Campania anuală de vaccinare antirabică a vulpilor, ce s-a derulat la sfârșitul anului trecut, a intrat în faza de verificare a eficienței. Peste 150 de vulpi ar trebui să ajungă la laboratorul de specialitate din Capitală.

În cadrul programului strategic privind supravegherea, con­trolul şi eradicarea turbării vulpilor în România, la sfârșitul anului trecut, în judeţul Covasna s-a desfăşurat campania de distribuire a dozelor de vaccin antirabic, sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi.

„În fiecare an, de aproape 5-6 ani, avem campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Aceasta s-a încheiat, acum facem partea de verificare a eficienței. Campania practic s-a desfășurat anul trecut, în octombrie – noiembrie, și la 45 de zile se fac <<recoltările vulpilor>> prin împușcare. Noi trebuia să <<recoltăm>> 150 de vulpi, care să fie trimise la un laborator din București și acolo să se verifice eficacitatea vaccinării. De fapt, momeala vaccinală conține și un marker, iar în cazul în care pe dinții vulpilor împușcate se regăsește acest marker, înseamnă că au consumat din momeala respectivă. Așa aflăm cam cât la sută din efectivul verificat a consumat din momeală, deoarece o parte din aceasta este consumată de câini, pisici, dihori, șobolani, și de alte specii decât vulpea.” – a explicat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor.

. . Până acum în județul Covasna nu au fost înregistrate cazuri de rabie la oameni

Potrivit acestuia, numărul cazurilor de infestare cu virusul rabic, în județul nostru, a scăzut semnificativ în ultimii ani, iar despre cazuri de îmbolnăvire la om nici nu se poate pune problema.

„Doamne ferește, nici să nu fie! La animale am avut doar anul trecut două cazuri. Față de anii anteriori s-a îmbunătățit foarte mult situația; în urmă cu vreo 5-6 ani, într-unul din ani  am avut vreo 40 de focare”– a mai spus directorul DSVSA.

Doctorul epidemiolog, Santa Ferenc, spune că virusul rabic este endemic în județul nostru și că anual DSVSA anunță diverse cazuri de turbare la vaci sau vulpi găsite în zone frecventate de oameni.

„Rabia este moarte sigură (…) este ceva fantastic cât de bine am prevenit rabia, care este endemică în județul nostru de aproape 10 ani de zile. Ea s-a extins cumva din pădurile din Polonia și încet a ajuns în România,  înainte de Revoluție. (…) Exact cum erau picăturile pentru Poliomielită, la fel se vaccinau și vulpile, pe cale orală, li se puneau momeli, acestea simțeau mirosul, mâncau și nu erau cazuri așa grave, însă după Revoluție nu s-a mai investit în aceste campanii și s-a extins rabia.” – a spus dr. epidemiolog Santa Ferenc.

Cel mai letal virus din lume … ținut în frâu doar prin vaccinare!

Rabia este o encefalită acută mortală, care se transmite de la o specie animală la alta, de obicei de la câini la oameni (extrem de rar de la om la om, prin transplant) și cel mai adesea printr-o mușcătură sau zgârietură. Odată pătruns în organism, virusul își croiește drum spre creier și atacă sistemul nervos central. El este concentrat în salivă, în membranele mucoase și în țesutul sistemului nervos central al unui animal turbat. Victimele netratate la timp manifestă la început indispoziție, migrene și febră, simptome transformate apoi în durere acută, mișcări violente, agitație puternică, depresie și teamă morbidă de apă, iar la final, se instalează mania, letargia și apoi coma. Cauza principală a morții este de regulă insuficiența respiratorie.

„În anii aceștia avem o dovadă extraordinară care spune multe despre vaccin. Au trecut atâția ani, au existat atâtea cazuri, la vaci, la câini și la alte animale, dar oamenii nu au pățit nimic. Toți au fost dirijați către centrul antirabic din Sfântu Gheorghe – la dr. Kovacs, au primit vaccinul și încă nimeni nu s-a îmbolnăvit. Până și medicii veterinari se vaccinează deoarece din punct de vedere profesional sunt expuși. (…) Din fericire nu am avut cazuri la oameni, dar oricând se poate întâmpla dacă cineva nu se vaccinează la timp.” – a mai explicat dr. Santa Ferenc.

Potrivit acestuia, rabia este una dintre bolile cu cea mai variată latență, iar variația dintre momentul în care se pot declanșa simptomele poate fi de la câteva zile și chiar până la câțiva ani.

„Apare o stare toxică, virusul elimină toxine care au efect asupra nervilor, iar moartea este declanșată de fapt prin simptomatologia gravă pe care cel infectat o are: crize nervoase care duc la anumite efecte precum faptul că nu mai poate să înghită apa spre exemplu, un lucru care este caracteristic de la începuturi, are fobii – noi o numim fobia de apă, există o serie de complicații pe bază de nervi, cel infestat poate să muște, este ceva foarte grav. Nu am văzut cazuri, din fericire, dar pentru că este endemic, trebuie în continuare să avem grijă să ne vaccinăm. Despre asta nu spune nimeni nimic, de când este endemie de rabie în județ și de faptul că prin grijă și vaccinare s-a putut evita intervenția morții din această cauză.” – a mai spus dr. epidemiolog Santa Ferenc.

Medicul a emis un semnal de alarmă în ceea ce privește gravitatea acestei boli. Dat fiind faptul că nu există tratament, rabia poate fi fatală în 3-7 zile de la instalarea semnelor clinice, dacă persoana care a intrat în contact cu un animal bolnav nu se vaccinează de urgență.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail