMR pentru ocuparea funcției de prefect al județului Covasna, a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, că această numire este o provocare profesională care, în același timp, îl obligă dar îl și onorează.
Edilul a menționat că hotărârea de a da curs propunerii venite din partea conducerii UDMR de a „candida” pentru funcția de prefect a fost una foarte grea, însă, dorința de a fructifica, la un nivel mai înalt, experiența acumulată în cei 17 ani de lucru în administrație, ca primar al comunei Ozun, l-a determinat să facă acest pas important în viața sa profesională.
„A fost o hotărâre foarte grea, însă am considerat că este o provocare profesională care, în același timp, mă obligă dar și mă onorează. Eu sunt într-o poziție fericită întrucât am avut ocazia să cunosc din interior administrația publică locală, fiind primar de 17 ani, și am reușit să formez o echipă foarte bine pregătită. Împreună cu colegii mei, prin activitatea la un înalt nivel de profesinalism, am reușit să atragem peste 23 de proiecte în valoare totată de aproxomativ 23 de milioane de euro. Eu trebuie să plec acuma de pe un teren sigur, pe un teren mai puțin sigur, dar dacă am reușit să formez o echipă, dacă am reușit să lucrăm pentru locuitorii comunei Ozun, atunci cred că, cu același devotament și profesionalism, voi reuși să fac același lucru la un nivel mai înalt.”
Ráduly István a declarat că dacă va fi numit prefect al județului Covasna, interesul său primordial va fi ca tuturor cetățenilor care trăiesc în localitățile acestui județ să le fie bine.
„Eu am încercat întotdeauna, și am și reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu, să fiu o balanță, și am creat acea atmosferă prielnică în comuna Ozun în care toată lumea s-a simțit bine. (…) Dacă o să fiu numit prefect, voi încerca să iau tot ce este bun în cadrul Instituției Prefectului, iar legat de acele servicii publice locale deconcentrate, vom încerca să îmbunătățim și mai mult colaborarea cu acestea. Codul Administrativ permite și avem atribuții de îndrumare și de colaborare cu consiliile locale. Dacă noi vom uza de această atribuție de îndrumare, împreună cu juriștii de la Instituția Prefectului, și o să avem un dialog tot timpul cu reprezentanții consiliilor locale, în limitele legii, atunci cred eu că vom putea depăși situațiile mai puțin plăcute.
Interesul nostru comun, al tuturor celor care locuim în județul Covasna, este să ne fie bine tuturor, împreună. Acesta este interesul, în rest sunt jocuri politice din care cetățeanul de rând nu câștigă niciodată.”- a conchis Ráduly István.
„Acum s-a revenit în cadrul constituțional”
În cadrul conferinței de presă care a avut loc ieri, Antal Arpad, președintelele UDMR Sf.Gheorghe, a afirmat că „schimbările ce s-au întâmplat în legislație în ceea ce privește Instituția Prefectului” reprezintă „un lucru corect, și acuma s-a revenit în cadrul constituțional.”
„După cum știți, (funcția prefectului-n.red) a fost repolitizată, dacă se poate spune așa, practic acum am revenit în cadrul constituțional deoarece Constituția spune foarte clar că prefectul este reprezentantul guvernului în teritoriu. Dacă guvernul este politic, este evident că și prefectul trebuie să fie politic. Deci, ceea ce a fost în ultimii ani nu a fost nici cinstit, nici constituțional, pentru că (prefectul- n. red) a fost declarat depolitizat, dar s-a știut foarte bine că a fost politic și știam că prefecții totdeauna au fost numiți de către partidele politice, agreați de partide politice, și într-un fel sau altul erau legați de respectivele partide politice. Faptul că acum s-a spus că prefectul este politic, eu cred că este un lucru corect, și acuma s-a revenit în cadrul constituțional.”
Vorbind despre noua funcție din cadrul Instituției Prefectului, cea de Secretar General, Antal Arpad a afirmat că aceasta era necesară.
„Constituția dă două roluri esențiale Instituției Prefectului- unul de coordonare a instituțiilor deconcentrate, care este un rol politic pentru că, practic, programul de guvernare trebuie implementat prin aceste instituții deconcentarate- deci asta ține evident de nivelul politic al prefectului și subprefecților, dar celălalt rol, care este cel de control de legalitate, este un rol profesional. De aceea, acest Secretar General trebuie să fie un jurist care are pregătire juridică și care nu poate fi schimbat atunci când se schimbă guvernul, pentru că rolul lui este de verificare a legalității actelor administrative- a hotărârilor Consiliilor Locale și a Consiliului Județean, respectiv a dispozițiilor emise de primar și de președintele Consiliului Județean. Secretarul va fi numit de primul ministru.”- a spus președintele UDMR Sf. Gheorghe.
Antal Arpad a declarat că uniunea a solicitat guvenului ca prefecții să fie subordonați primului-ministru și nu ministrului de Interne. „Sper că în acest an se va ajunge la subordonarea prefecților direct către primul-ministru și nu către ministrul de Interne, pentru că prefectul este politic, atunci primul-ministru este persoana la care trebuie să fie legați prefecții. Lângă primul-ministru trebuie să fie un secretar de stat care coordonează prefecții. (…) Într-un mod logic și într-o construcție democratică, eu cred că nu are ce să caute Instituția Prefectului la Ministerul de Interne- nu este o instituție militarizată, ci trebuie să fie subordonată direct primului- ministru.”
***
Potrivit Biroului de presă al Consiliului Județean Covasna, Consiliul Permanent al Organizației Județene UDMR Covasna l-a nominalizat, miercuri, pe Dr. Ráduly István, primarul comunei Ozun, pentru funcția de prefect al județului.
„În ultimii ani, în județul Covasna s-a deteriorat considerabil relația dintre autoritățile locale și Instituția Prefectului, chiar pot să spun că Prefectura a devenit o instituție suport pentru atacurile împotriva comunității maghiare. Prin nominalizarea lui Ráduly István am dorit să promovăm profesionalismul pentru ca Instituția Prefectului să devină partenerul autorităților locale, obiectivul fiind cooperarea și dezvoltarea. În același timp este foarte important ca prefectul județului, care reprezintă Guvernul în județul Covasna, să creeze o mai mare coerență la nivelul serviciilor publice deconcentrate” – a punctat președintele UDMR Covasna, Tamás Sándor.
În vârstă de 52 de ani, Dr. Ráduly István este licențiat în Drept și doctor în Geografie, fiind specializat în domeniul turismului și al dezvoltării rurale, dar şi lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai. Acum 10 ani a devenit înalt funcționar public, iar începând din 2004 este primarul comunei Ozun.
Maria Crețu-Graur