De cinci ani de zile dr. Gyulai Gabriella este șeful secției de neonatologie a Spitalului județean de Urgență „dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe. Originară din Gheorgheni, județul Harghita, a terminat cursurile Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, unde s-a specializat în pediatrie neonatală, iar mai apoi, a urmat un curs de perfecționare în Statele Unite ale Americii, de unde s-a întors cu o nouă viziune asupra sistemului medical, și a metodelor aplicate în neonatologie.     

Spune că experiența americană, oricât de interesantă și oportună a fost, nu a convins-o într-atât încât să își părăsească țara natală, și să profeseze într-una dintre clinicile pe care America le oferea. S-a întors în România cu o nouă viziune, și idei pe care le-a pus în aplicare chiar în Spitalul județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, al cărei secție de neonatologie, inaugurată de curând, a fost renovată după conceptul ei.

„Acesta este modelul pe care l-am văzut eu în America și l-am considerat eficient. Sunt foarte recunoscătoare că domnul manager Andras-Nagy Robert a aprobat ca să putem să facem secția de neonatologie așa cum ne dorim. Ne-au cumpărat aparatura cu care să putem face o treabă cum trebuie. Secția aceasta a fost renovată după conceptul meu, împreună cu asistenta șefă și cu domnul doctor Furcovici Vasile, astfel încât să avem și suficiente spații administrative, pentru că și asta este important, dar și o bucătărie pentru lapte, o sală de tratament, ca să ne putem face treaba așa cum trebuie. Stăm foarte mult la locul de muncă și este foarte important să fie frumos, să avem un colectiv bun, și cred că avem o echipă foarte bună. (…) În România, din câte știu eu, mai este un singur centru de terapie neonatală care are acest sistem, cu un singur pacient într-o încăpere. Noi suntem foarte mândri și le mulțumim celor care au făcut posibil acest lucru, atât din punct de vedere financiar, cât și omenesc. Este un lucru că se fac renovări, și se fac din fonduri europene, dar este important să ai un director medical care înțelege de ce vrem să punem un singur copil într-o singură încăpere, și de ce nu este bine să avem cinci incubatoare cu cinci copii. Pacienții noștri au catetere venoase centrale, perfuzomate, sonde nazo-gastrice, au sonde de gavaj, tensiometre, iar aparatele sună. Nu este bine ca mereu să piuie un aparat lângă copil, mai ales că acel copil, cu cât este mai bolnav, cu atât mai mult trebuie lăsat în pace, (…) să fie liniște, întuneric. Dacă avem patru copii în aceeași încăpere este dificil să asigurăm liniștea și întunericul necesar, așa, separându-i putem să ne facem treaba, așa cum se face și în America.”, a explicat șefa secției de neonatologie.

„Sunt foarte recunoscătoare conducerii spitalului că mă lasă să îmi fac treaba așa cum îmi doresc.”

Gyulai Gabriella a preluat conducerea secției în urmă cu cinci ani, și spune că deși la vremea respectivă lucrările de reabilitare și modernizare a Spitalului județean de Urgență „dr. Fogolyan Kristof” erau la început, a simțit că instituția are potențial, și a decis să rămână aici, deși pentru un medic tânăr posibilitățile sunt nelimitate în afara țării, fapt ce se reflectă și în numărul mare de specialiști care aleg calea străinătății.

„M-am angajat ca șef de secție, pe atunci eram medic specialist pediatru, între timp mi-am făcut a doua specialitate pe neonatologie și mi-am făcut și examenul de medic primar în pediatrie. Eu întotdeauna am considerat că și aici se poate face o treabă bună, dacă cineva vrea. Cred că trebuie să mergem în străinătate, să învățăm, și să aducem acasă ce este mai bun, pentru ca și copiii noștri și cei ai prietenilor noștri să beneficieze de cunoștințele noastre. Asta a fost ce am văzut pe timpul cât eram rezidentă, doamnele doctor din Târgu Mureș, care erau niște oameni și medici excepționali, și care au învățat în America, au făcut posibil ca și eu să pot merge la un program de „observership”. Practic, oamenii care scriu cărți de neonatologie au stat față în față cu mine, să îmi explice, să mă învețe ce să fac când vin acasă. (…) M-am mutat din județul Harghita, unde am fost medic specialist un an. Spitalul județean de Urgență avea posibilități, la spitalul din Gheorgheni, care este un spital mic, nu aveam terapie intensivă deloc, iar eu îmi doream să am. Când am terminat facultatea am avut posibilitatea de a rămâne la Târgu Mureș, ca medic pediatru în clinică, dar mi-am spus că este mai bine să rămân neonatolog la Gheorgheni, decât să rămân într-o clinică mare. Eu îmi doream să fac neonatologie și terapie intensivă neonatală, (…) când am venit aici să lucrez aveau nevoie de un medic, și am avut noroc cu conducerea spitalului. Mi-au părut oameni excepționali, și am văzut că aici dacă am visuri pot să le realizez. Mi s-a promis că renovarea acestei părți a spitalului va fi așa cum îmi doresc eu, și și-au respectat promisiunea, așa că eu sunt foarte mulțumită. Sunt foarte recunoscătoare conducerii spitalului că mă lasă să îmi fac treaba așa cum îmi doresc.”,  a declarat șefa secției de neonatologie.

Investiții în aparatură de ultimă generație, cu sprijin din partea firmelor locale

Secţia de neonatologie a Spitalului judeţean de Urgenţă „dr. Fogolyan Kristof” a fost inaugurată oficial vineri, după ce a fost renovată şi modernizată în totalitate. Datorită dotărilor moderne, secţia poate asigura resuscitarea nou-născutului în sala de naştere, precum şi tratamentul copiilor bolnavi în compartimentul de terapie intensivă neonatală. Secția dispune de incubatoare moderne închise sau deschise, ventilaţie asistată invazivă sau noninvazivă, fototerapie, reechilibrare hidro-electrolitică şi acido-bazică pe cateter venos central ombilical sau periferic, suport nutriţional eteral, monitorizarea funcţiilor vitale, tratament antibiotic complex, evaluări ecografice, screening auditiv, screening pentru boli metabolice rare, examinări radiologice la patul bolnavului, determinarea noninvazivă a nivelului de bilirubină, sau analiza gazelor sanguine.

„Acest aparat de screening auditiv neonatal este o realizare foarte mare pentru noi, pentru că circa 3-4 copii din 100 se nasc surzi, și nu este același lucru că se depistează la naștere, sau că o familie află după un an sau doi faptul că bebelușul este surd. Până acum nu a fost posibil să cumpărăm acest aparat, prețul era dublu, dar prin sponsorizarea primită de la brutăria Dioszegi, am putut să îl cumpărăm. Am cumpărat și un bilimetrul transcutanat, care este un lux, de exemplu. Eu consider că ceea ce primim din donații, de la firme, trebuie folosit pe lucrurile pe care spitalul nu le-ar putea cumpăra, iar acest bilimetru transcutanat ne este foarte util în fiecare zi. Practic, ne arată cât este de icteric nou-născutul, și dacă trebuie să îi facem sau nu fototerapie. În trecut trebuia să îi înțepăm, să le luăm sânge, dar cu ajutorul acestui aparat nu mai este nevoie. Acest aparat ni l-au cumpărat în urmă cu cinci ani, când am venit eu aici.”, a explicat dr. Gyulai Gabriella.

Medicul neonatolog, factorul care asigură adaptarea bebelușilor la noul mediu

Neonatologia presupune terapia intensivă a nou-născutului. Toți medicii neonatologi au cunoștințe de pediatrie, dobândite încă din stagiile din timpul rezidențiatului. Prima examinare a nou-născutului se face de către medicii secţiei în primele 60 de secunde de viaţă şi sunt evaluaţi parametri precum respiraţia spontană, frecvenţa cardiacă, culoarea tegumentelor, tonusul muscular şi prezenţa reflexelor. Pe baza acestora, la un minut, și ulterior la cinci minute de viață, medicii secției acordă scorul Apgar. În caz de nevoie, acesta este reevaluat la 10, 15, respectiv 20 de minute postnatal, până când depăşeşte valoarea de 6. Medicul neonatolog Gyulai Gabriella spune că cea mai mare satisfacție pe care o are este atunci când, după ani, se reîntâlnește cu unii dintre copiii pe care i-a îngrijit în primele clipe ale vieții.

„Foarte multă lume nici nu știe că există neonatologi. Neonatologul este cel care se ocupă de bebeluși. (…) Avem copii născuți cu 1.500 de grame, care au stat pe ventilator, iar acum au 3-4 ani, sunt sănătoși, au familii normale, și fără probleme, iar asta este o satisfacție pentru care merită să lucrezi. (…) Important este ca bebelușii să primească 10 Apgar la cinci minute de la naștere, pentru că la primul minut dacă nu primește 10, nu este nicio problemă. Dacă în primele 5 minute s-a adaptat corespunzător este important să primească o notă peste 8. Majoritatea bebelușilor primesc peste 8, primesc 10, dar sunt 10% din ei care ajung în terapie.”, a mai explicat medicul.

La Spitalul județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, anual au loc peste 1.000 de nașteri.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail