Programul celei de a XXXII-a ediții a Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă „CRĂCIUNUL LA ROMÂNI” care a debutat luni, 21 noiembrie, cu miniconcerte susținute de peste 500 de preșcolari și școlari din clasele primare, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, continuă la acest sfârșit de săptămână cu alte activități ce au menirea de a ne pregăti sufletele pentru Marea Sărbătoare a Nașterii Mântuitorului.  

 

Potrivit președintei Fundației „ Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din municipiul reședință de județ se organizează  sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora ora 11:30, următoarele activități: Vernisarea expoziției  Festivalul  de colinde în imagini; Simpozionul: Obiceiuri și tradiții la români, din Ajun până la Bobotează; Concert de colinde.

 

În cadrul simpozionului moderat de  pr. Ioan Marin vor fi prezentate comunicările:

 

  1. Pr.Ioan Marin – Obiceiuri și tradiții la români, din Ajun până la Bobotează
  2. Dr. Constantin Secară – Colindul în satele Vâlcele și Araci – jud Covasna, prezintă Maria Peligrad

3.Lăcrămioara Pop – Tezaur uman viu – Obiceiuri și tradiții la români din Ajunul Crăciunului și până la Bobotează,  prezintă Maria Peligrad

  1. Ronică Leonte – Pluguşorul sau urătura de Sfântu Vasile
  2. prof. Cezar Neacșu – Jocul Ursului – prezintă Maria Peligrad
  3. Alexandru Gecse – Turca, obicei popular de Crăciun

 

Activitatea se va încheia cu un program de colinde susținut de :  Maria Subțirelu –  Cl a II-a – CNMV;  Ana – Maria şi Sofia – Elena Bogdan  din Barcani, Barcani; elevii clasei a IV de la Şcoala  Gimnazială  „Ady Endre” –  prof Maria Bularca;  Grup vocal – instrumental „Ciobănaşul”al  Casei  de Cultură din  Întorsura Buzăului, coord. Ion Mitrofan și Corul bărbătesc „Voineștenii” – din Covasna, coord. Florin Balea.

Programul Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă „ CRĂCIUNUL LA ROMÂNI” continuă duminică, 27 noiembrie, cu următoarele activități:

•ora 11:30 – după Sfânta Liturghie

 

CONCERTE DE COLINDE  în Sfântu Gheorghe

  • Catedrala Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul  Ierarh Nicolae

Ansamblul  ZESTREA SECELEANĂ – Săcele–coord. ȘTEFAN LUPU, Tezaur uman viu

Corul ECCLESIA –  Catedrala Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Ierarh Nicolae – dirijor Ana Maria Dobre

  • Biserica  Buna Vestire

Ansamblul PIATRA MARE – Dobârlău – coord. Alexandru Gecse

  • Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Corul bărbătesc VOIEVOZII MUNȚILOR – coord. pr. Vasile Antonie Tămaș

 

11 decembrie 2022, ora 11,30 – după Sfânta Liturghie

 

CONCERTE DE COLINDE

 

  • Biserica înălțarea Domnului Sfântu Ierarh Nicolae – Covasna

Grupul de datini și obiceiuri de iarnă RĂZEȘII–Tupilați, jud. Neamț – coord. Ronică Leonte

  • Biserica Adormirea Maicii Domnului – Băile Tușnad

            Cora Munteanca
Ansamlul PLAIURI TULGHEȘENE– jud. Harghita – coord. Lăcrămioara Pop, Tezaur uman viu

***

„ Festivalul de colinde din acest an are câteva particularități. Datorită situației nedorite, dureroase, de la granița țării noastre, nu am invitat  ansambluri folclorice care aparțin comunităților românești din aceste zone.  Un alt fenomen îngrijorător de care trebuie să ținem seama, ne place sau nu, este creșterea prețurilor la toate tipurile de energii, combustibili și alimente.

Totuși, totuși  … Sărbătoare religioasă Nașterea domnului Nostru Isus Hristos, să  ne aducă împreună, să ne bucurăm frate cu frate, pentru că numai așa putem realiza lucruri bune care să contribuie la dăinuirea neamului nostru, al creștinismului în țara noastră”, a declara președinta Fundației „ Mihai Viteazul, prof. img, Maria Peligrad, la debutul ediției din acest an. .

 

Festivalul beneficiază de cofinanțări din partea Consiliului Județean Covasna și a Consiliului Local Sfântu Gheorghe și are parteneri în desfășurarea sa: Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Catedrala  și parohiile ortodoxe din județ, Muzeul Spiritualității Românești, Prefectura  Covasna și Consiliul Județean Covasna, Instituții școlare, Liceul tehnologic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

 

Maria Crețu-Graur

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail