Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Părintele Episcop Ignatie al Hușilor a oficiat slujba de sfințire a paraclisului ridicat în localitatea Tatomirești, Protopopiatul Vaslui, așezat sub ocrotirea acestui mare sfânt taumaturg. Din soborul slujitorilor, au făcut parte părintele secretar eparhial Alexandru Bahnar și părintele protopop Adrian Chirvasă. Răspunsurile liturgice au fost date de către grupul psaltic „Sfântul Grigorie Palama”.
După slujba de sfințire, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în apropierea noului locaș de cult. În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor a desprins, din profilul biografic al Sfântului Nectarie, calitatea sa de a-și asuma, fără cârtire, calomniile și nedreptatea provocată de semeni: „De sunteţi ocărâţi pentru numele lui Hristos, fericiţi sunteţi, căci Duhul slavei și al lui Dumnezeu Se odihnește peste voi; de către unii El se hulește, iar de voi se preaslăvește. (I Petru 4, 14)”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Bogdan Vasile Luca, pentru activitatea pastoral-edilitară, desfășurată până în prezent în cadrul parohiei, iar credincioșii, care s-au implicat activ la construirea și înfrumusețarea locașului de cult, au primit distincții de vrednicie.
Printre cei care au primit Diplomă de Ctitor, s-a aflat și familia Ioan și Felicia Lăcătușu, acordată pentru „rodnica lor activitate pusă în slujba Bisericii și a societății, precum și pentru implicarea generoasă în ctitorirea Bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina”, din parohia Tatomirești, județul Vaslui. Nădăjduind că această cinstire va fi un temei de a lucra și pe mai departe, cu încă și mai multă râvnă, le urăm, împreună cu Sfântul Apostol Ioan, să aibă spor în toate și să meargă bine cu sănătatea, precum merg bine cu sufletul (3 Ioan I.2.). Dată în reședința noastră eparhială din Huși, în anul măntuirii 2024, Luna noiembrie ziua 09, †Ignatie, Episcopul Hușilor.”
Domnul Ioan Lăcătușu, Fiu al satului Tatomirești, a afirmat și promovat, la nivel național și internațional, mărci ale identității românești în spațiul județelor Covasna și Harghita, după cum a menționat Preasfințitul Ignatie, fiind iniţiatorul și coordonatorul a numeroase proiecte şi programe ştiinţifice, culturale și artistice, dedicate românilor din acest spațiu.
Sunt argumentele pentru care, Preasfințitul Părinte Ignatie i-a oferit domnului Ioan Lăcătușu Crucea Eparhială „Episcopul Grigorie Leu” pentru mireni, cea mai înaltă distincție de vrednicie a Episcopiei Hușilor, „în semn de prețuire și recunoaștre a lucrului bineplăcut lui Dumnezeu, săvârșit spre binele Bisericii, a culturii creștine și a spiritualității românești.”
De asemenea, Primăria și Consiliul Local Rebricea i-au oferit domnului dr. Ioan Lăcătușu – Director onorific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, aflat sub egida Academiei Române, din Sfântu Gheorghe (jud. Covasna) -, Titlul de Cetățean de onoare al comunei Rebricea.
Sursa: Episcopia Hușilor (redare selectivă)