Două eleve de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe au „preluat ștafeta” de la inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre, și au participat ieri la câteva dintre activitățile pe care acesta le derulează.

Totul s-a întâmplat în cadrul campaniei „Ziua Ștafetei”, pe care Fundaţia „Terre des Hommes” şi partenerii săi o derulează.

Aflată la cea de-a V-a ediție, „Ziua Ștafetei” își propune, printre altele, să creeze un cadru în care copiii și tinerii să-și exploreze vocația, să se exprime și să-și dezvolte potențialul; dar și „să  faciliteze incluziunea socială a copiilor și tinerilor vulnerabili și respectarea drepturilor acestora.  Campania are loc anual, în preajma Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor. În acest an, campania se desfășoară în perioada 15-25 noiembrie”, conform site-ului www.ziuastafetei.ro/.

2-fete-2-mod-cmykElevi de la diverse școli din județ sunt implicați în activitățile dedicate „Zilei Ștafetei”. Ei au ales să își exerseze abilitățile în meseria pe care și-o doresc, fiind, pentru câteva ore, manichiuriști, bucătari, ospătari, mecanici auto, jurnaliști, directori de școli, primari, viceprimari și nu numai.

Două eleve, de la Liceul „Mikes Kelemen”, au dorit să  vadă care este activitatea inspectorului școlar general, cu ce se ocupă, iar cel care ocupă această funcție în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, prof. Kiss Imre, le-a „predat” ștafeta, ieri, pentru câteva ore.  Cele două fete au participat la diverse activități, printre care și o conferință de presă.

„Am ales această funcție, pentru că am vrut să văd ce face inspectorul școlar general și cum poate conduce toate școlile din județ. Consider că activitatea sa este foarte importantă, pentru că ne privește pe noi, pe elevi.” – a declarat Kata, una dintre elevele care au marcat „Ziua Ștafetei” la ISJ Covasna.

„Știam de acest program. Vineri m-au întrebat colegii dacă accept să mă implic și să am astăzi încă două colege – două eleve care vor să intre în postura de inspector școlar general. Am acceptat cu plăcere (…). Cât am stat, azi, împreună (cu cele două eleve – n.r.) deja am rezolvat foarte multe lucruri. Am primit în audiență directori, am analizat numărul elevilor. Le-am prezentat fetelor cu ce lucrăm noi la nivelul județului – să știe câte unități de învățământ sunt, câți preșcolari și câți elevi avem înscriși și câte ceva despre rețeaua școlară (…). Am primit și inspectori care au adus rapoarte, deci fetele sunt puse în temă, au sunat-o și pe secretară și i-au spus că poate veni următoarea persoană în audiență, iar acum vom vedea la ce vom lucra (…). Vor vedea că la Inspectorat viața nu e simplă, cum nu e nici în alte unități de învățământ și instituții, dar ceea ce este de reținut și le-am spus domnișoarelor este că trebuie să ne gândim global (…).”- a declarat ieri, în încheierea conferinței de presă, inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

Programul „Profesor pentru o zi” continuă . .

La inițiativa sa, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna a lansat anul acesta activitatea județeană „Profesor pentru o zi”, prin care reprezentanți ai diferite instituții, oameni cu diverse profesii sunt invitați ca în cadrul programului „Școala altfel”, să intre în rolul dascălilor și să susțină la clasă, prezentări, prelegeri, informări, activități educative.

„Programul <<Profesor pentru o zi>> durează, având în vedere că <<Școala altfel>> nu se rezumă la o singură perioadă (…), dar am primit semnale de la câteva instituții și urmează să mai primim. Eu îmi pun speranța că reacțiile vor fi pozitive și vom primi solicitări (privind înscrierea în program –n.r.) din partea mai multor instituții, deși este primul an (de derulare a acestuia – n.r.).  Cred că va fi o experiență interesantă și pentru cei care intră în școală, în fața unei clase de elevi. Să ai toate privirile ațintite către tine, pentru o oră, nu e echivalent cu ceea ce faci într-un birou. Poate să se înscrie în program oricine care se pliază pe temele transmise de către noi și are un mesaj pozitiv de transmis.  Practic, acum (de „Ziua Ștafetei” – n.r.) vin copiii la noi, iar în cadrul programului <<Profesor pentru o zi>>, mentorii vor merge în școală, la elevi”, a declarat inspectorul școlar general.

 Se pot înscrie în programul „Profesor pentru o zi” persoane care doresc să susțină prezentări, prelegeri, informări, organizare de activități educative etc., într-un domeniu care vizează educația tinerei generații, egalitatea de șanse, toleranța, reducerea violenței școlare, reducerea absenteismului și abandonului școlar, atitudinea civică, protecția mdiului, sănătatea, prevenirea consumului de droguri, educația juridică, educația financiară, protecția consumatorului, interculturalitatea, succesul în carieră și în viață.

În vederea înscrierii, cei interesați trebuie să acceseze pagina http://isj.educv.ro/node/9723  pentru a consulta tabelul cu perioadele stabilite de unitățile de învățământ pentru organizarea Programului „Școala Altfel”. Accesând https://isj.educv.ro/content/128/Rețeaua-Unităților-Arondate, aceștia pot găsi datele de contact ale unităților de învățământ, date necesare în vederea programării activității/prezentării/ prelegerii/informării pe care doresc să o susțină în cadrul activității.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail