Încă de la începutul anului școlar cadrele didactice din Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” sub îndrumarea prof. Tordai Carmen și Cotârlan Anca au adaptat două proiecte intitulate PARTENERIATE CULTURALE ȘI EDUCATIVE PESTE GRANIȚE și PROMOVAREA GASTRONOMIEI COVĂSNENE la condițiile restrictive datorate pandemiei. Creative, ca toate cadrele didactice, doamnele Hess Marlena, Tordai Carmen, Mocanu Claudia și Cotârlan Anca au stabilit activitățile care urmau să se deruleze în cadrul celor două proiecte, cu restricțiile impuse de la nivel central. Elevii au fost anunțați, la fel și conducerea Școlii Profesionale nr. 2 din Chișinău, Republica Moldova dar și profesioniști din domeniul gastronomiei  în persoanele unui absolvent al școlii noastre de la calificarea bucătar , Vlad Chetrușcă, care lucrează la restaurantul complexului hotelier Belvedere din Poiana Brașov și doamna maistru instructor Szabo Edith care s-a pensionat de câțiva ani.

 În cadrul proiectului PARTENERIATE CULTURALE ȘI EDUCATIVE PESTE GRANIȚE, cadrele didactice și elevii din cele două școli au derulat activități culturale și gastronomice, fiecare acasă, deoarece restricțiile în contextul pandemiei nu au permis deplasarea dintr-o țară în cealaltă . Timp de o lună de zile, elevii îndrumați de cadrele didactice au selectat preparate specifice zonei în care învață, au gătit și au expus preparatele sub egida DELICIILE TOAMNEI, elevii s-au îmbrăcat în costume populare și au prezentat preparatele gătite. Întâlnirea cadrelor didactice pentru schimburile de experiență cu privire la activitatea didactică, culturală și profesională se desfășoară online, într-o întâlnire programată în luna noiembrie 2021, având în agendă:

1.Istoricul parteneriatului dintre cele două școli;

  1. Activități culturale și profesionale realizate în fiecare an școlar de cele două școli;
  2. Ce ne propunem în viitor în agenda colaborării dintre cele două școlii.

Toți elevii implicați în acest proiect sunt premiați și încurajați să continue tradițiile culturale și profesionale din cele două școli.

În cadrul proiectului PROMOVAREA GASTRONOMIEI COVĂSNENE, doamna Hess Marlena Beatrice , maistru instructor la alimentație publică din cadrul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” a avut o contribuție primordială în antrenarea elevilor în identificarea preparatelor tradiționale din județul Covasna precum și în invitarea pentru activități demonstrative practice a absolventului școlii, Vlad Chetrușcă, care a arătat actualilor elevi cum se prepară pâinea de casă și gulașul și a doamnei Szabo Edith care a arătat elevilor cum se prepară colacul secuiesc și ciorba cu varză. Elevii au gătit în laboratorul de gastronomie  preparate culinare după rețete aduse de acasă și făcute în mod frecvent de mamele și bunicile lor timp de o lună de zile. În felul acesta, tradiția culinară din județul nostru se duce mai departe.

Toți elevii care au făcut parte din proiect au fost răsplătiți cu o diplomă și o carte.

Pe această cale mulțumim Consiliului Local Sfântu Gheorghe care a cofinanțat cele două proiecte cu tradiție din cadrul Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”

Profesor, Tordai Carmen

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail