După orice ieșire în natură, riscăm să aducem acasă „musafiri” nepoftiți, care să ne însoțească neobservați chiar și câteva zile, hrănindu-se cu sângele nostru: căpușele.
Vremea frumoasă ce se anunță în acest weekend prelungit îi va scoate din casă, cu siguranță, pe foarte mulți iubitori de natură și grătare, la iarbă-verde. Aceștia ar trebui însă, înainte de toate, să prevină micile accidente, cum sunt înțepăturile de căpușă, prin folosirea de sprayuri sau loțiuni repelente sau, acolo unde este posibil, prin purtarea de haine care să acopere cele mai expuse zone ale corpului înțepăturilor de căpușă: brațele și picioarele.
Căpușele sunt niște arahnide – înrudite cu păianjenul – parazite, hematofage (se hrănesc numai cu sânge) al căror ciclu de viață durează trei ani. Fiecare ciclu de dezvoltare al acestei insecte durează câte un an de zile, timp în care se hrănește doar pentru câteva zile (până la trei săptămâni în toată viața sa). Căpușele parazitează orice animal cu sânge cald iar înțepătura lor este nedureroasă. Din cele aproximativ 850 de specii de căpușe documentate, la noi în țară au fost identificate 27, dintre care 4 specii care parazitează și omul. Acest parazit este responsabil pentru transmiterea câtorva boli deosebit de grave, unele dintre ele chiar fatale și fără tratament. Una din cele mai comune boli transmise la om, este boala Lyme, a căror simptome apar, de obicei după treizeci de zile de la mușcătură. Această boală, care poate evolua lent în ani de zile, se tratează, de obicei cu antibiotice și poate fi depistată cu o analiză specifică a sângelui.
„Căpușele sunt purtătoarele unui microorganism care provoacă boala Lyme. Aceasta este periculoasă pentru organism pentru că, deși apar semne pe piele, ele nu par atât de grave – uneori doar o mică roșeață, eventual o ușoară febră, care dispare de la sine. Apoi însă, boala începe să atace încet-încet organismul și cu cât trece mai mult timp, cu atât vindecarea este mai dificilă. De aceea este bine ca cei care merg în natură să se îmbrace corespunzător, și să își verifice corpul de căpușe.” – a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” dr. Santa Ferenc, epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Covasna.
Deoarece căpușa își înfige tot capul sub pielea victimei, este recomandată îndepărtarea ei de către un medic, cu o ustensilă special concepută pentru această procedură, întrucât aceasta se poate rupe cauzând infectarea zonei. Este deosebit de importantă prezentarea la medic într-un un timp cât mai scurt de la constatarea mușcăturii de căpușă, atât pentru îndepărtarea ei, cât și pentru administrarea tratamentului profilactic, care poate consta în antibiotice și, după caz, vaccin antitetanos. Deși pe Internet găsim o mulțime de sugestii pentru îndepărtarea acestui parazit, cum ar fi ungerea corpului insectei cu ulei, cu oțet, cu untură, etc., aplicarea de acetonă sau alte substanțe cu miros puternic în julul zonei în care se află înfiptă insecta, și tot felul de alte tehnici preluate fie din folclor, fie inventate de „binevoitori”, nici una dintre acestea nu este eficientă și nu previne riscul infectării cu bolile transmise de căpușe. Ba chiar, unele dintre aceste acțiuni pot duce la agravarea situației, prin suprainfectarea zonei înțepate.
„ În caz de înțepătură, nici o metodă care chinuiește căpușa nu este bună, pentru că, de exemplu, punând ulei, aceasta se sufocă și elimină conținutul său stomacal înapoi în corpul victimei, împreună cu microorganisme care pot produce infecții. Căpușa trebuie extrasă cu o pensetă specială, astfel încât să nu se pună presiune pe corpul acesteia. Chiar dacă insecta este extrasă corespunzător, este indicată dezinfectarea temeinică a rănii.”, a explicat dr. Santa Ferenc.
În acest an au fost deja confirmate două cazuri de boală Lyme în județul Covasna, ambele la adulți. Având în vedere că acestea au fost diagnosticate în iarnă, în afara sezonului căpușelor, este cert că infecția a survenit cu luni înainte, motiv pentru care și tratamentul va fi mai dificil și de o mai lungă durată. Deși incidența bolilor transmise de căpușe nu este foarte mare, gravitatea bolilor pe care acestea le transmit trebuie să ne convingă că este mai bine să prevenim, decât să tratăm.
Oana-Mihaela Costache