Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna dispune de suficiente doze de vaccin antigripal și îndeamnă populația să se vaccineze pentru a evita o eventuală epidemie.

Potrivit dr. epidemiolog Santa Ferenc, în județul Covasna încă nu există o epidemie gripală, numărul cazurilor fiind nesemnificativ la momentul actual.

„Nu avem epidemie de gripă în județ încă, nu este nici în România și nici împrejur, însă cazuri de gripă sunt până la una-două pe săptămână, deci nu sunt multe.” – a explicat dr. Santa Ferenc.

Potrivit acestuia, numărul infecțiilor respiratorii nu a crescut, lucru care este îmbucurător, însă recomandarea Direcției de Sănătate Publică este ca fiecare cetățean să se vaccineze pentru a putea fi prevenită o eventuală epidemie.

„Avem vaccin berechet, așadar se poate lua de la DSP. La noi numărul infecțiilor respiratorii nu a escaladat, e semn bun, dar recomandăm să fie vaccinați toți pentru că numai așa se poate preveni specific această boală, deoarece nu știm când explodează. Deja sunt câteva cazuri pozitive, câteva pe țară, și în Europa apar, în unele zone chiar ceva mai mult. Este o zonă unde au apărut epidemii locale în Europa, dar încă nu este epidemie, poate fi prevenită.” a menționat  dr. epidemiolog Santa Ferenc.

DSP nu recomandă leacurile băbești și automedicația!

Singura metodă de imunizare împotriva gripei o reprezintă vaccinul, acesta având nevoie de până la 3-4 săptămâni pentru a forma anticorpii necesari. Medicul epidemiolog a declarat că nu recomandă sub nici o formă leacurile băbești și a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește automedicația, care, potrivit acestuia, poate fi foarte periculoasă.

„După administrarea vaccinului trebuie să treacă cel puțin două săptămâni pentru a putea avea un răspuns bun, iar după 4 săptămâni un răspuns excelent. (…) Nu recomand sfaturile băbești și ale oamenilor cu „ierburile”, aceste leacuri nu previn în mod specific gripa, există și reclame la televizor care sunt foarte periculoase. Se face reclamă, spre exemplu, pentru paracetamol care conține și puțină vitamina C și ei spun că într-o zi ești foarte bolnav, ai luat tableta… și gata, te-ai dus la muncă sănătos. Acestea sunt foarte periculoase și nu sunt adevărate. Nu există medicament care să prevină, doar vaccinul previne în mod specific gripa și este bine că anul acesta, față de anul trecut, este nimerit vaccinul, ca și în ceilalți ani, numai anul trecut am avut probleme cu una dintre componentele vaccinului care nu se potrivea exact cu tulpina virusului gripal.” – a mai explicat reprezentantul DSP Covasna.

 

 

Potrivit acestuia, anumite componente ale vaccinului rămân active și la un an după vaccinarea inițială, putând ameliora sau chiar preveni îmbolnăvirea, chiar dacă virusul își modifică forma de la an la an.

„În cazul în care anul viitor nu voi putea să mă vaccinez, acest vaccin are câteva componente care mă ajută să trec de o boală, la jumătate din gravitatea pe care o va avea anul viitor. Se spune că vaccinul trebuie schimbat în fiecare an. (…) Fiecare gripă nouă are componente din gripa care a trecut, de aceea este bine să te vaccinezi mereu pentru că nu se știe niciodată când se întâmplă să nu poți să administrezi vaccinul antigripal, și un vaccin anterior luat te salvează de la un caz grav, deci poți face gripă, însă o formă ușoară de 3-4 zile, fără febră mare, fără spitalizare și fără să fie necesar să fie pus pe aparat respirator. În plus, s-a dovedit încă de la cazurile de „gripă porcină”, cei care au trecut prin „gripa spaniolă”- epidemia de gripă din anii ‘60, că oamenii vârstnici, peste 55 de ani, nu s-au prea îmbolnăvit, doar foarte puțini, au murit mai mult tineri, gravide, cărora le este scăzută imunitatea, deoarece este o contrandicație foarte proastă și o greșeală de specialitate să contraindici la gravide vaccinarea împotriva gripei. Ele își scad imunitatea pentru a preveni atacul asupra fătului, care are ADN-ul de la tată, astfel scade imunitatea în mod biologic.” – a mai explicat medicul.

Vaccinul antigripal este gratuit doar pentru persoanele care prezintă un risc crescut de îmbolnăvire, având o imunitate scăzută, cum ar fi vârstnicii.

„Recomandarea mea este să își ia lumea vaccinul! (…) Gratuit, la ora actuală, este numai pentru cazurile care sunt la risc – majoritatea și-au făcut deja vaccinul în unitățile medicale, acum împărțim mai ales vârstnicilor care nu mai dispun de imunitatea necesară.” – a conchis medicul epidemiolog  Santa Ferenc.

. . Ioana Ardeleanu 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail