La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă și duminică, locuitorii comunei Barcani alături de cei din Zona Buzaielor, dar și de oaspeți,  au luat parte la evenimentele organizare în cadrul celei de a VII-a ediții a Sărbătorii Bărcănenilor, care a avut loc cu aproape o lună de zile mai devreme decât  edițiile anterioare.

 Prima zi de sărbătoare, sâmbătă, 29 august, a fost dedicată competițiilor dar și distracției. Astfel, cei prezenți au urmărit   jocul de oină organizat de  Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni dar și    întrecerea de motociclism „Autorolf Enduro Adventure”,  derulată de Enduro Angels  Întorsura Buzăului, precum și  concursul de tracțiune animală. La lăsatul serii, cei prezenți au urmărit concertul trupei „Youvenis Group”, după care, cu toții s-au distrat la bal.

Sub soarele arzător de sfârșit de august, poiana Lughet din Barcani s-a umplut repede, duminică după ora prânzului, cu oamenii care au ales să uite de grijile zilnice, pentru a se bucura de tot ce le-a oferit  această sărbătoare a bărcănenilor: aer curat, priveliște minunată, întâlniri cu vecini și  prieteni- lângă un pahar de bere și mici gustoși-dar mai ales de programul artistic de înaltă clasă prezentat de artiștii cuprinși în programul celei de a doua zi a „Sărbătorii Bărcănenilor”.

Bună ziua Doamne ajută, oameni buni și lume multă, iată am sosit, bine v-am găsit!

Acest  vers al unui cântec ce face parte din repertoriul Grupului vocal „ Pădurenii” din Barcani  părea să fie rostit de fiecare dintre  cei ce au urcat pe scenă: de preoții care, prin oficierea unei slujbe „ au cerut sprijin și ajutor de la Dumnezeu”, de prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu care, adesându-se celor prezenți  a spus: „ Stau și mă uit împrejur și chiar că nu-ți vine să crezi ce vezi; e o priveliște absolut minunată, dar nu ar fi nimic din toate acestea fără dvs, fără bărcăneni, pentru că așa cum se spune în popor, omul sfințește locul!” ,  de preotul  Ioan Tămaș Delavâlcele, membru al Corului „ Voievozii Munților ” din Vâlcele, care astfel a  rostit: „ Când vin la Dumneavostră mă gândesc la testamentul lui Decebal, al lui Ștefan cel Mare și Sfânt și la a lui Avram Iancu care,  la Vâlcele,  a zis: „Și când va veni dușmanul, Să  ia pământ și drept, Români! Scuturați gorunul! Ca din somn să mă deștept!”, dar  și de artiștii care „ au venit cu cântece de drag și dor, pe inima tuturor” și cu dansuri populare.

. . „Să uitați  de griji, în aceste două zile ale serbărilor noastre!”

Adresându-se celor prezenți, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin, a spus, printe altele: „Noi am început Sărbătoarea Bărcănenilor, ieri,  cu activități  foarte frumoase și reușite,  apreciate de dvs.  Sperăm ca în continuare, astăzi,   programul să se desfășoare așa cum  a fost  stabilit prin hotărârea Consiliului Local al comnunei Barcani. Mulțumesc tuturor celor care, pentru activitățile ce au avut loc ieri s-au deplasat atât din Barcani, din zona Buzaielor și din alte județe, ca să ajute la desfășurarea Serbării Bărcănenilor. Le  mulțumesc și astăzi,   în continuare vă așteptăm cu drag și sperăm ca  până la lăsarea serii să vă simțiți bine, să socializați și să uitați de griji, în aceste două zile ale serbărilor noastre! (…)Când se întorc fiii satului,  devin emotiv. Astăzi e un moment deosebit când toți fiii satului se pot întoarce aici, să socializeze, să se distreze, să se reîntâlnescă.”

Premii pentru fiii satului

A VII-a ediție a Sărbătorii Bărcănenilor nu a însemnat doar distracție și voie bună, ci și recunoașterea meritelor unor elevi din comună, care, sprijiniți de dascălii lor au obținut premii importante la concursuri și olimpiade școlare, în anul școlar trecut. Cătălin Petcu, directorul Şcolii Gimnaziale din comună a înmânat diplomele și premiile în bani, oferite de Consiliul Județean Covasna, următorilor elevi:  Bocârnea Iuliana Andrea,  care a luat pemiul I la Olimmpiada „Universul cunoașterii prin lectură”, locul II  la Olimpiada de lb. și literatura română- faza județeană, precum și alte mențiuni și premii la alte concursuri  școlare; Boriceanu Ioana Roxana care a obținut  premiul III la Olimmpiada „Universul cunoașterii prin lectură” și  Locul al III-lea la concursul „Lectura ca abilitate de viață”;  Dârstariu Andreea care a reprezentat cu succes județul Covasna, obținând  premiul I la Olimpiada  „Universul cunoașterii prin lectură”; Dogaru Adriana Ioana pentru  locul I la Olimpiada de religie, faza județeană, și o mențiune la fața națională, la Pitești, precum și dascălului  Murea Marius, care a condus cu succes 2 echipe la concusurile „Pui de Brad” desfășurat la  Întorsura Buzăului  și „Navo Pontica”de la Năvodari .„ În spatele acestor premii e foarte multă muncă atât din partea acestor elevi minunați cât și a  cadrelor didactice cu care ne mândrim și pe care am dorit să le scoatem în evidență aici, în fața dumneavoastră” a menționat Cătălin Petcu, directorul Şcolii Gimnaziale din Barcani .

 Cântece și dansurile și populare  au bucurat inimile tuturor

Timp de câteva ore, artiști ai locului, din împrejurimi precum și invitații speciali au încântat publicul cu programul folcloric minunat pe care l-au prezentat. Interpreții Ioana Dîrstar din Sărămaș- Barcani, Mălina Boriceanu din Sita Buzăului, Florin Filip din Vama Buzăului, binecunoscutul  Ioan Brie Tohănean, Grupului vocal „ Pădurenii” din Barcani, alături de Taraful  „Ciobănașul” din Întorsura Buzăului, condus de Ioan Mitrofan  și Corul „ Voievozii Munților” din Vâlcele,  dar și invitații speciali- Steliana Sima, Marius Ciprian Pop și trupa Nemuritorii, alături de dansatorii ansamblurilor „ Brâulețul ” al Căminului Cultural Sita Buzăului, ” Cununa Carpaților” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului  și „Florile Zagonului” din comuna Zagon, prin cântecele și dansurile prezentate dar și prin frumoasele costume populare  au deschis inimile celor  prezenți  și  le-au umplut cu bucurie.

 Impresii…ale invitaților la  Sărbătoarea Bărcănenilor

Copilă a locului, pe care viața a purtat-o către Capitală, Ioana Dîrstar, cu glasul plin de emoție a spus:  „Această sărbătoare prinde viață odată cu trecerea anilor. Mă bucur de fiecare dată când urc pe scenă

aici, acasă”.

„M-am simțit ca  într-o familie, m-am simțit  cu adevărat în neamul meu”

La finalul recitalului său, îndrăgita interpretă de muzică populară din zona Romanați,Olt, Steliana Sima a declarat, pentru„ Mesagerul de Covasna”: „ M-am simțit într-adevăr de a dumneavostră, nu întâmplător domnul primar, Gheorghe Marin,  spunea că mai mult de jumătate dintre bărcăneni se numesc Sima. M-am simțit ca  într-o familie, m-am simțit  cu adevărat în neamul meu. Mă bucur să revin de fiecare  dată aici,  și plec cu regretul că nu am fost mai devreme;  e totuși a 7-a ediție, și doar acum am ajuns, dar,  de acum încolo sper să fac parte din această tradiție și să fiu și eu alături de dvs, an de an”. Mulțumindu-i pentru participarea  la Sărbătoarea Bărcănenilor, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin a spus: „ Doamna Steliana Sima  ne-a deschis inimile cu cântecele ei frumoase și o așteptăm cu drag oricând, în Barcani.”

„ Aici la Barcani e o stare în care te unești cu veșnicia…”

Reprezentant de frunte al muzicii populare din Ardeal, interpretul Marius Ciprian Pop, cel care mărturisea  că  „pentru mine, cântecul e precum rugaciunea”, ne-a spus: „Sunt  pentru a doua oară aici la Barcani, dar știți cum e: parcă nu aș mai vrea să plec pentru că din rai e foarte greu să pleci. Aici la Barcani e o stare în care te unești cu veșnicia prin frumusețea oamenilor, prin ospitalitatea lor dar și prin frumusețea aceasta care vine din natura pe care Dumnezeu, cu binecuvântare, a sădit-o aici. E minunat, și când mai vezi și oamenii aceștia frumoși, și cântecele, sigur că nu-ți mai vine să pleci.(…) Vă felicit pentru că vă asumați identitatea, văd că  și dvs. v-ați pus această ie foarte frumoasă. Vă mai felicit și pentru faptul că dvs. Presa- și-aci mă refer la „Mesagerul de Covasna”- sunteți prezenți la locul de lumină și de bucurie, deoarece, în ultimul tim, ne-am obișnuit ca presa să fie atrasă numai de întuneric, de minciună, de scandalauri. Uite că veniți și în rai, și să rămâneți aicea!”

Au cântat bucuria de a fi

Prezenți pentru a treia oară la Sărbătoarea Bărcănenilor, membrii trupei „ Nemuritorii” din Galați- Constantin Ungureanu, Cornel Bănică și Cristinel Stanciu- tineri despre care am citit, undeva, că au declarat: „Nemuritorii cântă „bucuria de a fi, nădejdea în noi înșine, suferinţa şi zbuciumul truditorului de pământ şi ale păstorului mioritic. Cântăm despre cei ce-au fost, pentru cei ce sunt şi timpul va purta mesajul nostru pentru cei ce vor fi”. Vorbind cu liderul trupei, Constantin Ungureanu, acesta ne-a spus: „ Încă de la prima ediție ne leagă o prietenie față de domnul primar, Gheorghe Marin, un om deosebit, iar oamenii de aici sunt minunați. De fiecare dată venim aici cu mare plăcere.” Cu mare drag au fost primiți și de publicul care a cântat și chiar a dansat pe muzica interpretată de Nemuritorii.

În acest an, la Sărbătoarea Bărcănenilor a fost prezent și  actorul Toni Ionescu care a încântat publicul  cu binecunoscutele sale momente de umor.

A  VII-a ediție a Sărbătorii Bărcănenilor a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Barcani, alături de Căminul Cultural şi Şcoala din Barcani, cu sprijinul unor sponsori din localitate.

 

Maria Graur

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail