Două unități de învățământ din județul Covasna au fost selectate în vederea înființării în cadrul acestora a câte unui Centru de Excelență în Tehnologia Informației (CETI).

Centrele de Excelență în Tehnologia Informației sunt prevăzute să se înființeze în cadrul proiectului „Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației”. Proiectul va fi derulat de către Ministerul Educației și împreună cu parteneri din Japonia.

„Proiectul are ca obiectiv asigurarea condițiilor optime de pregătire și dezvoltare a elevilor din clasele IX – XIII cu profil matematică – informatică capabili de performanțe înalte, prin înființarea și operaționalizarea a 60 de Centre de Excelență în Tehnologia Informatiei – CETI. În scopul de a menține entuziasmul pentru matematică și științe, sistemul educațional din Japonia pune mai mult accent pe experiența câștigată prin: a) învățarea pe bază de observații, experimente, studii, și implicarea elevilor în proiecte cu caracter aplicativ, ca modalitate de rezolvare a problemelor; b) asigurarea parteneriatelor între universități, institute de cercetare și muzee în vederea angajării interesului elevilor în domeniul științei și tehnicii; și c) promovarea intensă a imaginii oamenilor de știință implicați în cercetare, inovare și dezvoltare pentru stimularea elevilor către alegerea carierei, fapt ce se repercutează pozitiv în dezvoltarea economică a țării. Din acest punct de vedere, România poate beneficia în urma unui astfel de parteneriat educațional, acesta fiind un determinant pentru dezvoltare economică și sustenabilitate prin: asumarea faptului că educația reprezintă cheia viitorului țării; asigurarea benchmarking-ului în mediul educațional, de afaceri și internațional; dezvoltarea profesională a profesorilor: motor puternic în asigurarea performanțelor elevilor; focalizarea atenției pe tranziția de la școală la mediul profesional.” se arată într-o informare postată pe site-ul Ministerului Educației.

Proiectul prevede că fiecare centru va beneficia de un laborator IT dotat cu 26 calculatoare performante și o tablă interactivă.

„În prima fază s-a selectat câte o școală la nivel de județ, deci un liceu, conform unui sistem de criterii (…). Noi am primit, în acest sens, trei dosare, de la trei unități de învățământ din județ: de la Colegiul Național <<Szekely Miko>>, de la Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> și de la Liceul Teoretic <<Nagy Mozes>>. Noi am constituit o comisie și conform metodologiei, am analizat dosarele și a ieșit pe primul loc Colegiul Național <<Szekely Miko>>. Rezultatul  a fost trimis la București.”- a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre.

Potrivit acestuia, în a doua fază a proiectului, încă o unitate de învățământ din județ a fost selectată pentru a deveni Centru de Excelență în Tehnologia Informației.

„A urmat și faza a doua a proiectului. Noi a trebuit să trimitem la București și celelalte dosare primite, spre analiză. Celelalte dosare care nu au fost câștigătoare la nivelul județului au intrat într-o <<oală>> mare și de acolo, Ministerul a mai selectat 13 școli, la nivel de țară, dintre care una este Liceul Teoretic <<Nagy Mozes>>. Deci, avem acest privilegiu ca județul Covasna, deși este județ mic, să aibă (spre înființare n.r.) două centre de excelență în domeniul I.T., un lucru nemaipomenit și pozitiv, mai ales dacă ținem cont și de tendința de dezvoltare a județului în domeniul IT (…). Noi, ca județ, avem două școli selectate. Asta înseamnă că vor primi 26 de calculatoare performante și o tablă interactivă” – a spus inspectorul Kiss Imre. Centrele se vor adresa nu doar copiilor din școlile în care se vor înființa, ci tuturor copiilor din zonă, cu potențial și rezultate în domeniul I.T.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail