Începând cu 12 noiembrie, dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu. De acum înainte medicii vor trebui să introducă în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) toate datele pacienților, dar și istoricul medical al acestora. . .
lucia-seres-7Dosarul electronic de sănătate conţine toate informaţiile legate de sănătatea pacientului. Date precum alergiile şi intoleranțele, intervenţiile suferite, vaccinurile sau rezultatele analizelor, vor putea de acum fi accesate atât de către medic, cât și de către pacient, prin intermediul unei platforme online, pusă la dispoziție pe site-ul CNAS. Medicii de familie sunt obligaţi să introducă în sistem toate datele pacienţilor lor, indiferent că aceștia sunt sau nu asigurați, însă medicii sunt neîncrezători după nenumăratele episoade în care sistemul informatic pentru carduri s-a blocat. Mai mult, aceștia se tem ca nu cumva datele personale ale pacienților să poată fi accesate și de alte persoane neavizate.
„Deja e implementat de mai mult timp. Deja de la cei care lucrează în sistemul informatic al Casei de Sănătate, SIUI, mergeau automat datele, iar acum este obligatoriu și merg și de la noi. Deocamdată se încarcă automat, să vedem ce mai urmează. Nu ne ajută cu nimic, ne încurcă mai mult și suntem și foarte îngrijorați să nu cumva să apară datele personale ale pacienților acolo unde nu trebuie sau să le vadă cine nu trebuie. (…) E posibil orice, dar vedem ce va urma.” – a delcarat pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele Colegiului Medicilor de Familie Covasna, dr. Sereș Lucia.
Baza de date poate fi accesată de pacienţi prin intermediul portalului DES de pe site-ul oficial al Casei Naţionale de Sănătate, dar numai după ce medicul de familie i-a generat un cod, iar pacientul a stabilit o parolă de acces. Pacientul poate verifica informațiile introduse în sistem accesând platforma Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: www.des-cnas.ro/wps/portal. Autentificarea se face fie pe baza cardului de sănătate, fie pe baza codului numeric personal.
Platforma electronică va cuprinde datele personale ale pacientului: numele şi data naşterii, grupa sanguină, codul de asigurat de pe cardul de sănătate (dacă este cazul), dar şi un sumar pentru situații de urgenţă, cu date medicale vitale, esențiale medicilor în situații de urgență, respectiv eventuale alergii, transplanturi, boli cronice sau boli transmisibile, relevante pentru o intervenţie de urgenţă.
Dosarul electronic de sănătate a început să fie utilizat încă din anul 2014, însă abia luna aceasta a devenit obligatoriu.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail