În anul 2025, se împlinesc 35 de ani de activitate cultural-științifică și civică pusă în slujba dăinuirii românești în Arcul Intracarpatic. Deși, în prezent, nu dețin nicio funcție în conducerea instituțiilor și asociațiilor cultural-științifice și civice, și în anul 2024 am continuat activitatea de cercetare și cea editorială, împreună cu colegii de la instituțiile culturale și civice românești din centrul țării.
Ca la fiecare sfârșit de an, încununarea strădaniilor colegilor Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) al Academiei Române și ai Centrului Ecleziastic de documentare „Mitropolit Nocolae Colan” (CEDMNC) este prezentată pe larg în Raportul de activitate pe anul 2024, înaintat, deopotrivă, Episcopiei Covasnei și Harghitei și Academiei Române, document de unde redăm câteva informații care includ și truda noastră.
- Contribuția la implicarea instituțională a Academiei Române în cercetarea zonei noastre.
- Continuarea, cu profesionalism și dăruire, a activității CEDMNC și CESCH, de către colegii Erich-Mihail Broanăr, Ciprian Hugianu, Tatiana Scurtu, preoții Laurențiu-Gabriel Panciu și Ion Marin, precum și de Dragoș Burghelea, președinteal Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM).
- Organizarea, fără întrerupere, a proiectelor tradiționale: Eminesciana; Unirea Principatelor; Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe; Basarabia – istorie și contemporaneitate; acordarea titlului de Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe; Zilele „Andrei Șaguna” – Colocviu și Premiile I. I. Russu, Nedeea Sânpetrului; Universitatea de vară de la Izvoru Mureșului; Ziua Limbii Române; Eliberarea orașului Sfântu Gheorghe de sub ocupația străină; Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Românii din Sud-Estul Transilvaniei”; Zilele „Nicolae Colan” ș.a.
- Obținerea cofinanțării, din partea Secretariatului General al Guvernului (SGG), pentru două proiecte: Sesiunea de comunicări și Promovarea identității naționale, prin lucrări reprezentative, iar, din partea Consiliului Județean Covasna, a cofinanțării volumelor semnate de drd. Tatiana Scurtu și Ciprian Hugianu.
- La Editurile Eurocarpatica și Grai Românesc au apărut 24 de volume, din rândul cărora amintim: volumele „Mass-media, despre dăinuirea românească în centrul țării” de Ioan Lăcătușu, volum apărut cu sprijinul Asociației „Stefadina” (domnii dr. Mihai Nicolae, prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu și cercetător șt. dr. Magdalena Albu); volumul despre familia Nistor din Araci, semnat de prof. univ. dr. Ioan Vlad, dr. Ioan Lăcătușu și Ciprian Hugianu; lucrările semnate de preoții Laurențiu-Gabriel Panciu, Vlad Irimia, de poeții Ionel Simota și Tatiana Scurtu; lucrările de istorie locală semnate de Ciprian Hugianu, Mihai Trifoi, Constantin Aitean ș.a.
- Remarcăm apariția, în colecția „Profesioniștii noștri”, din cadrul Editurii Eurocarpatica, a 6 volume dedicate următoarelor personalități: prof. univ. dr. Corneliu-Mihail Lungu, scriitorilor Catinca Agache și Dumitru Hurubă, dr. Ana Dobreanu, prof. ing. Maria Peligrad și doamnei Maria Dohotaru, director general Magic Print Onești.
- Un loc aparte îl ocupă lucrarea monografică dedicată satului natal Tatomirești, apărută cu sprijinul Episcopiei Hușilor, al PS Ignatie, al Societății „Stefadina” (domnii dr. Mihai Nicolae, Ștefan Hașegan și, în mod deosebit, doamna dr. Magdalena Albu).
- Evidențiem sporirea contribuției intelectualilor din diaspora: Ioan Muscutariu (SUA), Ioan Ciurea, Catinca Agache (Germania), originari din Arcul Intracapatic, la activitatea cultural-științică locală.
- Un proiect important l-a constituit marcarea a 30 de ani de la înființarea Episcopiei Covasnei și Harghitei.
- Un gest de prețuire și recunoștință față de înaintași s-a concretizat în înălțarea bustului protopopului Aurel Nistor, în preajma Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Asociației Cultul Eroilor Vâlcea.
- Subliniem, cu satisfacție, continuarea relațiilor de colaborare și sprijin cu foarte mulți intelectuali din multe localități din țară și lume, din rândul cărora menționez pe ierarhii: ÎPS Ioan – Mitropolitul Banatului, ÎPS Laurențiu – Mitropolitul Ardealului; PS Petru Gherghel – Episcopul romano-catolic de Iași, PS Andrei – Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Ignatie – Episcopul Hușilor, PS Sofian Brașoveanu – Episcop Vicar, Mitropolia Germaniei, precum și personalități importante ale vieții publice românești, precum: acad. Ioan-Aurel Pop – președintele Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica – membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Bolovan – membru supleant al Academiei Române, profesorii universitari: Cornel Sigmirean, Ioan Opriș, Valer Dorneanu, Ioan Solcanu, Ioan Scurtu, Corneliu-Mihail Lungu, Ilie Bădescu, Radu Baltasiu, Ioan Vlad, Mircea Popa.
- Și pe această cale, aducem sincere mulțumiri Bunului Dumnezeu și tuturor celor care au fost și sunt lângă mine, colegilor mei, în eforturile depuse pentru înființarea și funcționarea arhivei și bibliotecii Centrului Nicolae Colan, Bibliotecii digitale Eurocarpatica, Editurilor Eurocarpatica și Grai Românesc, unde au văzut lumina tiparului peste 400 de cărți și publicații referitoare la istoria românilor din Arcul Intracarpatic, inclusiv, anuarele și revistele „Angvstia” și „Acta Carpatica”, „Grai Românesc”, Buletinul Ligii „Andrei Șaguna”, Almanahul „Grai Românesc”, Foaia de cultură Românească „Oituzul” ș.a.
- O performanță demnă de luat în seamă se referă la consilierea și sprijinul acordat pentru 12 doctoranzi, care au obținut titlul de doctori în istorie, teologie, sociologie, cu teme referitoare la istoria și cultura românilor din Arcul Intracarpatic și conviețuirea lor cu secuii/maghiarii din zonă. În prezent, beneficiază de acest sprijin doctoranzii: Tatiana Scurtu, Matei Blănaru, Florentina Teacă și Dragoș Burghelea.
- La acestea, se adaugă numeroși autori ai unor lucrări de licență, masterat, obținerea gradului didactic și redactarea unor lucrări monografice.
- De ani de zile, redactez textele pentru majoritatea articolelor In Honorem și In Memoriam, dedicate personalităților românești din zonă, cu ocazia primirii unor premii sau la trecerea lor la cele veșnice.
Sunt profund recunoscător bunilor noștri ierarhi ÎPS Ioan, astăzi, Mitropolit al Banatului, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, personalităților din Administrația publică centrală și locală (prefecți, parlamentari, funcționari publici), publiciștilor din mass-media locale și centrale, cercetătorilor din mediul academic, care au dat curs, astfel, unui superb proiect de solidaritate românească.
Din respect pentru adevăr, subliniez rolul celor două Centre în formarea unor lideri ai societății civile, ai vieții publice din România și ai unor specialiști afirmați în mediul academic românesc, precum: dr. Violeta Popescu (n. Pătrunjel), dr. Codrin Dumitru Munteanu, prof. univ. dr. Codrina Șandru, monahia prof. dr. Nicoleta Ploșnea, cercetător dr. Dorel Marc, dr. Costel Cristian Lazăr, parlamentarii Dan Tănase și Cosmin Iosub, publiciștii, Ana Alina Ciorici Costache, Doru Decebal Feldiorean, Maria Crețu-Graur, pr. dr. Sebastian Pârvu, pr. dr. Alin Câmpeanu, pr. Constantin Stroilescu ș.a.
În continuarea distincțiilor primite în anii trecuți, din partea Patriarhiei Române, Mitropoliei Ardealului, Episcopiei Covasnei și Haghitei, Președinției Academiei Române, Academiei Oamenilor de Știință din România, Asociațiunii ASTRA, Consiliului Local Iași, și în anul 2024, am primit însemne de prețuire a muncii obștești, precum: disticția „Episcop Grigorie Leu” și titlul de Cetățean de onoare al comunei Rebricea, județul Vaslui, precum și Placheta de onoare a Senatului României. Dar cea mai mare distincție o constituie mesajele de apreciere pe care le primesc de la numeroși prieteni și colaboratori, de pretutindeni.
Nu în ultimul rând, ca de obicei, aduc sincere mulțumiri familiei mele, soției Felicia, fiicei Ioana, ginerelui Laurențiu și minunaților nepoți Cezar-Ioan și Natalia.
Slavă lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate!…
Dr Ioan LĂCĂTUȘU