Două poteci didactice și o pistă ciclistă, ar putea fi amenajate în jurul taberei „Csipkés” de la Zăbala, de către elevi de la Liceul Tehnologic „Kós Károly”, cu sprijinul profesorilor, în cadrul unui proiect pe care unitatea de învățământ îl derulează împreună cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe și cu Asociația „Pro Zăbala”, dar și cu sprijinul parohiei reformate din comună.
În proiect vor fi angrenați elevi ai clasei a X-a, profilul „Protecția Mediului”, de la Liceul Tehnologic <<Kós Károly >> din municipu. Ei vor participa la acțiuni de documentare cu privire la protecția naturii și apoi vor amenaja, sub coordonarea cadrelor didactice, o potecă educațională în jurul taberei de la Zăbala.
Activitățile proiectului se vor derula pe parcursul perioadei alocate stagiului de practică la clasa respectivă – spre finele acestei luni, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Liceului Tehnologic „Kós Károly ”, prof. Komán László.
„În perioada 20 – 29 iunie, vom amenaja o potecă didactică în jurul taberei <<Csipkes>> de la Zăbala. În acest sens, am depus un proiect la Consiliul Județean Covasna și a fost aprobat. (…) După calculele noastre, o treime din suma necesară realizării potecii ni se asigură prin acel proiect, și urmează ca, prin sponsorizări să completăm suma, ca să putem derula două săptămâni de practică comasată cu clasa a X-a, de la Protecția Mediului și să realizăm poteca. În acest proiect al nostru, vor participa și alte entități juridice, cum ar fi Asociația Pro Zăbala, din localitatea respectivă (…), care cunoaște zona foarte bine, au experiență și care, a depus, la rândul său, un proiect la Consiliul Județean, proiect prin care vor să asigure materialele necesare pentru amenajarea potecii didactice. (…) De asemenea, Școala Populară de Arte și Meserii, care administrează tabăra <<Csipkes>>, se implică în proiect. Menționez și că în zona în care vrem să amenajăm poteca, proprietar al terenului este Biserica Reformată. În acest sens, am discutat și cu un reprezentant al Bisericii Reformate, și acesta a fost foarte entuziasmat de idee, și chiar a venit cu noi, în luna aprilie, în locul în care dorim să amenajăm poteca. Există o susținere și din partea comunității din Zăbala.” – a declarat directorul Komán László.
Acesta a opinat că elevii implicați în acest demers vor avea prilejul să desfășoare o activitate interesantă, plăcută, dar și utilă.
Potrivit acestuia, poteca se va întinde pe aproximativ 5-6 kilometri, amenajarea sa începând luna aceasta, însă intenția celor implicați în proiect este de a realiza și o potecă de-a lungul a 8-10 kilometri, și o pistă ciclistă, în viitor. Acesta a menționat că potecile educaționale vor cuprinde panouri de informare cu privire la animalele și plantele care se pot observa în zonă; dar și cu privire la obiectivele turistice din Zăbala.
„De fapt, intenționăm să realizăm două poteci și o pistă ciclistă. Intenția noastră, adică, după închipuirea mea, în primul rând vom realiza o poteca didactică despre care v-am spus, care va avea în jur de 5-6 kilometri, deci ar fi o potecă medie; apoi, intenționăm să realizăm o pistă de bicicliști, pentru a lărgi oferta taberei <<Csipkes>> pentru turiști (…); și încă o potecă, care se va întinde pe parcursul a aproximativ 8 – 10 kilometri, care va include localitatea Zăbala, parcul dendrologic din jurul Castelului <<Mikes>> și diferite alte obiective turistice, culturale și istorice, cum ar fi Muzeul Ceangăilor, de exemplu, sau bisericile din localitate. Aceasta este intenția noastră. Nu vom putea realiza toate aceste poteci pe parcursul celor două săptămâni din iunie. De aceea, acum dorim să facem prima potecă, iar pe parcursul anilor să continuăm și cu cealaltă potecă și cu pista ciclistă.” – a spus directorul Liceului Tehnologic „Kós Károly” din Sfântu Gheorghe.
În realizarea celor două poteci educaționale se vor implica și profesorul Köllő Zsolt, care predă bio – chimie la Liceul „Székely Mikó” și profesorul pensionar Radocskayi László, care a predat biologie la Școala Gimnazială „Váradi József”, aceștia având experiență în astfel de proiecte, a spus prof. Komán László.
Ana Ciorici Costache