Profesor universitar doctor Aristotel Cocârlă, membru în conducerea Asociaţiei Transilvane de Medicina Muncii, a declarant ieri, la Târgu Mureş, că medicina muncii a devenit un câmp de luptă cu tentă mafiotă’, în care unele policlinici racolează angajatorii şi iau în evidenţă zeci de mii de angajaţi, fără însă a avea personal calificat suficient.

„Medicina muncii în ultimii ani a devenit un câmp de luptă şi cu tentă mafiotă. Nici nu este bine înmatriculată o întreprindere că deja acolo sunt spionii serviciilor medicale obişnuite de tip policlinic care doresc să contracteze servicii de medicina muncii. Este adevărat şi este dureros că se întâmplă aşa ceva. Adică, sunt o serie întreagă de astfel de formaţiuni medicale de tip policlinic, care în dorinţa de a avea contracte pe linie de medicina muncii angajează unul sau doi specialişti care să dea culoare specialităţii în această privinţă. Ei, cum pot să facă ăştia faţă la zeci de mii de angajaţi? Calitatea este sub orice critică şi atunci nu ne mirăm de ce medicina muncii este în cădere liberă, în ultima vreme, partea ştiinţifică a căzut complet, deşi aici a fost tradiţie”, a arătat prof. dr. Cocârlă.

Doctorul consideră că pentru ca lucrurile să meargă pe un făgaş normal, pentru ca specialiştii în medicina muncii să nu fie în situaţia de a neglija patologia ocupaţională, este nevoie de o reglementare legală în privinţa limitării numărului de angajaţi care revin pe cap de medic specialist de medicina muncii, aşa cum se întâmplă în cazul medicilor de familie.

Medicul a spus că problema a fost ridicată de mai multe ori la nivelul Ministerului Sănătăţii, însă schimbările de miniştri au făcut ca aceasta să fie dată uitării, chiar dacă există deja numeroase cazuri de „parafă medicală închiriată”, lucru complet ilegal.

„Sunt şi nişte practici care pe noi, ca specialişti mai vechi, ne doare de-a dreptul, pentru că s-a ajuns până în situaţia în care se închiriază parafe. Parafa care apare pe o fişă de aptitudine de muncă, angajatul respectiv nu a fost văzut de medicul a cărui parafă figurează acolo. El a închiriat parafa contra unei sume şi vă daţi seama ce ilegalitate se produce. Este o generaţie tânără de medici, majoritatea sunt tineri, ei trebuie să încheie contracte, nu policlinici cu sedii în Bucureşti şi sucursale în toate oraşele mari (…) Ei au nevoie de formare profesională, nu să-i punem în situaţia acestor organizatori de servicii tip grefă pe lângă marile policlinici, care îşi însuşesc peste 90% din încasări şi dau unui specialist tânăr un salariu de mizerie, dar este nevoit să-l accepte pentru că legea nestipulând aceste aspecte le-a permis să aibă contracte nelimitate numeric. Are multe implicaţii, medicale, juridice, sociale această limitare a numărului de angajaţi, iar limitarea trebuie să fie pe cap de medic specialist de medicina muncii”, a subliniat dr. Aristotel Cocârlă.

. .

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail