pag-5-parada-carnatilor-fetele-2„Parada cârnaților” și Festivalul verzei se vor desfășura anul acesta în aceeași zi, la Sfântu Gheorghe, au anunțat ieri reprezentanții Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV).
Directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna, Vajda Lajos, a declarat că festivalul gastronomic „Parada Cârnaţilor” a ajuns anul acesta la cea de-a XIV-a ediție, iar „Festivalul Verzei”, la cea de-a V-a ediție, ambele evenimente urmând să se desfășoare în aceeași zi – în 1 octombrie, ci nu cum erau planificate inițial – în zile separate.
„Încercăm să organizăm cele două festivaluri gastronomice în aceeași zi, sâmbătă, 1 octombrie. Acestea se vor desfășura în cadrul <<Zilelor Întreprinzătorilor>>, organizate anul acesta sub egida împlinirii a două decenii de la înființarea ASIMCOV și a unui deceniu de la înființarea Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe. Pe data de 28 septembrie, Incubatorul de Afaceri împlinește zece ani de la înființare; pe 20-21 septembrie, marcăm un an de zile de când funcționează în cadrul acestuia – <<InnoHub>>-ul, iar pe data de 30 septembrie marcăm cei 20 de ani de când există ASIMCOV. Sunt evenimente care se derulează unul după altul și atunci am considerat necesar să concentrăm cele două festivaluri gastronomice –<<Parada cârnaților>>, <<Festivalul Verzei>>, în jurul acestor aniversări, pentru a putea participa la ele și invitații din alte județe și din străinătate.” – a declarat, ieri, directorul executiv Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, „Parada cârnaților” și „Festivalul Verzei” au ca scop promovarea gastronomiei și a turismului. Cele două evenimente gastronomice se desfășoară sub formă de concurs, la care participă echipe formate din maxim patru persoane, formate, în special, din bucătari amatori.

. . Regulamentul concursurilor
La „Parada cârnaților”, în schimbul unei taxe de participare, organizatorii vor asigura, printre altele, masa de lucru, un vas de plastic, zece kilograme de carne, șorțuri, banderole și șase bilete de acces la eveniment- pentru susținători. Din carnea primită și adăugând condimente și alte ingrediente (aduse de membrii echipei), concurenții vor trebui să prepare cârnaţi. La final, echipele vor trebui să predea juriului câte un cârnat de 50 cm pentru evaluare, iar restul preparatelor vor putea fi luate acasă și consumate după bunul plac. Juriul va puncta atât gustul şi aspectul general al acestuia, pregătirea ingredientelor pentru preparate, dar şi decorarea mesei, ţinuta echipei, organizarea, buna dispoziţie.
La final, fiecare echipă va primi diplomă de participare, iar cele mai bune vor fi premiate.
La „Festivalul Verzei”, în schimbul taxei de participare, echipele – compuse din maxim patru persoane, vor primi o masă pe care să lucreze, patru kilograme de carne, șorțuri, banderole și șase bilete pentru susținători. La final, fiecare echipă va trebui să predea juriului o porție din preparat, pentru evaluare. Și în acest caz, se va puncta echipa (costum, organizare, buna dispoziție), modalitatea de pregătire a ingredientelor, amenajarea mesei și originalitatea, aspectul și gustul preparatelor, prezentarea meniului și servirea.
Înscrierile continuă
Ambele evenimente atrag, an de an, concurenți, dar și turiști din țară sau chiar din străinătate, a menționat directorul executiv Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, și la ediția de anul acesta, s-au înscris concurenți și din Ungaria. Până în prezent, au anunțat participarea aproximativ 15 echipe.
Înscrierile continuă până în data de 26 septembrie (a.c.)
„Contăm pe prezența a aproximativ 30 – 35 de echipe, în total, la cele două evenimente. De exemplu, cei care doresc, dintre cei înscriși la Parada cârnaților, pot prepara și mâncăruri cu varză – sarmale și altele, și pot intra în jurizare cu ambele. ”- a declarat directorul Vajda Lajos.
Cei interesați să participe la aceste festivaluri, ca și concurenți, vor trebui să completeze fișa de înscriere ce va fi pusă la dispoziție de organizatori, și să achite taxa de participare. Informații suplimentare pot fi aflate prin email la adresa: [email protected].
Ambele festivaluri se vor derula în organizarea principală a Asociaţiei întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), a Ordinului Cavaleresc Gastronomic „Transilvania” și Asociația Unitaţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe „SVESZ”.
La începutul acestei luni, sub egida acelorași organizații s-a derulat, la Covasna, Festivalul preparatelor la ceaun.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail