Două persoane din judeţul Covasna atacate de urşi au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe cu leziuni pe aproape toată suprafaţa corpurilor.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului, Pataki Annamaria, a declarat, miercuri, că primul pacient, un adolescent în vârstă de 14 ani din localitatea Sânzieni, a fost adus marţi seară, în jurul orei 20, la Unitatea de Primiri Urgenţe, prezentând răni mai mult sau mai puţin adânci pe tot corpul. Tânărul a fost internat în Centrul antirabic din Secţia Infecţioasă copii, unde va fi ţinut sub tratament timp de zece zile. Medicii spun că starea generală a pacientului este bună.

Cel de-al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 50 de ani din comuna Barcani care a fost atacat de urs, a ajuns la spital după ora 21. Acesta prezenta plăgi în zona hemitoracică pe ambele părţi ale corpului, dar viaţa sa nu se află în pericol.

Un studiu realizat de Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna relevă că în judeţ trăiesc între 600 şi 680 de urşi bruni, prezenţa acestora fiind semnalată îndeosebi în zona Bixad, Sfânta Ana, Cheile Vârghişului şi Oituz, dar sporadic şi în alte părţi.

În urma monitorizărilor făcute, specialiştii au observat că urşii trăiesc, în general, la altitudini de 800-1.200 de metri, în păduri mixte de răşinoase şi foioase, bârlogurile lor fiind făcute în cavităţile unor stânci, arbori sau gropi expuse spre soare. De regulă se stabilesc la circa 250 de metri de o apă curgătoare şi atacă oamenii dacă se simt ameninţaţi.

Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna a lansat, la începutul acestui an, portalul www.carnivoremari.ro prin intermediul căruia orice persoană interesată poate afla informaţii legate de numărul urşilor, dar şi despre localizarea bârlogurilor, respectiv locurile care ar trebui evitate de turişti mai ales în această perioadă când animalele sunt mai agresive din cauza căldurii.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail